Otpad

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Foto: Solagro / Facebook

Objavljeno

14.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pametna tehnologija je postala je sastavni deo naših života, počev od telefona, od kog se ne razdvajamo. Ako vam kažemo da telefon može da vam pomogne da učinite nešto dobro za planetu, da li ćete nam poverovati? Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, radi baš to. Pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada.

Solagro Smart Recycling, startap kompanija iz Srbije, 2018. je dobila nagradu publike na takmičenju koje je organizovao Fond za zeleni razvoj (GGF), gde je predstavila svoj pametni uređaj za reciklažu. Od tada, Solagro uz pomoć GGF-a i u saradnji sa drugim kompanijama kroz program develoPPP, kojeg finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), radio je na primeni i daljem razvoju ideje.

Na panel-diskusiji u Beogradu pod nazivom ‘Značaj pilotiranja novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada’ predstavljen je najnoviji pilot-projekat pokrenut u Zrenjaninu. Zove se Pametno recikliraj.

Na 12 lokacija u gradu postavljen je sistem pametnih uređaja: e-kante, automati za povrat ambalaže i ručni skeneri gde građani mogu odložiti označene limenke, tetrapak, PET ambalažu i staklo. Uređaji su postavljeni na pet lokacija na otvorenom, šest je u prodavnicama lanaca Idea i Roda, a jedan na Tehnološkom fakultetu u Zrenjaninu.

Pametno recikliraj aplikacija

Aparati su povezani sa mobilnom aplikacijom, na kojoj je potrebno da napravite nalog i preko koje onda možete da pronađete najbliži uređaj.

Uređaji prihvataju samo označene proizvode, one koji sa strane imaju nalepnicu ‘Recikliraj’. Nalepnica sadrži kod, pomoću koga je moguće pratiti ceo proces reciklaže. Cilj koji su sebi postavili sprovodioci projekta jeste da na kraju imaju bar 30 odsto recikliranog otpada od označene ambalaže.

Sistem pametnih praćenja je razvijen u saradnji sa nemačkom kompanijom Reverse Logistics Group (RLG).

Kada ubacite ambalažu u mašinu ili skenirate kod na ručnom skeneru, na ekranu uređaja pojaviće se jedinstveni kod. Kod je potrebno uneti u aplikaciju, kako biste skupili bodove i ostvarili popuste na kupovinu određenih proizvoda u Idei i Rodi.

Pored popusta, građani  koji najviše recikliraju u toku meseca mogu osvojiti nagrade. Popusti i nagrade su načini da se građani motivišu da recikliraju, pošto je trenutno nemoguće implementirati depozitni sistem, kažu u kompaniji.

Velika zainteresovanost građana i neuređenost sistema

Panelisti su kazali da je interesovanje građana veliko. Pošto aparat ne prima neoznačenu ambalažu, građani su počeli da je ostavljaju pored aparata. To pokazuje veliku motivisanost građana za reciklažu. Sada su pored aparata postavljene i kutije u koje je moguće odložiti neoznačenu ambalažu.

Iako trenutno ne postoji informacije o količini otpada koja se vrati u sistem, možemo izvesti zaključak da su interesovanje i motivisanost građana veliki. Ali nedostaje uređen sistem, koji bi na uniforman i jednostavan način omogućio građanima svih gradova da recikliraju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

14. april 2023. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

14. april 2023. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

14. april 2023. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

14. april 2023. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže