Mobilnost

Održiva urbana mobilnost u fokusu na skupu za poslanike u Crnoj Gori

Odrziva urbana mobilnost skup za poslanike Crna Gora

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Stručnjaci su za parlamentarce i druge zaposlene u Skupštini Crne Gore pripremili kratak vodič o održivoj urbanoj mobilnosti s preporukama. Dokument je zakonodavcima posebno i predstavljen. Aljaž Plevnik je s njima podelio iskustva iz Slovenije s naglaskom na to koliko je održiva urbana mobilnost na nacionalnom nivou značajna za primenu lokalnih planova odnosno SUMP-ova.

Poslanici i njihovi saradnici okupili su se 24. februara 2020. u Skupštini Crne Gore, gde je kroz izveštaj i preporuke predstavljena održiva urbana mobilnost.

Događaj je organizovan u vidu informativnog sastanka u okviru parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Pojedini članovi neformalne zelene skupštinske grupe su se, zainteresovani, takođe priključili slušanju.

GIZ ORF-EE implementira projekat razvoja kompetentnosti parlamentaraca

GIZ ORF-EE is implementing a project for competence development of parliamentarians

Sednica je održana uz podršku Škole političkih studija u Crnoj Gori i u sklopu projekta ‘Razvoja kompetencija parlamentaraca Jugoistočne Evrope u oblasti održive urbane mobilnosti’ ili SPS UM, kojeg implementira GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE)

Šta podrazumeva urbana mobilnost? Šta je održivi plan urbane mobilnosti? Izveštaj uključuje najvažnije informacije o ovoj temi.

On dolazi sa spiskom zakona i nacionalnih strategija koji propisuju integrisanje principa održive urbane mobilnosti sa konkretnim predlozima za njihove promene. Prezentaciju su pripremili i održali Stefan Bulatović i Blažo Crvenica, lokalni eksperti iz nevladine organizacije Biciklo.me.

Da bi ilustrovao šta proizilazi iz jednog plana održive urbane mobilnosti, SUMP-a, GIZ-ov ekspert Dr. Aljaž Plevnik govorio je o svom iskustvu s postupkom za SUMP u Sloveniji. On se usredsredio na to kako su za uspešnu primenu lokalnog plana potrebna zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj. „Široko prihvatanje SUMP-ova na lokalnom nivou usko je vezana za podršku na nacionalnom nivou“, kazao je Plevnik.

Plevnik: Za uspešnu primenu lokalnog plana održive mobilnosti potrebna je zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj

Projektna menadžerka GIZ ORF-EE Jasna Sekulović primetila je da svest o održivosti u prevozu i mobilnosti u gradovima jača i da dobija zamajac. „Prvi koraci ka održivoj urbanoj mobilnosti su upravo postignuti u Crnoj Gori, upravo danas. Podudarnost koja obećava je što je današnji sastanak pao na isti dan kada je SUMP za Podgoricu usvojila gradska skupština“, izjavila je.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

5. mart 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

5. mart 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

5. mart 2020. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

5. mart 2020. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu