Mobilnost

Porsche ulaže 70 miliona evra u Rimac Automobile

porsche rimac automobili ulaganje

Mate Rimac (slika: Rimac Automobili)

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Porsche je odlučio da poveća svoj udeo u hrvatskom proizvođaču električnih automobila Rimac Automobili sa 15,5 na 24 odsto, uz ulaganje od 70 miliona evra.

Porsche je 10 odsto udela u Rimac Automobilima kupio 2018. godine, a sledeće je dokupio još 5,5 odsto. Najnovija investicija učvršćuje status Rimac Automobila kao lidera u tehnologijama elektrifikovanih vozila visokih performansi, saopštila je ova hrvatska kompanija.

Od prve investicije nemačkog proizvođača automobila, tim Rimac Automobila se udvostručio na skoro 1.000 ljudi, a kompanija je nastavila da proizvodi neke od najnaprednijih elektrifikovanih pogonskih sistema na svetu, baterije, infotainment sisteme i druge komponente povezane sa elektrifikacijom.

Rimac Automobili sarađuju sa mnogim velikim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Aston Martin, Automobile Pininfarina i Koenigsegg.

Meschke: Vrednost kompanije Rimac Automobili se višestruko povećala posle našeg početnog ulaganja

Ispostavilo se da je ulaganje u hrvatsku kompaniju bilo potpuno ispravno, rekao je Lutz Meschke, zamenik predsednika izvršnog odbora i član izvršnog odbora za finansije i IT u kompaniji Porsche AG.

Vrednost Rimac Automobila, kako je dodao, se povećala više puta od njihovog početnog ulaganja, dok se kompanija vrlo dobro razvila tehnološki. Korak po korak širimo našu saradnju, i koristimo snagu koju Rimac Automobili imaju u inovacijama, dodao je Meschke.

Porsche je već poslao prve porudžbine za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenti.

„Mate Rimac nas inspiriše svojim inovativnim idejama, ali i koristi našu stručnost u proizvodnji i ekspertizu u razvoju“, dodao je Meschke.

Rimac: I za nas i za Porsche je važno da imamo potpuno nezavisno poslovanje

S obzirom da su mnogi proizvođači originalnih komponenti (eng. original equipment manufacturers) širom sveta klijenti Rimac Automobila, važno je da obe kompanije zadrže potpuno nezavisno poslovanje, izjavio je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Automobila.

Projekti i akcionari Rimac Automobila, kako je dodao, i sada su i uvek će biti potpuno odvojeni.

To kompaniji omogućava da održi zaštitni informativni sistem na koji se oslanjaju partneri i omogućava da nastavi da radi sa mnogim proizvođačima originalnih komponenti, dodao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji