Energetska efikasnost

Pirot dobija prvi katastar individualnih ložišta u Srbiji

Pirot dobija prvi katastar individualnih ložišta u Srbiji

Foto: Jerzy Górecki from Pixabay

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pirot će prvi u Srbiji dobiti katastar individualnih ložišta, najavio je gradonačelnik Vladan Vasić. Biće izrađen u okviru projekta Bolja energija, kojeg finansira USAID.

Pirot je izabran da se u njemu realizuje pilot-projekat izrade katastra individualnih ložišta, koji sprovodi Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Popis i evidencija individualnih ložišta trebalo bi da obuhvati sve objekte na teritoriji grada, kako bi se stekla što jasnija slika o izvorima zagađenja vazduha na lokalnom nivou, prenele su Južne vesti.

Lokalna toplana koristi komprimovani gas u svom sistemu, ali u gradu i okolini postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskog perioda doprinose zagađenju vazduha. Ona predstavljaju jedan od glavnih uzročnika zagađenja, naveo je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Katastar bi trebalo da pomogne u mapiranju izvora zagađenja vazduha na lokalnom nivou i pruži osnov za strateško i dugoročno rešenje

Izrada katastra bi trebalo da pomogne u mapiranju izvora zagađenja vazduha na lokalnom nivou kao i da pruži osnov za usmereno, strateško i dugoročno rešavanje ovog pitanja. Kada bude razvijena, metodologija će biti na raspolaganju i ostalim lokalnim samoupravama, stoji u članku.

Bolja energija za veću energetsku efikasnost

USAID-ov projekat Bolja energija je vredan 10 miliona dolara, a pokrenut je krajem 2021. godine. Cilj je unapređenje energetske efikasnosti na opštinskom nivou, kao i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Projekat traje pet godina. Sprovodi se u gradovima i opštinama među kojima su Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Predstavnici USAID-a su nedavno potpisali memorandum o razumevanju sa Ministarstvom rudarstva i energetike o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji. To je bio početak zajedničkog programa edukacije stanovništva o energetskoj efikasnosti kroz praktične savete o tome kako da se smanji potrošnja energije u domaćinstvima.

Prema navodima resornog ministarstva, samo u sektoru domaćinstava trebalo bi da se ostvare uštede od oko 23 procenata. Trenutno je u Srbiji prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru oko dva puta veća nego u Evropskoj uniji.

Grad Pirot za čistije i održivije izvore energije

Vasić je istakao da je Grad Pirot prepoznat kao poželjan partner na realizaciji pilot-projekta i da su potrebne značajne mere kako bi se zagađenje vazduha smanjilo.

On je prošle nedelje razgovarao sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o razvoju sekundarne gasne mreže, u cilju smanjenja broja individualnih ložišta i povećanja kvaliteta vazduha, istaknuto je na sastanku.

Gradonačelnik je naveo da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na mrežu, što bi bilo omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

Ministarka je napomenula da je Grad Pirot postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se u sistemu daljinskog grejanja umesto mazuta koristi komprimovani gas.

Od ostatka regiona, Kanton Sarajevo je 2021. sproveo popis individualnih ložišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. februar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

20. februar 2023. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

20. februar 2023. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike