Životna sredina

Orla krstaša, gotovo istrebljenog u Srbiji, umetnik ovekovečio na zidu

Orao krstas zid

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Objavljeno

28.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Petar Popović Piros je na beogradskom Dorćolu naslikao plemenitu pticu koja je u Srbiji na rubu opstanka. Na muralu je orao krstaš, a umetnik je ukazao na napore Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da zaštite vrstu aquila heliaca, koja u zemlji ima samo jedan gnezdeći par.

Slogan akcije je „Odgovornost je naša za orla krstaša“, saopštila je organizacija uz kritiku zbog nebrige prema životinji čija je brojnost u poslednjih par decenija pala za devedeset odsto. Poslednji par već tri godine zaredom ima potomstvo na severu Banata, rekao je slikar.

U saopštenju je naglašen doprinos Karlsberga i udruženja Donji Dorćol. Piros je pozvao stanovnike prestonice da se uključe u spasavanje grabljivice. Društvo je poručilo da je jedan od presudnih faktora ljudski uticaj, pogotovo upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni.

„Kada se tom problemu doda i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezna, manjak plena i uznemiravanje, dolazimo do toga da je intenzivna briga koju društvo trenutno sprovodi kada je u pitanju ova vrsta više nego neophodna“, rečeno je u objavi.

Sredstva prikupljena tokom kampanje „Lavovski za orlove“ biće upotrebljena za postavljanje novih gnezda, istraživanje, obnovu staništa, obezbeđivanje plena na teritoriji orla krstaša, program čuvanja gnezda, sadnju stabala, postavljanje kamera za nadzor gnezda u realnom vremenu i obeležavanje ptica satelitskim odašiljačima, kažu zaštitnici ptica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. novembar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. novembar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. novembar 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. novembar 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena