Mobilnost

Održiva urbana mobilnost u fokusu na skupu za poslanike u Crnoj Gori

Odrziva urbana mobilnost skup za poslanike Crna Gora

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Stručnjaci su za parlamentarce i druge zaposlene u Skupštini Crne Gore pripremili kratak vodič o održivoj urbanoj mobilnosti s preporukama. Dokument je zakonodavcima posebno i predstavljen. Aljaž Plevnik je s njima podelio iskustva iz Slovenije s naglaskom na to koliko je održiva urbana mobilnost na nacionalnom nivou značajna za primenu lokalnih planova odnosno SUMP-ova.

Poslanici i njihovi saradnici okupili su se 24. februara 2020. u Skupštini Crne Gore, gde je kroz izveštaj i preporuke predstavljena održiva urbana mobilnost.

Događaj je organizovan u vidu informativnog sastanka u okviru parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Pojedini članovi neformalne zelene skupštinske grupe su se, zainteresovani, takođe priključili slušanju.

GIZ ORF-EE implementira projekat razvoja kompetentnosti parlamentaraca

GIZ ORF-EE is implementing a project for competence development of parliamentarians

Sednica je održana uz podršku Škole političkih studija u Crnoj Gori i u sklopu projekta ‘Razvoja kompetencija parlamentaraca Jugoistočne Evrope u oblasti održive urbane mobilnosti’ ili SPS UM, kojeg implementira GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE)

Šta podrazumeva urbana mobilnost? Šta je održivi plan urbane mobilnosti? Izveštaj uključuje najvažnije informacije o ovoj temi.

On dolazi sa spiskom zakona i nacionalnih strategija koji propisuju integrisanje principa održive urbane mobilnosti sa konkretnim predlozima za njihove promene. Prezentaciju su pripremili i održali Stefan Bulatović i Blažo Crvenica, lokalni eksperti iz nevladine organizacije Biciklo.me.

Da bi ilustrovao šta proizilazi iz jednog plana održive urbane mobilnosti, SUMP-a, GIZ-ov ekspert Dr. Aljaž Plevnik govorio je o svom iskustvu s postupkom za SUMP u Sloveniji. On se usredsredio na to kako su za uspešnu primenu lokalnog plana potrebna zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj. „Široko prihvatanje SUMP-ova na lokalnom nivou usko je vezana za podršku na nacionalnom nivou“, kazao je Plevnik.

Plevnik: Za uspešnu primenu lokalnog plana održive mobilnosti potrebna je zajednička i sveobuhvatna posvećenost na više razina – pogotovo na nacionalnoj

Projektna menadžerka GIZ ORF-EE Jasna Sekulović primetila je da svest o održivosti u prevozu i mobilnosti u gradovima jača i da dobija zamajac. „Prvi koraci ka održivoj urbanoj mobilnosti su upravo postignuti u Crnoj Gori, upravo danas. Podudarnost koja obećava je što je današnji sastanak pao na isti dan kada je SUMP za Podgoricu usvojila gradska skupština“, izjavila je.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

5. mart 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

5. mart 2020. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

5. mart 2020. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

5. mart 2020. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku