Životna sredina

Počinje sedma sezona akcije Parkiraj i bicikliraj

Pocinje sedma sezona akcije Parkiraj i bicikliraj

Photo: Parking servis

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Parking servis je tradicionalnom vožnjom biciklima oko Ade Ciganlije započelo sedmu sezonu akcije Parkiraj i bicikliraj. U toku ove sezone, bicikli će biti na raspolaganju korisnicima usluga parkiranja Parking servisa na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac.

Novina ove sezone je stanica sa alatom za popravku bicikala u garaži Obilićev venac, koju će moći da koriste svi biciklisti za popravku svojih dvotočkaša. Parking servis je, takođe, izašao u susret i inicijativi biciklista, pa su im osim parkinga za bicikle na ulicama, sada na raspolaganju natkriveni parking objekti u garažama Masarikova i Obilićev venac, kao i parkirališta Donji grad i VMA.

Akcija Parkiraj i bicikliraj je iz godine u godinu sve popularnija, pa je samo u prošloj sezoni više od 25.000 sugrađana vozilo bicikle Parking servica, a godinu dana ranije oko 10.000.

Akcija omogućava svakom vozaču, koji parkira svoje vozilo na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac, da po redovnoj ceni parkiranja, samo uz ličnu kartu, besplatno preuzme na korišćenje dva bicikla.

Korisnici bicikle mogu da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana, u vremenu od 9 do 21 sat. I ove godine, najveći broj bicikala, više od 200, sugrađanima će biti na raspolaganju na parkiralištu Ada Ciganlija.

U naredne četiri godine još 100 kilometara staza

U Parking servisu kažu da je u prethodne četiri godine Beograd dobio 20 kilometara biciklističkih staza, a plan je da u naredne četiri ta dužina bude oko 120 kilometara. Tokom ove godine biće raspisan i tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) za nabavku 120 javnih bicikala.

Andrija Čupković, direktor Parking servisa, izjavio je da je na nedavno završenom Sajmu automobila, ova kompanija dobila specijalno priznanje za društveno-odgovorno poslovanje u koje je uključena i briga o životnoj sredini, te da je akcija Parkiraj i bicikliraj još jedna potvrda ovog priznanja.

“Razgovarali smo sa udruženjima roditelja koji su nam dali predlog da uvedemo i dečje bicikle, što ćemo raditi od sledeće godine. Tako će moći da se dobiju dve velike bicikle i jedna ili dve male, kada se vozilo parkira u nekoj od naših garaža. Iako mnogi građani Parking servis povezuju isključivo sa parkiranjem, poslednjih godina svojim akcijama pokušavamo da utičemo na svest sugrađana o zdravim navikama i zaštiti životne sredine, i očekujem da će ova sezona Parkiraj i bicikliraj biti još uspešnija nego prethodna”, istakao je Čupković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.