Životna sredina

Pokrajinski sekretarijat dao saglasnost na ekološku studiju za polovinu fabrike guma Linglong

Pokrajinski sekretarijat dao saglasnost na ekolosku studiju za polovinu fabrike guma Linglong

Slika: Robert Laursoo from Pixabay

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje miksera za proizvodnju gume, koji čine jednu od dve osnovne celine fabrike za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu. U rešenju Sekretarijata se navodi da je Studija pokazala da mikseri ne ugrožavaju životnu sredinu, kao i da je ovaj dokument u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Zagađujuće i opasne materije, otpadne vode ili energija ispuštaće se u vazduh, vodu i zemljište na propisan način i u količinama, odnosno koncentracijama koje neće biti iznad propisanih graničnih vrednosti, shodno članu 40. Zakona o zaštiti životne sredine“, poručio je Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u Rešenju.

U Rešenju se navodi da je namena kompleksa za proizvodnju guma Linglong da objedini dve osnovne celine u proizvodnji guma – miksere za proizvodnju gume i pogone za proizvodnju pneumatika.

Fabrika se sastoji od miksera za proizvodnju gume i pogona za proizvodnju pneumatika, ali se studija odnosi samo na miksere

„Ove dve celine su međusobno povezane i naslanjaju se jedna na drugu, sa osnovnim ciljem dobijanja gotovih proizvoda u vidu pneumatika za motorna vozila raznih namena. Proizvodni pogoni za proizvodnju pneumatika nisu predmet ovog zahteva“, piše u Rešenju.

U suštini u Rešenju se konstatuje da se fabrika guma sastoji iz dve celine, kao i da se odluka Pokrajinskog sekretarijata odnosi na jednu od te dve celine. Građani i nevladine ogranizacije već više meseci upozoravaju da će fabrika ugroziti životnu sredinu, nedavno su podnete i krivične prijave zbog ilegalne gradnje, a posebno su kao problematično isticali rasparčavanje ili „salami slicing“.

To je postupak u kojem investitor traži dozvole za jedan po jedan element proizvodnog postrojenja, što liči na ono što se desilo ovim Rešenjem Pokrajinskog sekretarijata.

Građani i nevladine organizacije podneli 289 primedbi

Za vreme trajanja javnog uvida mišljenje o Studiji dostavila su tri udruženja građana: Most na suvom, RERI i Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija i 98 građana, navodi se u Rešenju.

Ukupno je dostavljeno 289 primedbi na projekat i Studiju. Najveću zabrinutost građani su iskazali u vezi sa zaštitom vazduha i monitoringom kvaliteta vazduha (89 primedbi), uticajem projekta na vodosnabdevanje (36 primedbi), prečišćavanjem otpadne vode i zagađenjem površinskih i podzemnih voda (24 primedbi), uticajem na zdravlje stanovništva (22 primedbe). Građani su iskazali nezadovoljstvo sadržajem Studije (29 primedbi) i načinom vođenja procedure (7 primedbi).

Građani tvrde da je ugrožena i Carska bara

„Deo zainteresovanih građana smatra da je ugroženost Carske bare nakon izgradnje predmetne fabrika neupitna i iskazuju sumnju u mogućnost sprovođenja adekvatnog monitoringa biljnog i životinjskog sveta u ovom zaštićenom području (28 primedbi)“, piše u rešenju.

U Rešenju se navodi da je Tehnička komisija za ocenu Studije imeđu ostalog razmotrila i sve ove primedbe, i predložila Sekretarijatu da ovaj dokument odobri.

Građanski preokret: zaboravili da smo podnele primedbe

Povodom Rešenja reagovalo je udruženje Građanski preokret koje je saopštilo da Pokrajinski sekretarijat u rešenju nigde ne navodi da je i ova organizacija, pored tri navedene, dostavila primedbe. Dokaz da je i ova organizacija dostavila primedbe je odgovor Sekretarijata na njih koji se može videti na sajtu Sekretarijata.

„Ako državni organ nije u stanju da tačno prebroji i konstatuje koliko i koja udruženja su učestvovala u dostavljanju mišljenja, koliko je sposoban da se posveti suštini problema o kojem je odlučivao, što je daleko kompleksniji zadatak?“, upitao je Građansi preokret.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

25. jun 2021. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

25. jun 2021. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

25. jun 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

25. jun 2021. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...