Energetska efikasnost

Podgorica planira uštede kroz Program poboljšanja energetske efikasnosti od 2018. do 2020.

Podgorica planira ustede kroz Program poboljsanja energetske efikasnosti od 2018. do 2020.

Photo: Glavni grad Podgorica

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti crnogorske prestonice planiraju da smanje godišnje troškove za energiju i vodu između 10 odsto i 15 odsto do kraja 2019. godine, navodi se u Programu poboljšanja energetske efikasnosti Podgorice za period 2018-2020. godine.

Program, zajedno sa Planom mera poboljšanja energetske efikasnosti za 2018. godinu, usvojili su odbornici Skupštine Podgorice.

Autori plana su ocenili da je cilj smanjivanje troškova za energiju i vodu realan jer su to, kako se navodi u Programu, pokazala iskustva iz Evropske unije i primeri iz drugih opština u Crnoj Gori. Uspostavljanjem sistema integrisanog energetskog menadžmenta to se može postići bez većih investicionih ulaganja, stoji u Programu.

Programom je predviđeno da se ostvari ušteda od najmanje 10 odsto do kraja predviđenog perioda njegove primene, dok se ambicioznija ušteda od 15 odsto smatra mogućom ukoliko gradske vlasti krenu sa primenom Programa početkom 2018. godine.

“Smanjenjem energetske potrošnje od 10 odsto u 2019. godini obezbediće se oko 500.000 evra ušteda, dok bi pri ambicioznijem scenariju taj efekat bio i do 750.000 evra. Ako tome dodamo i skromnije efekte koji bi već i u prvoj godini bili ostvareni možemo biti sigurni da će se primenom Programa i po skromnom scenariju od 10 odsto obezbediti smanjenje potrošnje i ekonomske uštede od oko 1.000.000 evra do kraja predviđenog perioda odnosno do kraja 2019. godine”, navodi se u Programu.

Autori programa smatraju da treba formirati Fond za energetsku efikasnost da bi se obezbedilo finansiranje mera energetske efikasnosti kao i integrisani sistem energetskog menadžmenta na nivou grada tokom 2018. godine.

“Uspostavljanje integrisanog sistema obuhvata otkrivanje svih mesta potrošnje energije u glavnom gradu, stvaranje baze podataka i adekvatne strukture, koja će upravljati energijom u svim objektima”, navodi se u Programu i dodaje da bi tim sistemom bile obuhvaćene javne zgrade, javna rasveta, vodosnabdevanje i pogoni za preradu otpadnih voda, pojedinačni objekti, sportski centri, javne česme, bilbordi, semafori, praznična rasveta, jer, po oceni autora, samo takav pristup daje kompletan uvid u troškove za energiju i jasan prikaz efekata primenjivanih mera.

Unapređenje energetske efikasnosti zgrada treba da dovede do smanjivanja godišnje potrošnje energije u kWh po m2 korisne površine za 10 odsto do kraja 2019. godine.

Program previđa formiranje baze podataka o potrošnji energije sa referentnim podacima iz prethodnih godina i energetskog tima, koji će podnosti izveštaje nadležnom ministarstvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. decembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

29. decembar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

29. decembar 2017. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

29. decembar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela