Mobilnost

Pipistrel i Honeywell potpisali memorandum o saradnji na razvoju rešenja urbane vazdušne mobilnosti

Foto: Pipistrel

Objavljeno

11.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenački proizvođač električnih aviona Pipistrel i američki industrijski konglomerat Honeywell potpisali su memorandum o razumevanju o saradnji na istraživanju i razvoju rešenja za tržište urbane vazdušne mobilnosti.

U saopštenjima se navodi da će dve kompanije integrisati rešenja i usluge kompanije Honeywell na poljima avionike, navigacije, sistema za kontrolu leta, konektivnosti i druge na budućoj letelici za vertikalno poletanje i sletanje Pipistrela, sa ciljem potpuno autonomnog rada.

Urbana vazdušna mobilnost se odnosi na usluge putničkog i teretnog saobraćaja na zahtev ili autonomnog tipa, koji se obično obavlja bespilotnim letelicama. Usluge urbane vazdušne mobilnosti će u budućnosti obezbediti inovativne vidove putničkog saobraćaja i u gradovima i u ruralnim sredinama, što će smanjiti saobraćajne gužve, navodi se u saopštenju kompanije Honeywell.

„Ovo je početak dugoročnog partnerstva u zajedničkom radu na budućnosti urbane vazdušne mobilnosti“, izjavio je Ivo Boscarol, osnivač i predsednik Pipistrela. Prema njegovim rečima, stručnost kompanije Honeywell na poljima integrisane avionike i sistema za kontrolu leta, integracije sistema, sertifikacije i proizvodnje, u kombinaciji sa Pipistrelovim projektovanjem i razvojem naprednih lakih letelica, čini dve kompanije savršenim partnerima u obezbeđivanju napretka tržišta urbane vazdušne mobilnosti.

Boscarol je podsetio i da je Pipistrel izabran kao jedan od razvojnih partnera Ubera na polju urbane mobilnosti.

Honeywell ima više od 100 godina iskustva u razvoju vazduhoplovnih tehnologija u svim segmentima primene, od komercijalnih aviona do vojnih platformi. Čitav vek ekspertize i niza inovacija na poljima avionike, navigacije, pogona i drugim pozicionirao je Honeywell za efikasnu saradnju sa Pipistrelom, koja će dvema kompanijama obezbediti liderstvo na polju urbane vazdušne mobilnosti, navodi se u saopštenjima.

„Tržište urbane vazdušne mobilnosti je uzbudljiv prostor u kom je potrebna inovativnost, a Honeywell je dobro pozicioniran da ga podrži i razvija“, izjavio je Carl Esposito, predsednik sektora elektronskih rešenja u Honeywell Aerospace.

Honeywell i Pipistrel očekuju početne faze programa pokaznih letova početkom 2019. godine. Raspored pokaznih letova prototipova letelica biće objavljen tokom godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. februar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. februar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. februar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. februar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu