Mobilnost

Održiva urbana mobilnost u fokusu na skupu za poslanike u Crnoj Gori

Odrziva urbana mobilnost skup za poslanike Crna Gora

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Stručnjaci su za parlamentarce i druge zaposlene u Skupštini Crne Gore pripremili kratak vodič o održivoj urbanoj mobilnosti s preporukama. Dokument je zakonodavcima posebno i predstavljen. Aljaž Plevnik je s njima podelio iskustva iz Slovenije s naglaskom na to koliko je održiva urbana mobilnost na nacionalnom nivou značajna za primenu lokalnih planova odnosno SUMP-ova.

Poslanici i njihovi saradnici okupili su se 24. februara 2020. u Skupštini Crne Gore, gde je kroz izveštaj i preporuke predstavljena održiva urbana mobilnost.

Događaj je organizovan u vidu informativnog sastanka u okviru parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Pojedini članovi neformalne zelene skupštinske grupe su se, zainteresovani, takođe priključili slušanju.

GIZ ORF-EE implementira projekat razvoja kompetentnosti parlamentaraca

GIZ ORF-EE is implementing a project for competence development of parliamentarians

Sednica je održana uz podršku Škole političkih studija u Crnoj Gori i u sklopu projekta ‘Razvoja kompetencija parlamentaraca Jugoistočne Evrope u oblasti održive urbane mobilnosti’ ili SPS UM, kojeg implementira GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE)

Šta podrazumeva urbana mobilnost? Šta je održivi plan urbane mobilnosti? Izveštaj uključuje najvažnije informacije o ovoj temi.

On dolazi sa spiskom zakona i nacionalnih strategija koji propisuju integrisanje principa održive urbane mobilnosti sa konkretnim predlozima za njihove promene. Prezentaciju su pripremili i održali Stefan Bulatović i Blažo Crvenica, lokalni eksperti iz nevladine organizacije Biciklo.me.

Da bi ilustrovao šta proizilazi iz jednog plana održive urbane mobilnosti, SUMP-a, GIZ-ov ekspert Dr. Aljaž Plevnik govorio je o svom iskustvu s postupkom za SUMP u Sloveniji. On se usredsredio na to kako su za uspešnu primenu lokalnog plana potrebna zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj. „Široko prihvatanje SUMP-ova na lokalnom nivou usko je vezana za podršku na nacionalnom nivou“, kazao je Plevnik.

Plevnik: Za uspešnu primenu lokalnog plana održive mobilnosti potrebna je zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj

Projektna menadžerka GIZ ORF-EE Jasna Sekulović primetila je da svest o održivosti u prevozu i mobilnosti u gradovima jača i da dobija zamajac. „Prvi koraci ka održivoj urbanoj mobilnosti su upravo postignuti u Crnoj Gori, upravo danas. Podudarnost koja obećava je što je današnji sastanak pao na isti dan kada je SUMP za Podgoricu usvojila gradska skupština“, izjavila je.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. mart 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

5. mart 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

5. mart 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. mart 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu