Mobilnost

Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 miliona evra u firmu Rimac Automobili

Hyundai-Motor-Kia-Motors-ulazu-80-miliona-evra-Rimac-Automobili

Foto: Mate Rimac i Euisun Chung (Rimac Automobili)

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajednički su uložili 600 miliona kuna (80 miliona evra) u hrvatsku kompaniju Rimac Automobili. Hyundai i Rimac Automobili će, takođe, udružiti snage u razvoju električnih vozila (EV) visokih performansi.

Hyundai Motor će, kako se navodi u saopštenju Rimac Automobila, uložiti 474 miliona kuna (64 miliona evra), a Kia Motors još 126 miliona kuna (16 miliona evra). Rimac i Hyundai Motor Group će uspostaviti i tehničko partnerstvo za saradnju u razvoju dva EV visokih performansi do 2020. godine.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će blisko sarađivati na razvoju razvili električnu verziju modela Hyundai N, sa centralno smeštenim pogonom, kao i hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na gorive ćelije i električnu energiju, navodi se u saoštenju.

Ovom saradnjom Hyundai Motor Group nastoji da ubrza svoju tranziciju ka čistoj mobilnosti i pozicionira se kao globalni lider u uvođenju ovih promena u industriji.

Rimac Automobili nastavljaju da isporučuju tehnologiju za električni pogon i baterijske sistema mnogim partnerima u industrji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućila da ubrzaju svoj put ka budućnosti u kojem dominira električni pogon.

Inače, krajem 2018. godine, Rimac Automobili su obezbedili kredit od 30 miliona evra za investicije u istraživanje i razvoj elektrčnih vozila. Šest meseci ranije Porsche AG je kupio 10% ove hrvatske kompanije.

mate-rimac-i-euisun-chung
Plan je da Rimac i Hyundai do 2020. rade na razvoju dva električna vozila visokih performansi

Euisun Chung, izvršni zamenik predsednika Hyundai Motor Group, izjavio je da su Rimac Automobili inovativna kompanija sa izvanrednim sposobnostima u sektoru elektrčnih vozila visokih performansi.

„Činjenica da je kompanija nekada bila startap i da ima bogato iskustvo u saradnji sa proizvođačima automobila u kombinaciji sa tehnološkom snagom čine Rimac Automobile idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji na našem putu ka čistoj mobilnosti“, izjavio je on.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, je rekao da je impresioniran vizijom koju ima Hyundai Motor Group i brzom i odlučnom inicijativom.

„U ovoj kompaniji vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će ova saradnja osnažiti poziciju Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije električnog pogona za partnere u industriji“, rekao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji