Životna sredina

Ogromne rezerve litijuma pronađene u geotermalnim vodama u Kaliforniji

Ogromne rezerve litijuma geotermalnim vodama Kaliforniji

Foto: CTR/YouTube

Objavljeno

09.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Naučnici su utvrdili da je u oblasti slanog jezera Solton si u Kaliforniji iz geotermalnih voda moguće proizvesti 3,4 miliona tona litijuma. Ta količina je dovoljna za više od 375 miliona baterija za električna vozila, više od trenutnog broja automobila, kombija i kamiona na putevima i ulicama u Sjedinjenim Državama.

Potražnja za baterijama za električna vozila i uređaje te za domaćinstva i solarne i vetroelektrane ima tendenciju porasta. Zato je na putu da narednih decenija dovede do hroničnog deficita u ponudi litijuma na tržištu. Poslednjih nekoliko meseci se situacija stabilizovala, ali to ne menja činjenicu da će globalnoj privredi trebati višestruko povećanje proizvodnje ovog alkalnog metala.

I kopanje litijumskih ruda i ekstrakcija isparavanjem iz slaništa ozbiljno narušavaju životnu sredinu i smanjuju rezerve vode. Tehnologije u usponu kao što je razvoj natrijum-jonskih baterija mogle bi da ublaže očekivane manjkove. Toj grupi rešenja se polako priključuje i izdvajanje pomenutog strateškog materijala iz geotermalnih voda.

U Evropi, pogotovo u dolini Gornje Rajne u Nemačkoj, u ovakvim projektima se istakao Vulcan Energy Resources. U Sjedinjenim Državama, ministarstvo energetike je nedavno objavilo da su u geotermalnim nalazištima u oblasti Solton si u okrugu Impirijal u južnoj Kaliforniji verovatno najveće rezerve litijuma u zemlji. Solton si ili Soltonsko more (Salton Sea) je zapravo plitko slano jezero.

Moglo bi da postane dostupno do 18 miliona metričkih tona ekvivalenta litijum-karbonata

Studija koju je izradio Lawrence Berkeley National Laboratory pokazala je da je moguće ekstrahovati 3,4 miliona tona litijuma, navelo je ministarstvo. Kako tvrdi, od ove količine bi moglo da se proizvede 375 miliona baterija za električna vozila, više nego što sada u SAD ima registrovanih automobila, kombija i kamiona.

Postojeće geotermalne elektrane u oblasti Solton si imaju zajedno 400 megavata, a procenjeno je da kapacitet može da dostigne 2,95 gigavata

Konkretnije, autori rada su procenili količinu rastvorenog litijuma u dobro proučenom delu geotermalnog ležišta na 4,1 milion metričkih tona ekvivalenta litijum-karbonata (Li2CO3).

Štaviše, dostupne rezerve se penju na do 18 miliona metričkih tona ekvivalenta ukoliko se pretpostavljena poroznost i ukupna zapremina ležišta povećaju u skladu sa verovatnom rasprostranjenošću ovog resursa, naveli su. Za takav rezultat bi celokupno ležište Solton si moralo da bude dostupno za proizvodnju električne energije, pa da se iz slane geotermalne vode izvuče sav litijum. Litijum-karbonat je jedna od osnovnih sirovina za baterije.

Litijum je isplativije izvlačiti kada se istovremeno iskorišćava geotermalna energija

U navedenoj oblasti rade geotermalne elektrane s ukupno 400 megavata kapaciteta, a potencijal je procenjen na do 2,95 gigavata. Berkshire Hathaway Energy je vlasnik deset postrojenja, a ima ih 11. Ta kompanija godinama razrađuje planove da uključi proizvodnju litijuma, što čine i EnergySource i Controlled Thermal Resources (CTR). Projekat ovog poslednjeg se zove Hell’s Kitchen Lithium and Power.

Istovremena proizvodnja energije iz geotermalnih izvora čini vađenje litijuma mnogo isplativijim. Ministarstvo energetike je saopštilo da bi iskorišćavanje punog potencijala omogućilo SAD da „decenijama podmiruje ili premaši globalnu potražnju za litijumom.“

Ekosistem jezera Solton si i oko njega ugrožen je i bez litijumske groznice

Privredom okruga Impirijal dominira poljoprivreda, ali neki ga već zovu litijumskom dolinom. Guverner Kalifornije Gavin Njusom ga je čak uporedio sa Saudijskom Arabijom, samo u domenu litijuma. Njegova administracija je uvela taksu na ekstrakciju litijuma od 800 dolara po toni.

S druge strane, to područje je u pustinji i pogođeno je nestašicama vode, a one podstiču zabrinutost da bi projekti proizvodnje litijuma mogle da pogoršaju stanje. Investitori tvrde da je njihova tehnologija mnogo naprednija i efikasnija. Međutim, nije bilo mnogo istraživanja uticaja takvih aktivnosti u okrugu Impirijal ili drugde, upozorili su zaštitnici i zaštitnice životne sredine.

Povrh svega, Solton si, najveće jezero u Kaliforniji, već je izuzetno zagađeno. Priliv vode slabi, a zbog sušenja delova koji su ranije bili pod vodom dolazi do dizanja prašine. Savezna vlada je nedavno objavila da će obezbediti 72 miliona dolara bespovratnih sredstava, uglavnom za očuvanje vrsta, a pre toga je za projekte za Solton si odobreno 583 miliona iz državne kase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

9. januar 2024. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

9. januar 2024. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

rio-tinto-protest-jadarit

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

9. januar 2024. - Univerzitetski profesori i ekološki aktivisti upozoravaju da neće dozvoliti "korporativno zauzimanje" najplodnijeg zemljišta radi proizvodnje litijuma

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

9. januar 2024. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada