Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE pomaže parlamentarcima iz regiona da zajednički rešavaju pitanja urbane mobilnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.09.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nakon višegodišnje uspešne saradnje sa parlamentarcima iz Jugoistočne Evrope na poljima borbe protiv klimatskih promena i energetske efikasnosti, Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) je nedavno pokrenuo potprojekat „Razvoj kompetencija parlamentaraca Jugoistočne Evrope u oblasti održive urbane mobilnosti“, koji ima za cilj da bliže uputi poslanike u ovu temu.

Region posvećen smanjenju emisija gasova, ali sporo napreduje

Uprkos prilično ambicioznim nacionalnim doprinosima (NDC) zemalja Zapadnog Balkana, koji predviđaju smanjenje emisija sa efektom staklene bašte za 40% do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. godine, napredak na ovom polju je prilično spor. Povećanje emisija je očigledno širom regiona, naročito u sektoru transporta.

Planiranje transporta u regionu je tradicionalno bilo usredsređeno na transport robe i razvoj infrastrukture. Međutim, tehnička tela u gradovima regiona počinju da na drugi način osmišljavaju planiranje, što ukazuje na sve veći strateški fokus na potrebe mobilnosti građana. Sa druge strane, pitanja urbane mobilnosti i održivog urbanog planiranja nisu toliko zastupljena u javnim raspravama. Isto važi i za parlamentarne odbore zemalja u regionu. Sektorsko znanje je nedovoljno, a većina poslanika nije stručno osposobljena za kreiranje politike održive urbane mobilnosti, pokretanje ciljanih inicijativa i učestvovanje u regionalnoj raspravi o ovim pitanjima.

Regionalna platforma za politički program na polju urbane mobilnosti

GIZ ORF-EE godinama uspešno sarađuje sa poslanicima iz regiona JIE na razvoju kapaciteta za oblikovanje političkog programa na polju održivog energetskog razvoja i naročito energetske efikasnosti, jednog od glavnih stubova za dostizanje  sigurne, održive i pristupačne energije. U ovoj važnoj aktivnosti, GIZ ORF-EE podržava Mreža škola političkih studija, koja je učestvovala u  brojnim aktivnostima i inicijativama sa parlamentarcima i drugim zainteresovananim stranama.

Krajem prošle godine, paralelno sa širenjem obima projekta, GIZ ORF-EE i Mreža škola političkih studija su započeli partnerstvo sa Parlamentarnim forumom Energetske zajednice da bi  udruženim snagama uspostavili regionalnu platformu za razmenu koja poslanicima omogućava da još lakše sarađuju na poljima energetske efikasnosti, borbe protiv klimatskih promena i energetski efikasnog transporta. Odnedavno, ova platforma se koristi i za uvođenje teme održive urbane mobilnosti.

Jasna Sekulović, regionalna projektna menadžerka ORF-EE, je rekla: „U ORF-EE smo svesni sve većeg značaja teme održive urbane mobilnosti i kroz ovaj projekat uvodimo tu temu u postojeću saradnju sa parlamentarcima na poljima energetske efikasnosti i zaštite klime. Sve naše projektne aktivnosti sa partnerima i parlamentima ZB6 biće osmišljene tako da se ove teme postave visoko u političkim programima zemalja ZB6“.

GIZ ORF-EE je do sad organizovao dva studijska putovanja za parlamentarce – u Beč i u Berlin, gde su imali priliku da se informišu o načinu na koji se Evropska unija i Nemačka bave pitanjima transporta i mobilnosti, kao i o drugim temama. Direktna razmena poslanika iz regiona sa kolegama iz EU na poljima održive mobilnosti, energetske efikasnosti i klimatske akcije predstavljaće dragocenu alatku za formiranje političkih programa zemalja regiona u vezi sa ovim neodložnim pitanjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

15. septembar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

15. septembar 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

15. septembar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

15. septembar 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik