x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Podgorica planira uštede kroz Program poboljšanja energetske efikasnosti od 2018. do 2020.

29.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Glavni grad Podgorica
Podgorica planira uštede kroz Program poboljšanja energetske efikasnosti od 2018. do 2020.

Gradske vlasti crnogorske prestonice planiraju da smanje godišnje troškove za energiju i vodu između 10 odsto i 15 odsto do kraja 2019. godine, navodi se u Programu poboljšanja energetske efikasnosti Podgorice za period 2018-2020. godine.

Program, zajedno sa Planom mera poboljšanja energetske efikasnosti za 2018. godinu, usvojili su odbornici Skupštine Podgorice.

Autori plana su ocenili da je cilj smanjivanje troškova za energiju i vodu realan jer su to, kako se navodi u Programu, pokazala iskustva iz Evropske unije i primeri iz drugih opština u Crnoj Gori. Uspostavljanjem sistema integrisanog energetskog menadžmenta to se može postići bez većih investicionih ulaganja, stoji u Programu.

Programom je predviđeno da se ostvari ušteda od najmanje 10 odsto do kraja predviđenog perioda njegove primene, dok se ambicioznija ušteda od 15 odsto smatra mogućom ukoliko gradske vlasti krenu sa primenom Programa početkom 2018. godine.

“Smanjenjem energetske potrošnje od 10 odsto u 2019. godini obezbediće se oko 500.000 evra ušteda, dok bi pri ambicioznijem scenariju taj efekat bio i do 750.000 evra. Ako tome dodamo i skromnije efekte koji bi već i u prvoj godini bili ostvareni možemo biti sigurni da će se primenom Programa i po skromnom scenariju od 10 odsto obezbediti smanjenje potrošnje i ekonomske uštede od oko 1.000.000 evra do kraja predviđenog perioda odnosno do kraja 2019. godine”, navodi se u Programu.

Autori programa smatraju da treba formirati Fond za energetsku efikasnost da bi se obezbedilo finansiranje mera energetske efikasnosti kao i integrisani sistem energetskog menadžmenta na nivou grada tokom 2018. godine.

“Uspostavljanje integrisanog sistema obuhvata otkrivanje svih mesta potrošnje energije u glavnom gradu, stvaranje baze podataka i adekvatne strukture, koja će upravljati energijom u svim objektima”, navodi se u Programu i dodaje da bi tim sistemom bile obuhvaćene javne zgrade, javna rasveta, vodosnabdevanje i pogoni za preradu otpadnih voda, pojedinačni objekti, sportski centri, javne česme, bilbordi, semafori, praznična rasveta, jer, po oceni autora, samo takav pristup daje kompletan uvid u troškove za energiju i jasan prikaz efekata primenjivanih mera.

Unapređenje energetske efikasnosti zgrada treba da dovede do smanjivanja godišnje potrošnje energije u kWh po m2 korisne površine za 10 odsto do kraja 2019. godine.

Program previđa formiranje baze podataka o potrošnji energije sa referentnim podacima iz prethodnih godina i energetskog tima, koji će podnosti izveštaje nadležnom ministarstvu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.