Mobilnost

Hyundai Motor i Kia Motors ulažu 80 miliona evra u firmu Rimac Automobili

Hyundai-Motor-Kia-Motors-ulazu-80-miliona-evra-Rimac-Automobili

Foto: Mate Rimac i Euisun Chung (Rimac Automobili)

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajednički su uložili 600 miliona kuna (80 miliona evra) u hrvatsku kompaniju Rimac Automobili. Hyundai i Rimac Automobili će, takođe, udružiti snage u razvoju električnih vozila (EV) visokih performansi.

Hyundai Motor će, kako se navodi u saopštenju Rimac Automobila, uložiti 474 miliona kuna (64 miliona evra), a Kia Motors još 126 miliona kuna (16 miliona evra). Rimac i Hyundai Motor Group će uspostaviti i tehničko partnerstvo za saradnju u razvoju dva EV visokih performansi do 2020. godine.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će blisko sarađivati na razvoju razvili električnu verziju modela Hyundai N, sa centralno smeštenim pogonom, kao i hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na gorive ćelije i električnu energiju, navodi se u saoštenju.

Ovom saradnjom Hyundai Motor Group nastoji da ubrza svoju tranziciju ka čistoj mobilnosti i pozicionira se kao globalni lider u uvođenju ovih promena u industriji.

Rimac Automobili nastavljaju da isporučuju tehnologiju za električni pogon i baterijske sistema mnogim partnerima u industrji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućila da ubrzaju svoj put ka budućnosti u kojem dominira električni pogon.

Inače, krajem 2018. godine, Rimac Automobili su obezbedili kredit od 30 miliona evra za investicije u istraživanje i razvoj elektrčnih vozila. Šest meseci ranije Porsche AG je kupio 10% ove hrvatske kompanije.

mate-rimac-i-euisun-chung
Plan je da Rimac i Hyundai do 2020. rade na razvoju dva električna vozila visokih performansi

Euisun Chung, izvršni zamenik predsednika Hyundai Motor Group, izjavio je da su Rimac Automobili inovativna kompanija sa izvanrednim sposobnostima u sektoru elektrčnih vozila visokih performansi.

„Činjenica da je kompanija nekada bila startap i da ima bogato iskustvo u saradnji sa proizvođačima automobila u kombinaciji sa tehnološkom snagom čine Rimac Automobile idealnim partnerom za nas. Radujemo se saradnji na našem putu ka čistoj mobilnosti“, izjavio je on.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, je rekao da je impresioniran vizijom koju ima Hyundai Motor Group i brzom i odlučnom inicijativom.

„U ovoj kompaniji vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će ova saradnja osnažiti poziciju Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije električnog pogona za partnere u industriji“, rekao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta