Mobilnost

Električni avioni Pipipstrela rešenje za vertikalnu mobilnost i smanjenje emisija avioindustrije

Slika: Pipistrel

Objavljeno

09.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Avioprevoznici su odgovorni su za više od 2% globalnih emisija CO2, koje ih svrstavaju među top 10 emitera. A, sa druge strane, gradovi širom sveta pokušavaju da se izbore sa zagađenim vazduhom i bukom, kao i velikim gužvama u saobraćaju. Cene baterija postaju sve niže, avioindustrija se polako okreće zelenim rešenjima, pa električni avioni predstavljaju savršeno rešenje. Jedna od pionirskih kompanija u ovom sektoru je slovenački proizvođač aviona Pipistrel. U ovoj firmi kažu da su jedini na svetu koji serijski proizvode i isporučuju električne avione dvosede i  trenažne električne avione.

U junu je Pipistrelov avion Alpha Electro uspešno završio prvi let na električni pogon u Norveškoj. Ova zemlja želi da elektrifikuje ceo lokalni vazdušni saobraćaj do 2040. godine, a prve putničke letove avionima na električnu energiju očekuje od 2025. godine.

Civilna avijacija postaje sve zelenija

U Pipistrelu kaže da mega-gradovi stvaraju potražnju za vertikalnom mobilnošću, ali helikopteri su bučni, skupi, spori, a električni helikopteri ne fukcionišu.

Konvergencija tehnologija sada omogućava rastuće tržište radikalno novih, tihih, udobnih vazdušnih prevoznih sredstava sa sposobnošću vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL). Takve letelice će u gradovima obezbediti još jednu komponentu saobraćaja – treću dimenziju.

Ovo može radikalno da smanji vreme putovanja (od skoro jednog sata, izgubljenog u gužvama, do približno 10 minuta), a kako navode u Pipistrelu, to, takođe, znači manje buke, i, pre svega, manje zagađenja.

Ako ovome dodamo električni pogon, to znači da možemo da se potpuno okrenemo održivim izvorima, bez zagađenja i emisija CO2, i sa boljim kvalitetom vazduha u velikim gradovima – sa manje prašine, boljom vidljivošću i manje ugrožavanja zdravlja ljudi , kaže Taja Boscarol, menadžer za odnose sa javnošću u kompaniji Pipistrel.

Avioni ovenčani nagradama na takmičenju NASA

Pipistrel ima više modela električnih aviona, između ostalog, tu su dva potpuno električna aviona, dvoseda, koja su već u serijskoj proizvodnji – Taurus Electro od 2007. godine i Alpha Electro od 2015. godine, zatim, prvi električni avion na svetu sa 4 sedišta, koji je dobio nagradu NASA izazov – Taurus G4, i najmoćniji hibridni motor – projekat Hypstair.

Kompanija, takođe, ima i druge zelene projekte, kao što su prvi četvorosedni avion na vodonične gorivne ćelije (Hy4) i električni VTOL.

Taurus Electro G2 ima specijalno razvijen električni motor od 40 kW

Alpha Electro, električni trenažni dvosed, optimizovan je za trenažno poletanje i sletanje jer električni motor dobija skoro 15% energije pri svakom poletanju i sletanju. Troškovi goriva su smanjeni za više od 70%, nema emisija CO2, a buka je minimalna.

Prema podacima kompanije, električni motor od 85 kW je težak 14 kg i snažniji je od klasičnog motora Rotax 912 serije. Baterija od 21 kWh je dvostruko redundantna i dizajnirana je da se brzo napuni između letova sa specijalizovanim punjačem Pipistrela SkyCharge.

„Alpha Electro ispunjava mikrolajt i kriterijume ASTM LSA, kao i standarde za električni pogon i već je dobio sertifikate u nekoliko zemalja. Inovacije koje se kod njega upotrebljene omogućavaju dugoročnu održivost avioindustrije. Sada kada električni pogoni mogu da se nadograđuju, možemo očekivati da će ih u budućnosti koristiti i veći avioni“, ističe Boscarol.

Taurus Electro G2 ima bolje karakteristike. Letelica se napaja specijalno razvijenim električnim motorom od 40 kW koji nema emisije. Težak je 11 kg (umesto 16 kg) i generiše 10 kW više snage, što znači ukupno 40 kW.

Sada možete leteti besplatno

Pipistrel navodi da ima još nešto što niko drugi nije razvio u svetu – koncept Besplatnog letenja. Kompanija je osmislila solarnu prikolicu, koja može da puni Taurus Electro G2 besplatno i bez emisija.

Punjenje uz pomoć solarne prikolice omogućava 1 kW energije, što znači da je vreme punjenja 10 sati za baterije od 30-Ah i 12 sati za baterije od 40-Ah.

Solarna prikolica omogućava besplatno punjenje aviona Taurus Electro G2

Kada se Taurus Electro G2 uskladišti u prikolici, i tada može da se puni i bude spreman za letenje.

Solarna prikolica i Taurus Electro G2 su savršen spoj i pokazuju kako je moguće leteti besplatno, tiho i bez emisija, kaže Boscarol.

Kao još jedan korak u zelenoj tranziciji, nova zgrada za istraživanje i razvoj Pipistrela, površine 2.400 m2, osmišljena je kao ekološka zgrada bez emisija. Sva energija koju troši i aktivnosti unutar nje ne utiču negativno na životnu sredinu. Zgrada ima svoje obnovljive izvore energije i energetski je nezavisna.

Trend su električni avioni i efikasni hibridi

Boscarol kaže da su električni avioni i efikasni hibridi ono što je trend u EU i svetu kada je reč o ideji da avioindustrija postane zelenija. Mnogi se za to interesuju, a određene zemlje finansiraju izgradnju električnih punjača na svojim aerodromima i daju podsticaje za električne letelice.

„Pipistrel je jedina kompanija na svetu koja serijski proizvodi i isporučuje električne avione! Svi ostali su još u fazi prototipova. Pokrenuli smo prvi potpuno električni model na tržištu u 2007. godini, tako da imamo više od 11 godina iskustva. Sa našim avionom ovaj trend će se mnogo brže razvijati nego sa nekim drugim“, tvrdi Boscarol.

Interesovanje za Pipistrelove avione pokazuju pojedinačni kupci, ali i gradovi, ministarstva odbrane, pa čak i vlade. Šest velikih gradova (Dalas, Dubai, Singapur, San Francisko, London i Šangaj) odlučili su da podrže elektrifikaciju VTOL saobraćaja izgradnjom platformi za poletanje i električnih punjača do 2025. godine. Neke skandinavske zemlje to rade na nacionalnom nivou, na primer, Norveška, kaže Boskarol.

Ciljevi kompanije su razvoj i otvaranje novih tržišta za projekte kao što su električna civilna avijacija i avioni za različite vrste specijalnih zadataka, kao što su fotografisanje, nadzor, optičko i 3D mapiranje.

Nova zgrada za istraživanje i razvoj je energetski nezavisna i koristi obnovljive izvore energije

Tradicija duga 30 godina

Pipistrel postoji skoro 30 godina. Osnovan je 1989. godine kao prvi privatni proizvođač letelica u bivšoj Jugoslaviji. Osnovna delatnost kompanije je projektovanje i proizvodnja različitih tipova aviona – jednoseda, dvoseda i četvoroseda, aviona sa motorom, glajdera i aviona na električni pogon.

Kompanija je osvojila nagradu European Business Award za inovacije u novembru 2010. godine, kao najinovativnija kompanija u Evropskoj uniji u konkurenciji 15.000 firmi.

Pipistrelova letelica osvojila je tri puta nagradu NASA izazov za najbolji mali avion na svetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

9. novembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

9. novembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

9. novembar 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW