Mobilnost

Porsche ulaže 70 miliona evra u Rimac Automobile

porsche rimac automobili ulaganje

Mate Rimac (slika: Rimac Automobili)

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Porsche je odlučio da poveća svoj udeo u hrvatskom proizvođaču električnih automobila Rimac Automobili sa 15,5 na 24 odsto, uz ulaganje od 70 miliona evra.

Porsche je 10 odsto udela u Rimac Automobilima kupio 2018. godine, a sledeće je dokupio još 5,5 odsto. Najnovija investicija učvršćuje status Rimac Automobila kao lidera u tehnologijama elektrifikovanih vozila visokih performansi, saopštila je ova hrvatska kompanija.

Od prve investicije nemačkog proizvođača automobila, tim Rimac Automobila se udvostručio na skoro 1.000 ljudi, a kompanija je nastavila da proizvodi neke od najnaprednijih elektrifikovanih pogonskih sistema na svetu, baterije, infotainment sisteme i druge komponente povezane sa elektrifikacijom.

Rimac Automobili sarađuju sa mnogim velikim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Aston Martin, Automobile Pininfarina i Koenigsegg.

Meschke: Vrednost kompanije Rimac Automobili se višestruko povećala posle našeg početnog ulaganja

Ispostavilo se da je ulaganje u hrvatsku kompaniju bilo potpuno ispravno, rekao je Lutz Meschke, zamenik predsednika izvršnog odbora i član izvršnog odbora za finansije i IT u kompaniji Porsche AG.

Vrednost Rimac Automobila, kako je dodao, se povećala više puta od njihovog početnog ulaganja, dok se kompanija vrlo dobro razvila tehnološki. Korak po korak širimo našu saradnju, i koristimo snagu koju Rimac Automobili imaju u inovacijama, dodao je Meschke.

Porsche je već poslao prve porudžbine za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenti.

„Mate Rimac nas inspiriše svojim inovativnim idejama, ali i koristi našu stručnost u proizvodnji i ekspertizu u razvoju“, dodao je Meschke.

Rimac: I za nas i za Porsche je važno da imamo potpuno nezavisno poslovanje

S obzirom da su mnogi proizvođači originalnih komponenti (eng. original equipment manufacturers) širom sveta klijenti Rimac Automobila, važno je da obe kompanije zadrže potpuno nezavisno poslovanje, izjavio je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Automobila.

Projekti i akcionari Rimac Automobila, kako je dodao, i sada su i uvek će biti potpuno odvojeni.

To kompaniji omogućava da održi zaštitni informativni sistem na koji se oslanjaju partneri i omogućava da nastavi da radi sa mnogim proizvođačima originalnih komponenti, dodao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...