Životna sredina

Orla krstaša, gotovo istrebljenog u Srbiji, umetnik ovekovečio na zidu

Orao krstas zid

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Objavljeno

28.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Petar Popović Piros je na beogradskom Dorćolu naslikao plemenitu pticu koja je u Srbiji na rubu opstanka. Na muralu je orao krstaš, a umetnik je ukazao na napore Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da zaštite vrstu aquila heliaca, koja u zemlji ima samo jedan gnezdeći par.

Slogan akcije je „Odgovornost je naša za orla krstaša“, saopštila je organizacija uz kritiku zbog nebrige prema životinji čija je brojnost u poslednjih par decenija pala za devedeset odsto. Poslednji par već tri godine zaredom ima potomstvo na severu Banata, rekao je slikar.

U saopštenju je naglašen doprinos Karlsberga i udruženja Donji Dorćol. Piros je pozvao stanovnike prestonice da se uključe u spasavanje grabljivice. Društvo je poručilo da je jedan od presudnih faktora ljudski uticaj, pogotovo upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni.

„Kada se tom problemu doda i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezna, manjak plena i uznemiravanje, dolazimo do toga da je intenzivna briga koju društvo trenutno sprovodi kada je u pitanju ova vrsta više nego neophodna“, rečeno je u objavi.

Sredstva prikupljena tokom kampanje „Lavovski za orlove“ biće upotrebljena za postavljanje novih gnezda, istraživanje, obnovu staništa, obezbeđivanje plena na teritoriji orla krstaša, program čuvanja gnezda, sadnju stabala, postavljanje kamera za nadzor gnezda u realnom vremenu i obeležavanje ptica satelitskim odašiljačima, kažu zaštitnici ptica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

28. novembar 2019. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

28. novembar 2019. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

28. novembar 2019. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

28. novembar 2019. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...