OIE

Petrol će instalirati krovne solarne panele na svim benzinskim pumpama

Petrol-instalirati-krovne-solarne-panele-svim-benzinskim-pumpama

Foto: Petrol

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Petrol će krenuti s instaliranjem krovnih fotonaponskih sistema na 46 benzinskih stanica u Sloveniji uz pomoć sredstava EU i tako povećati svoj portfelj u domenu energije iz obnovljivih izvora. Kompanija planira da kroz projekat Petrol Green na sve takve objekte u toj zemlji postavi solarne panele.

Slovenački Petrol, koji već drži dva vetroparka u Hrvatskoj i ima ambiciozne ciljeve na polju solarne energije, dobio je 445.000 evra iz Kohezionog fonda Evropske unije za kofinansiranje instalacije krovnih fotonaponskih postrojenja na 46 svojih benzinskih pumpi.

Ovaj distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja saopštio je da je sredstva odobrilo Ministarstvo za infrastrukturu, za projekat SE Petrol Green 1. Kompanija sa sedištem u Ljubljani je dodala da će fotonaponski sistemi ukupne snage 2,4 megavata biti montirani ove i sledeće godine.

Rok za sprovođenje projekata SE Petrol Green 1 i SE Petrol Green 2 je do kraja oktobra sledeće godine.

Osim toga, u Petrolu navode da su se preko istog mehanizma prijavili s projektom SE Petrol Green 2 za fotonaponske pogone na još 24 lokacije, a zbirni kapacitet bi bio 1,4 megavata. Taj poduhvat sada zavisi od odobrenja ministarstva, saopšteno je. Rok za oba projekta je 31. oktobar 2023. godine.

Kompanija ističe da u okviru projekta SE Petrol Green 3, koji je još u razradi, namerava da postavi solarne panele na svim svojim preostalim pumpama. To je važan korak za održivi razvoj u Petrol grupi i njenu strategiju zasnovanu na energetskoj tranziciji u niskougljenično društvo, stoji u objavi.

Petrol, sa sedištem u Ljubljani, takođe radi na projektima solarnih elektrana i prvom pilot-projektu geotermalne elektrane u Sloveniji

Petrol je ranije ove godine otkrio da je namenio 17 miliona evra za tri buduće solarne elektrane u Hrvatskoj ukupne snage 22 megavata. Treba pomenuti i da učestvuje u konzorcijumu koji razvija prvi pilot-projekat geotermalne elektrane u Sloveniji. Petrol takođe upravlja mrežom stanica za punjenje električnih vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

25. jul 2022. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

25. jul 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

25. jul 2022. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

25. jul 2022. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra