Električna energija

Partnerstvo Porsche Slovenija i NGEN-a za integraciju električnih vozila u energetski sistem nove generacije

porsche slovenija ngen ferjancic bernard

Danilo Ferjančič i Roman Bernard (foto: Porsche Slovenija)

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Porsche Slovenija sklopio je strateško partnerstvo sa slovenačkom kompanijom za upravljanje pametnim mrežama i sistemima za skladištenje energije NGEN, kojim ovaj prodavac automobila i pružalac usluga e-mobilnosti ulazi na tržište električne energije.

U eri ubrzane elektrifikacije vozila, Porsche Slovenija je, preko svog brenda MOON, otišao i korak dalje. Njihov e-portfolio osim električnih vozila čine i punjači za električna vozila, solarne elektrane, baterije i sistem za upravljanje optiMOON, a Porsche planira i da trguje električnom energijom.

Partnera za unapređenje svog brenda našli su u slovenačkoj kompaniji NGEN, koja je jedna od vodećih u regionu Jugoistočne Evrope u inovativnim rešenjima za skladištenje električne energije, usluge fleksibilnosti i upravljanje pametnim mrežama.

Umrežavanjem stvaramo zajednicu proizvođača i potrošača električne energije, što omogućava da Porsche Slovenija postane trgovac električnom energijom, rekao je Danilo Ferjančič, generalni direktor firme.

Stvorena je ideja o energetskoj zajednici – coMOONity

On je naglasio da je brend MOON pokrenut pre 4,5 godine kako bi kupcima ponudili sve odgovore na pitanja u vezi sa punjenjem automobila, sopstvenom proizvodnjom energije, upravljanjem energijom. Deo koji je nedostajao je snabdevanje električne energije.

Tražeći rešenje došlo se do ideje o energetskoj zajednici – coMOONity, gde se u okviru klaud (eng. cloud) platforme koristi pametno upravljanje da bi se regulisali viškovi i manjkovi energije u određenom trenutku, objasnio je Ferjančič.

U Porscheu kažu da ce paketi biti povoljni, a da će korisnici imati stalan pristup podacima o proizvodnji i potrošnji, kao i da će dobiti deo prihoda od pružanja usluga fleksibilnosti.

Korisnici će uvek moći da koriste svoju električnu energiju na svakom od e-punjača u okviru MOON mreže

Najbolje od svega, kako tvrde u ovoj firmi, je što će korisnici uvek moći da koriste svoju struju na svakom od e-punjača u okviru MOON mreže.

Ferjančič je rekao da su za partnera odabrali NGEN koji ima veliko iskustvo u sektoru fleksibilnosti i trgovine električnom energijom.

Roman Bernard, direktor NGEN-a, izjavio je da ovim partnerstvom postaju važan deo ukupne elektrifikacije, i to je samo početak.

NGEN je našao zajednički jezik sa kompanijom Porsche Slovenija, koja uspešno pomera granice električne mobilnosti, samodovoljnosti i upravljanja sistemom, i ima istu viziju kao i NGEN – da kupcima širom Evrope omogući pristup lako shvatljivim i pristupačnim rešenjima za bolje društvo u budućnosti, rekao je Bernard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

19. oktobar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

19. oktobar 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

19. oktobar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

19. oktobar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan