OIE

Osnovana prva energetska zadruga u Italiji u mestu Magliano Alpi

energetska zadruga_Italija

Foto: Pixabay/ecosolarceo

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva energetska zadruga u Italiji osnovana je u mestu Magliano Alpi na severu zemlje, a lokalne vlasti planiraju saradnju sa pet susednih opština kako bi razvili mrežu ovakvih zajednica.

Energetske zadruge ili zajednice koje postaju sve popularnije u EU, bi trebalo da pomognu da se decentralizuje proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i poveća učešće građana u projektima korišćenja obnovljive energije.

Magliano Alpi planira da energetske zadruge pokrivaju potrebe za energijom polovine stanovnika

Energetska zadruga u mestu Magliano Alpi, koja koristi solarnu energiju, osnovana je zahvaljući novim propisima i podsticajima koje je Italija usvojila tokom druge polovine 2020. godine. Opština planira da iskoristi povećanje iznosa javnih sredstava dostupnih za ovakve projekte i da izgradi mrežu zadruga koje bi pokrivale energetske potrebe polovine njenih stanovnika.

Italija je tokom 2020. godine učinila dosta na podsticanju obnovljivih izvora

U poslednjih šest meseci, Italija je učinila dosta na podsticanju korišćenja obnovljivih izvora energije, kako za privatni tako i za javni sektor, podseća Olivero. Takođe, prema njegovim rečima, opštine sa manje od 5.000 stanovnika, kao što je Magliano Alpi, mogu da dobiju 100.000 evra za energetske zajednice, a ti podsticaji biće dostupni do 2024. godine.

Sredinom 2020. godine, Italijanska vlada povećala je „eko-bonus“ za fotonaponske instalacije i sisteme za skladištenje energije sa 50% na 110%, čime je praktično omogućila vlasnicima stambenih objekata da besplatno instaliraju solarne sisteme.

U prvo vreme, zadruge će biti zasebni entiteti, ali kada se tokom 2021. godine direktiva Evropske unije (EU) o građanskim energetskim zajednicama prenese u Italijansko zakonodavstvo, ove opštine će se spojiti u jednu energetsku zajednicu, kaže Sergio Olivero, predsednik naučnog odbora u energetskoj zadruzi Magliano Alpi, navodi se u izveštaju portala pv-magazine.

Slovenija olakšala osnivanje energetskih zajednica

U Sloveniji su nedavno pojednostavljene procedure za osnivanje energetskih zajednica i povezivanje njihovih uređaja za proizvodnju struje na mrežu, dok je Austrija postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja je izradila i predstavila nacrt zakona o energetskim zajednicama.

Što se tiče regiona koji pokriva Balkan Green Energy News, većina energetskih zadruga je u Grčkoj i tamo je taj model sve popularniji, ali beleže se pomaci i u Srbiji i Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. januar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. januar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

19. januar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine