Mobilnost

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Foto: Origin

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Origin je najavila da će započeti proizvodnju i postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Srbiji. Osim toga će na Beogradskom sajmu automobila predstaviti svoje ultrabrze punjače.

Početak proizvodnje stanica za punjenje drumskih vozila na baterije planiran je tokom ovog proleća i biće pokrenut u saradnji sa firmom SLED rasveta i razvodi iz Zrenjanina, saopšteno je.

SLED pruža usluge projektovanja, konsaltinga i inženjeringa u električnim instalacijama srednjeg i niskog napona i distribuciji energije.

„Naša zajednička proizvodnja sa firmom SLED odvijaće se u savremenoj fabrici u Novom Sadu, što će omogućiti ne samo proizvodnju proizvoda za lokalna i evropska tržišta, već i pružanje kvalitetne servisne podrške kupcima – vlasnicima komercijalne mreže e-vozila“, rekao je Samvel Avetisjan, suosnivač Origina.

Ultrabrza stanica za punjenje

Originova ultrabrza stanica je projektovana da bude praktična, kažu u kompaniji. Ima kapacitet do 200 kilovata, tako da se baterija električnog automobila do 80 odsto napuni za samo 15 minuta, saopšteno je. Stanica može biti opremljena sa više konektora kako bi se omogućila kompatibilnost sa velikim brojem različitih modela električnih vozila, navodi Origin.

Stanice su namenjene za postavljanje na auto-putevima i između gradova. Mogu da rade na temperaturi od minus 40 do 50 stepeni Celzijusa, a robustno telo i unapređeni sistem hlađenja obezbeđuju sigurnost i dug period rada, tvrde u kompaniji.

Originova sopstvena softverska platforma nadgleda 300 parametara punjačke stanice i omogućava daljinsku dijagnostiku, bez potrebe slanja inženjera na teren, i eliminisanje kvarova u pravo vreme, objasnio je Avetisjan. Modularnost punjačke stanice i lako održavanje mogu smanjiti troškove popravki za 40 procenata i smanjiti period povraćaja investicije za godinu i po dana, dodao je.

Origin je osnovan 2017. godine. Sedište mu je u Dubaiju, a proizvodnja u Turskoj i Srbiji, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

22. mart 2023. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

22. mart 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

22. mart 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

22. mart 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije