Životna sredina

Počinje sedma sezona akcije Parkiraj i bicikliraj

Pocinje sedma sezona akcije Parkiraj i bicikliraj

Photo: Parking servis

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Parking servis je tradicionalnom vožnjom biciklima oko Ade Ciganlije započelo sedmu sezonu akcije Parkiraj i bicikliraj. U toku ove sezone, bicikli će biti na raspolaganju korisnicima usluga parkiranja Parking servisa na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac.

Novina ove sezone je stanica sa alatom za popravku bicikala u garaži Obilićev venac, koju će moći da koriste svi biciklisti za popravku svojih dvotočkaša. Parking servis je, takođe, izašao u susret i inicijativi biciklista, pa su im osim parkinga za bicikle na ulicama, sada na raspolaganju natkriveni parking objekti u garažama Masarikova i Obilićev venac, kao i parkirališta Donji grad i VMA.

Akcija Parkiraj i bicikliraj je iz godine u godinu sve popularnija, pa je samo u prošloj sezoni više od 25.000 sugrađana vozilo bicikle Parking servica, a godinu dana ranije oko 10.000.

Akcija omogućava svakom vozaču, koji parkira svoje vozilo na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac, da po redovnoj ceni parkiranja, samo uz ličnu kartu, besplatno preuzme na korišćenje dva bicikla.

Korisnici bicikle mogu da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana, u vremenu od 9 do 21 sat. I ove godine, najveći broj bicikala, više od 200, sugrađanima će biti na raspolaganju na parkiralištu Ada Ciganlija.

U naredne četiri godine još 100 kilometara staza

U Parking servisu kažu da je u prethodne četiri godine Beograd dobio 20 kilometara biciklističkih staza, a plan je da u naredne četiri ta dužina bude oko 120 kilometara. Tokom ove godine biće raspisan i tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) za nabavku 120 javnih bicikala.

Andrija Čupković, direktor Parking servisa, izjavio je da je na nedavno završenom Sajmu automobila, ova kompanija dobila specijalno priznanje za društveno-odgovorno poslovanje u koje je uključena i briga o životnoj sredini, te da je akcija Parkiraj i bicikliraj još jedna potvrda ovog priznanja.

“Razgovarali smo sa udruženjima roditelja koji su nam dali predlog da uvedemo i dečje bicikle, što ćemo raditi od sledeće godine. Tako će moći da se dobiju dve velike bicikle i jedna ili dve male, kada se vozilo parkira u nekoj od naših garaža. Iako mnogi građani Parking servis povezuju isključivo sa parkiranjem, poslednjih godina svojim akcijama pokušavamo da utičemo na svest sugrađana o zdravim navikama i zaštiti životne sredine, i očekujem da će ova sezona Parkiraj i bicikliraj biti još uspešnija nego prethodna”, istakao je Čupković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

2. april 2018. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

2. april 2018. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

2. april 2018. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

2. april 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja