x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Toplana u Zenici od 2021. neće koristiti ugalj, već otpadni gas iz čeličane

03.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: ArcelorMittal Zenica
Toplana u Zenici od 2021. neće koristiti ugalj, već otpadni gas iz čeličane

Nova kogeneraciona elektrana Toplana Zenica, koja bi trebalo da počne sa radom 2021. godine, umesto uglja koristiće otpadne gasove iz čeličane ArcelorMittal za proizvodnju toplotne i električne energije, rečeno je tokom zvaničnog obeležavanja početka radova.

Kogeneraciono postrojenje, koja će biti i gradska toplana u koje će biti investirano 53 miliona evra, će imati snagu 14,45 MW za električnu energiju i 112,5 MW za toplotnu energiju.

Izvršni direktor firme ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta rekao je da se očekuje da će građevinski radovi biti završeni do kraja 2020.

Novo postrojenje od sledeće godine neće koristiti ugalj što će potpuno ukloniti emisije SO2

To znači da novo CHP postrojenje od sledeće godine neće koristiti ugalj u svojim kotlovima što će dovesti do potpunog uklanjanja emisija SO2 i stabilnijeg snabdevanja toplotnom energijom za potrošače, objasnio je on.

Zenica je, inače, jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu, čemu doprinosi i korišćenje uglja u sistemu daljinskog grejanja.

Novo postrojenje izgradiće firma koju su osnovali ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon i Finnfund

Ministarka okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo ranije je izjavila da će nova elektrana smanjiti emisije SO2 70% u odnosu na sadašnje stanje.

Novo postrojenje izgradiće firma Toplana Zenica, koju su osnovali ArcelorMittal Zenica (50%), Grad Zenica (20%), finska firma KPA Unicon (15%), i finski fond Finnfund (15%).

Lokalne vlasti nisu morale da uzimaju kredit za ovu investiciju

Ugovor o finansiranju ovog objekta potpisan je u martu prošle godine, i sastoji se, između ostalog, i od finansijskog paketa vrednog 46 miliona evra koji je dogovorila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Povodom zvaničnog početka radova gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je da je veoma važno da lokalne vlasti nisu morale da uzimaju kredit za ovu investiciju.

Grad je morao da obezbedi 4,7 miliona konvertibilnih maraka (2,4 miliona evra) kao osnivački ulog za firmu Toplana Zenica, dodao je on.

EBRD: Emisije CO2 biće smanjene 200.000 tona

Nova kogeneraciona elektrana će proizvoditi paru i kiseonik za čeličanu ArcelorMittal Zenica, a toplotnu energiju za sistem daljinskog grejanja za Zenicu, naveo je EBRD na svojoj veb stranici.

Biće ugrađena najmodernija oprema

Ova investicija, kako se ističe, uključuje zamenu zastarele opreme, koja je koristila ugalj, najmodernijom opremom (best available techniques – BAT), koje će koristiti otpadne gasove i prirodni gas kao rezervno gorivo.

Otpadni gasovi iz čeličane trenutno se spaljuju ili se koriste veoma neefikasno. Procenjeno smanjenje emisija CO2 je oko 200.000 tona godišnje.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.