OIE

Petrol će instalirati krovne solarne panele na svim benzinskim pumpama

Petrol-instalirati-krovne-solarne-panele-svim-benzinskim-pumpama

Foto: Petrol

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Petrol će krenuti s instaliranjem krovnih fotonaponskih sistema na 46 benzinskih stanica u Sloveniji uz pomoć sredstava EU i tako povećati svoj portfelj u domenu energije iz obnovljivih izvora. Kompanija planira da kroz projekat Petrol Green na sve takve objekte u toj zemlji postavi solarne panele.

Slovenački Petrol, koji već drži dva vetroparka u Hrvatskoj i ima ambiciozne ciljeve na polju solarne energije, dobio je 445.000 evra iz Kohezionog fonda Evropske unije za kofinansiranje instalacije krovnih fotonaponskih postrojenja na 46 svojih benzinskih pumpi.

Ovaj distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja saopštio je da je sredstva odobrilo Ministarstvo za infrastrukturu, za projekat SE Petrol Green 1. Kompanija sa sedištem u Ljubljani je dodala da će fotonaponski sistemi ukupne snage 2,4 megavata biti montirani ove i sledeće godine.

Rok za sprovođenje projekata SE Petrol Green 1 i SE Petrol Green 2 je do kraja oktobra sledeće godine.

Osim toga, u Petrolu navode da su se preko istog mehanizma prijavili s projektom SE Petrol Green 2 za fotonaponske pogone na još 24 lokacije, a zbirni kapacitet bi bio 1,4 megavata. Taj poduhvat sada zavisi od odobrenja ministarstva, saopšteno je. Rok za oba projekta je 31. oktobar 2023. godine.

Kompanija ističe da u okviru projekta SE Petrol Green 3, koji je još u razradi, namerava da postavi solarne panele na svim svojim preostalim pumpama. To je važan korak za održivi razvoj u Petrol grupi i njenu strategiju zasnovanu na energetskoj tranziciji u niskougljenično društvo, stoji u objavi.

Petrol, sa sedištem u Ljubljani, takođe radi na projektima solarnih elektrana i prvom pilot-projektu geotermalne elektrane u Sloveniji

Petrol je ranije ove godine otkrio da je namenio 17 miliona evra za tri buduće solarne elektrane u Hrvatskoj ukupne snage 22 megavata. Treba pomenuti i da učestvuje u konzorcijumu koji razvija prvi pilot-projekat geotermalne elektrane u Sloveniji. Petrol takođe upravlja mrežom stanica za punjenje električnih vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. jul 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage