Mobilnost

Porsche ulaže 70 miliona evra u Rimac Automobile

porsche rimac automobili ulaganje

Mate Rimac (slika: Rimac Automobili)

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Porsche je odlučio da poveća svoj udeo u hrvatskom proizvođaču električnih automobila Rimac Automobili sa 15,5 na 24 odsto, uz ulaganje od 70 miliona evra.

Porsche je 10 odsto udela u Rimac Automobilima kupio 2018. godine, a sledeće je dokupio još 5,5 odsto. Najnovija investicija učvršćuje status Rimac Automobila kao lidera u tehnologijama elektrifikovanih vozila visokih performansi, saopštila je ova hrvatska kompanija.

Od prve investicije nemačkog proizvođača automobila, tim Rimac Automobila se udvostručio na skoro 1.000 ljudi, a kompanija je nastavila da proizvodi neke od najnaprednijih elektrifikovanih pogonskih sistema na svetu, baterije, infotainment sisteme i druge komponente povezane sa elektrifikacijom.

Rimac Automobili sarađuju sa mnogim velikim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Aston Martin, Automobile Pininfarina i Koenigsegg.

Meschke: Vrednost kompanije Rimac Automobili se višestruko povećala posle našeg početnog ulaganja

Ispostavilo se da je ulaganje u hrvatsku kompaniju bilo potpuno ispravno, rekao je Lutz Meschke, zamenik predsednika izvršnog odbora i član izvršnog odbora za finansije i IT u kompaniji Porsche AG.

Vrednost Rimac Automobila, kako je dodao, se povećala više puta od njihovog početnog ulaganja, dok se kompanija vrlo dobro razvila tehnološki. Korak po korak širimo našu saradnju, i koristimo snagu koju Rimac Automobili imaju u inovacijama, dodao je Meschke.

Porsche je već poslao prve porudžbine za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenti.

„Mate Rimac nas inspiriše svojim inovativnim idejama, ali i koristi našu stručnost u proizvodnji i ekspertizu u razvoju“, dodao je Meschke.

Rimac: I za nas i za Porsche je važno da imamo potpuno nezavisno poslovanje

S obzirom da su mnogi proizvođači originalnih komponenti (eng. original equipment manufacturers) širom sveta klijenti Rimac Automobila, važno je da obe kompanije zadrže potpuno nezavisno poslovanje, izjavio je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Automobila.

Projekti i akcionari Rimac Automobila, kako je dodao, i sada su i uvek će biti potpuno odvojeni.

To kompaniji omogućava da održi zaštitni informativni sistem na koji se oslanjaju partneri i omogućava da nastavi da radi sa mnogim proizvođačima originalnih komponenti, dodao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. mart 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. mart 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. mart 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. mart 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu