x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 miliona evra u firmu Rimac Automobili

15.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Mate Rimac i Euisun Chung (Rimac Automobili)
Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 miliona evra u firmu Rimac Automobili

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajednički su uložili 600 miliona kuna (80 miliona evra) u hrvatsku kompaniju Rimac Automobili. Hyundai i Rimac Automobili će, takođe, udružiti snage u razvoju električnih vozila (EV) visokih performansi.

Hyundai Motor će, kako se navodi u saopštenju Rimac Automobila, uložiti 474 miliona kuna (64 miliona evra), a Kia Motors još 126 miliona kuna (16 miliona evra). Rimac i Hyundai Motor Group će uspostaviti i tehničko partnerstvo za saradnju u razvoju dva EV visokih performansi do 2020. godine.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će blisko sarađivati na razvoju razvili električnu verziju modela Hyundai N, sa centralno smeštenim pogonom, kao i hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na gorive ćelije i električnu energiju, navodi se u saoštenju.

Ovom saradnjom Hyundai Motor Group nastoji da ubrza svoju tranziciju ka čistoj mobilnosti i pozicionira se kao globalni lider u uvođenju ovih promena u industriji.

Rimac Automobili nastavljaju da isporučuju tehnologiju za električni pogon i baterijske sistema mnogim partnerima u industrji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućila da ubrzaju svoj put ka budućnosti u kojem dominira električni pogon.

Inače, krajem 2018. godine, Rimac Automobili su obezbedili kredit od 30 miliona evra za investicije u istraživanje i razvoj elektrčnih vozila. Šest meseci ranije Porsche AG je kupio 10% ove hrvatske kompanije.

mate-rimac-i-euisun-chung
Plan je da Rimac i Hyundai do 2020. rade na razvoju dva električna vozila visokih performansi

Euisun Chung, izvršni zamenik predsednika Hyundai Motor Group, izjavio je da su Rimac Automobili inovativna kompanija sa izvanrednim sposobnostima u sektoru elektrčnih vozila visokih performansi.

“Činjenica da je kompanija nekada bila startap i da ima bogato iskustvo u saradnji sa proizvođačima automobila u kombinaciji sa tehnološkom snagom čine Rimac Automobile idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji na našem putu ka čistoj mobilnosti”, izjavio je on.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, je rekao da je impresioniran vizijom koju ima Hyundai Motor Group i brzom i odlučnom inicijativom.

“U ovoj kompaniji vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će ova saradnja osnažiti poziciju Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije električnog pogona za partnere u industriji”, rekao je Rimac.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.