Životna sredina

EU odobrila paket vredan 243 miliona evra za ptice, slepe miševe i druge projekte zaštite prirode i životne sredine

Foto: Godbolemandar/Wikimedia Commons

Objavljeno

01.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila investicioni paket vredan 243 miliona evra za projekte koji se finansiraju kroz program LIFE, namenjen zaštiti prirode, životne sredine i kvaliteta života u okviru evropske tranzicije ka održivijoj i niskougljeničnoj budućnosti, navodi se u saopštenju komisije.

Sredstva u iznosu od 196,2 miliona evra namenjena su projektima na polju zaštite životne sredine i efikasnosti resursa, prirode i biodiverziteta i upravljanja životnom sredinom i diseminacije informacija.

Za projekte klimatske akcije, EU je izdvojila 46,8 miliona evra. Ovi projekti imaju za cilj ublažavanje klimatskih promena, adaptaciju na klimatske promene i poboljšanje upravljanja životnom sredinom, kao i širenje informacija o ovim temama, a podržaće i članice EU u procesu pripreme klimatskih i energetskih planova do 2030. godine, koji će im pomoći da zajednički smanje emisije sa efektom staklene bašte za najmanje 40% u odnosu na nivo iz 1990. godine, navodi se u saopštenju.

Finansiranje koje je izdvojila EU podržaće dodatne investicije, što će za rezultat imati ukupno ulaganje od 430,7 miliona evra u 142 nova projekta. S obzirom da se finansiraju i brojni transnacionalni projekti, uticaj programa LIFE osetiće se u svakoj članici EU, navodi se u saopštenju.

Projekat za uspostavljanje zaštićenih područja morskih ptica u Hrvatskoj

Jedan od projekata koji se finansiraju kroz program LIFE se bavi izradom liste predloženih zaštićenih područja morskih ptica mera za upravljanje ovim područjima. Ciljevi LIFE Artina projekta vrednog 1,9 miliona evra uključuju identifikaciju zaštićenih morskih područja u južnoj Hrvatskoj za vrste ptica gregula (Puffinus yelkouan) i koralni galeb (Larus audouinii) – koje imaju nepovoljan ili status zaštite u opadanju – i za vrstu veliki zovoj (Calonectris diomedea).

Razumevanje i procena glavnih pretnji koje utiču na populacije morskih ptica na kopnu i moru na projektnom području doprineće planiranju aktivnosti koje će ublažiti te pretnje.

Proizvodnja novih proizvoda od otpadne plastike i novina u Sloveniji

Milioni tona otpadne plastike završavaju na deponijama ili, što je još gore, u moru.

Projekat vredan 1,8 miliona evra koji će se sprovesti u četiri članice EU, uključujući Sloveniju, predviđa upotrebu proizvoda CEPLAFIB, novog materijala od reciklirane plastike i pulpe dobijene od starih novina, za proizvodnju u ambalažnoj, automobilskoj i građevinskoj industriji.

Četiri projekta vredna 7 miliona evra u Bugarskoj

Četiri projekta vredna ukupno 7 miliona evra će se sprovesti u Bugarskoj u okviru programa LIFE. Jedan od ovih projekata bavi se zaštitom slepih miševa kao važnog prirodnog mehanizma suzbijanja štetnih insekata.

Drugi projekat, vredan 2 miliona evra, ima za cilj da smanji potrošnju energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte u proizvodnji stakla. Projekat LIFE Smart Oxy-Boost treba da modifikuje peć za topljenje tako da nakon projekta koristi 4,2% manje prirodnog gasa i za isti taj iznos smanji emisije CO2 u vezi sa sagorevanjem. Bugarski proizvođač stakla koji sprovodi projekat, Trakya Glass, računa na povraćaj investicije u roku od dve do tri godine.

12 projekata vrednih 29,6 miliona evra pokrivaju Grčku

Od 12 projekata vrednih 29,6 miliona evra čija područja primene pokrivaju Grčku, jedan se, kao u Bugarskoj, bavi staništem slepih miševa kao ugrožene vrste.

Među ovim projektima su projekti za vraćanje poverenja u merenje emisija vozila, zaštitu planinskog orla (Aquila fasciata) u Grčkoj i na Kipru, doprinos ozelenjavanju urbanog prevoza tereta, borbu protiv visoke temperature u gradovima i praćenje uticaja nanomaterijala na zdravlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

1. novembar 2018. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

1. novembar 2018. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

1. novembar 2018. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

Nova studija pokazala da vetroturbine nemaju negativan uticaj na ptice

Studija pokazala da je negativni uticaj vetroturbine na ptice zanemariv

1. novembar 2018. - Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje da uticaj vetroelektrana na ptice nije dramatičan koliko se govori.