OIE

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i investitore u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Foto: Hexicon

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zajednički projekat plutajuće vetroelektrane od dva gigavata u Irskoj najavili su lokalno ribarsko udruženje i kompanija koja se bavi razvojem i implementacijom tehnologije zelene energije. Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora.

Švedski Hexicon, koji se bavi razvojem plutajućih vetroelektrana, potpisao je memorandum o razumevanju sa ribarskim udruženjem Killybegs Fishermen’s Organization i kompanijom Sinbad Marine Services.

Dokument se tiče projekta plutajuće vetroelektrane koja će se nalaziti na 50 km od obale kod Donegala, a imaće kapacitet do dva gigavata električne energije.

Ovo inovativno partnerstvo zasnovano je na novom pristupu, po kojem su lokalni ribari angažovani i utiču na razvojni proces od samog početka projekta, navode u Hexiconu.

Ovo je prvi put da su se akteri iz suprotstavljenih sektora okupili da sarađuju na projektu sa zajedničkim ciljem u oblasti vetroelektrana na moru

Globalna ekspanzija vetroelektrana na moru često izaziva zabrinutost za ribarske zajednice i razlog je za sukobe ove dve industrije. Sada su se akteri iz pomenutih suprotstavljenih sektora prvi put okupili da sarađuju na projektu sa zajedničkim ciljem u toj delatnosti, navode u švedskoj kompaniji.

U fokusu potpisanog memoranduma je da sve uključene strane sarađuju i dogovore rešenja koja su korisna za razvoj vetroparka, a ne utiču negativno na ribarsku industriju niti na morsko okruženje, dok istovremeno doprinose transformaciji energetike na lokalnom i globalnom nivou, naveli su partneri.

Kompanije i ribari nameravaju da deo energije iz plutajućeg vetroparka koriste za proizvodnju zelenih goriva kao što su vodonik i amonijak. Zelena goriva bi se mogla koristiti za napajanje ribarske flote, a istovremeno bi doprinela energetskoj sigurnosti luke i lokalne zajednice, saopšteno je.

Ribarska inicijativa

Ceo projekat razvoja vetroelektrane je zamisao i incijativa ovog ribarskog udruženja i preduzeća Sinbad Marine Services, koje se bavi uslugama u pomorskom sektoru.

Plutajući vetroparkovi doživljavaju eksponencijalni rast na globalnom nivou. Irske vode su pogodne za tu novu tehnologiju, koja će verovatno postati konkurentna priobalnim turbinama fiksiranima za dno ili ih čak prestići.

Globalni savet za energiju vetra (GWEC) je naveo da je Irska u prvih pet tržišta u razvoju za vetroelektrane na moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto