Životna sredina

Osam lokalnih samouprava u BiH protiv rudnika litijuma na Majevici

bih litijum zajednicka izjava lopare tuzla brcko ugljevik

Foto: Opština Lopare

Objavljeno

17.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predstavnici osam loklanih samouprava u Bosni i Hercegovoini potpisali su zajedničku izjavu protiv otvaranja rudnika litijuma.

Gradonačelnici, načelnici i predstavnicima Brčko distrikta BiH, gradova Tuzle i Bijeljine i opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna zajedno su prisustvovali okruglom stolu pod nazivom “Zajedničke aktivnosti lokalnih zajednica u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici”. Posle okruglog stola održanog u Loparama oni su potpisali zajedničku izjavu protiv otvaranja rudnika litijuma.

U izjavi se navodi da se se potpisinici izričito protive otvaranju rudnika litijuma i drugih pratećih elemenata na Majevici.

Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za prirodu i životnu sredinu i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima, dodaje se u izjavi.

Postignuta je potpuna saglasnost

Lokalne samouprave su se izajvom dogovorile da sve aktivnosti u borbi protiv otvaranja rudnika zajednički organizuju i i da tako nastupaju prema široj javnosti i višim nivoima vlasti i međunarodnim predstavnicima.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić izjavio je da je dokazano da su reperkusije po zdravlje zaista velike. Poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litijum ne idu zajedno i velika je dilema koliko će biti moguć život na tom prostoru, naglasio je Nišić.

Cilj je bio, kako je rekao načelnik Lopara Rado Savić, da se dođe do usaglašenog zvaničnog stava koji bi jasno izrazio protivljenje otvaranju rudnika litijuma na Majevici. U tome su, dodao je, postigli potpunu saglasnost.

Investitori zainteresovani za istraživanja

Inače, investitori su zainteresovani da istražuju potencijalna nalazišta litijuma na više lokacija u BiH, kao što su Lopare, Ugljevik, Bijeljina. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je u okviru projekta Jadar planirano otvaranje rudnika.

Početkom februara ove godine gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić je poručio da istraživanja i eksploatacije litijuma neće biti na teritoriji Brčko distrikta.

Nekoliko nedelja kasnije Opština Lopare je predala Narodnoj skupštini Republike Srpske peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, kao i deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika na području opštine.

Krajem jula posle potpisivanja memoranduma o održivim sirovinama između Srbije i Evropske unije, koji podrazumeva i otvaranje rudnika litijuma, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS namerava da prati Srbiju u projektima vezanim za mineralna i rudna bogatstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jadar litijum rio tinto zahtev procena uticaja na zivotnu sredinu

Rio Tinto predao zahtev za određivanje obima ekološke studije za rudnik litijuma

17. septembar 2024. - Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je omogućen javni uvid u prvi dokument u proceduri izrade ekološke studije za rudnik

bih litijum zajednicka izjava lopare tuzla brcko ugljevik

Osam lokalnih samouprava u BiH protiv rudnika litijuma na Majevici

17. septembar 2024. - Predstavnici osam loklanih samouprava u Bosni i Hercegovoini potpisali su zajedničku izjavu protiv otvaranja rudnika litijuma

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

17. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije Rio Tinto. Sve o projektu Jadar, od 2001. do danas.

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

17. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije