Otpad

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Foto: Solagro / Facebook

Objavljeno

14.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pametna tehnologija je postala je sastavni deo naših života, počev od telefona, od kog se ne razdvajamo. Ako vam kažemo da telefon može da vam pomogne da učinite nešto dobro za planetu, da li ćete nam poverovati? Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, radi baš to. Pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada.

Solagro Smart Recycling, startap kompanija iz Srbije, 2018. je dobila nagradu publike na takmičenju koje je organizovao Fond za zeleni razvoj (GGF), gde je predstavila svoj pametni uređaj za reciklažu. Od tada, Solagro uz pomoć GGF-a i u saradnji sa drugim kompanijama kroz program develoPPP, kojeg finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), radio je na primeni i daljem razvoju ideje.

Na panel-diskusiji u Beogradu pod nazivom ‘Značaj pilotiranja novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada’ predstavljen je najnoviji pilot-projekat pokrenut u Zrenjaninu. Zove se Pametno recikliraj.

Na 12 lokacija u gradu postavljen je sistem pametnih uređaja: e-kante, automati za povrat ambalaže i ručni skeneri gde građani mogu odložiti označene limenke, tetrapak, PET ambalažu i staklo. Uređaji su postavljeni na pet lokacija na otvorenom, šest je u prodavnicama lanaca Idea i Roda, a jedan na Tehnološkom fakultetu u Zrenjaninu.

Pametno recikliraj aplikacija

Aparati su povezani sa mobilnom aplikacijom, na kojoj je potrebno da napravite nalog i preko koje onda možete da pronađete najbliži uređaj.

Uređaji prihvataju samo označene proizvode, one koji sa strane imaju nalepnicu ‘Recikliraj’. Nalepnica sadrži kod, pomoću koga je moguće pratiti ceo proces reciklaže. Cilj koji su sebi postavili sprovodioci projekta jeste da na kraju imaju bar 30 odsto recikliranog otpada od označene ambalaže.

Sistem pametnih praćenja je razvijen u saradnji sa nemačkom kompanijom Reverse Logistics Group (RLG).

Kada ubacite ambalažu u mašinu ili skenirate kod na ručnom skeneru, na ekranu uređaja pojaviće se jedinstveni kod. Kod je potrebno uneti u aplikaciju, kako biste skupili bodove i ostvarili popuste na kupovinu određenih proizvoda u Idei i Rodi.

Pored popusta, građani  koji najviše recikliraju u toku meseca mogu osvojiti nagrade. Popusti i nagrade su načini da se građani motivišu da recikliraju, pošto je trenutno nemoguće implementirati depozitni sistem, kažu u kompaniji.

Velika zainteresovanost građana i neuređenost sistema

Panelisti su kazali da je interesovanje građana veliko. Pošto aparat ne prima neoznačenu ambalažu, građani su počeli da je ostavljaju pored aparata. To pokazuje veliku motivisanost građana za reciklažu. Sada su pored aparata postavljene i kutije u koje je moguće odložiti neoznačenu ambalažu.

Iako trenutno ne postoji informacije o količini otpada koja se vrati u sistem, možemo izvesti zaključak da su interesovanje i motivisanost građana veliki. Ali nedostaje uređen sistem, koji bi na uniforman i jednostavan način omogućio građanima svih gradova da recikliraju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

14. april 2023. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

14. april 2023. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

14. april 2023. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

14. april 2023. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto