OIE

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i investitore u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Foto: Hexicon

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zajednički projekat plutajuće vetroelektrane od dva gigavata u Irskoj najavili su lokalno ribarsko udruženje i kompanija koja se bavi razvojem i implementacijom tehnologije zelene energije. Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora.

Švedski Hexicon, koji se bavi razvojem plutajućih vetroelektrana, potpisao je memorandum o razumevanju sa ribarskim udruženjem Killybegs Fishermen’s Organization i kompanijom Sinbad Marine Services.

Dokument se tiče projekta plutajuće vetroelektrane koja će se nalaziti na 50 km od obale kod Donegala, a imaće kapacitet do dva gigavata električne energije.

Ovo inovativno partnerstvo zasnovano je na novom pristupu, po kojem su lokalni ribari angažovani i utiču na razvojni proces od samog početka projekta, navode u Hexiconu.

Ovo je prvi put da su se akteri iz suprotstavljenih sektora okupili da sarađuju na projektu sa zajedničkim ciljem u oblasti vetroelektrana na moru

Globalna ekspanzija vetroelektrana na moru često izaziva zabrinutost za ribarske zajednice i razlog je za sukobe ove dve industrije. Sada su se akteri iz pomenutih suprotstavljenih sektora prvi put okupili da sarađuju na projektu sa zajedničkim ciljem u toj delatnosti, navode u švedskoj kompaniji.

U fokusu potpisanog memoranduma je da sve uključene strane sarađuju i dogovore rešenja koja su korisna za razvoj vetroparka, a ne utiču negativno na ribarsku industriju niti na morsko okruženje, dok istovremeno doprinose transformaciji energetike na lokalnom i globalnom nivou, naveli su partneri.

Kompanije i ribari nameravaju da deo energije iz plutajućeg vetroparka koriste za proizvodnju zelenih goriva kao što su vodonik i amonijak. Zelena goriva bi se mogla koristiti za napajanje ribarske flote, a istovremeno bi doprinela energetskoj sigurnosti luke i lokalne zajednice, saopšteno je.

Ribarska inicijativa

Ceo projekat razvoja vetroelektrane je zamisao i incijativa ovog ribarskog udruženja i preduzeća Sinbad Marine Services, koje se bavi uslugama u pomorskom sektoru.

Plutajući vetroparkovi doživljavaju eksponencijalni rast na globalnom nivou. Irske vode su pogodne za tu novu tehnologiju, koja će verovatno postati konkurentna priobalnim turbinama fiksiranima za dno ili ih čak prestići.

Globalni savet za energiju vetra (GWEC) je naveo da je Irska u prvih pet tržišta u razvoju za vetroelektrane na moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. jul 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. jul 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. jul 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

1. jul 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine