Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE pomaže parlamentarcima iz regiona da zajednički rešavaju pitanja urbane mobilnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon višegodišnje uspešne saradnje sa parlamentarcima iz Jugoistočne Evrope na poljima borbe protiv klimatskih promena i energetske efikasnosti, Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE) je nedavno pokrenuo potprojekat „Razvoj kompetencija parlamentaraca Jugoistočne Evrope u oblasti održive urbane mobilnosti“, koji ima za cilj da bliže uputi poslanike u ovu temu.

Region posvećen smanjenju emisija gasova, ali sporo napreduje

Uprkos prilično ambicioznim nacionalnim doprinosima (NDC) zemalja Zapadnog Balkana, koji predviđaju smanjenje emisija sa efektom staklene bašte za 40% do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. godine, napredak na ovom polju je prilično spor. Povećanje emisija je očigledno širom regiona, naročito u sektoru transporta.

Planiranje transporta u regionu je tradicionalno bilo usredsređeno na transport robe i razvoj infrastrukture. Međutim, tehnička tela u gradovima regiona počinju da na drugi način osmišljavaju planiranje, što ukazuje na sve veći strateški fokus na potrebe mobilnosti građana. Sa druge strane, pitanja urbane mobilnosti i održivog urbanog planiranja nisu toliko zastupljena u javnim raspravama. Isto važi i za parlamentarne odbore zemalja u regionu. Sektorsko znanje je nedovoljno, a većina poslanika nije stručno osposobljena za kreiranje politike održive urbane mobilnosti, pokretanje ciljanih inicijativa i učestvovanje u regionalnoj raspravi o ovim pitanjima.

Regionalna platforma za politički program na polju urbane mobilnosti

GIZ ORF-EE godinama uspešno sarađuje sa poslanicima iz regiona JIE na razvoju kapaciteta za oblikovanje političkog programa na polju održivog energetskog razvoja i naročito energetske efikasnosti, jednog od glavnih stubova za dostizanje  sigurne, održive i pristupačne energije. U ovoj važnoj aktivnosti, GIZ ORF-EE podržava Mreža škola političkih studija, koja je učestvovala u  brojnim aktivnostima i inicijativama sa parlamentarcima i drugim zainteresovananim stranama.

Krajem prošle godine, paralelno sa širenjem obima projekta, GIZ ORF-EE i Mreža škola političkih studija su započeli partnerstvo sa Parlamentarnim forumom Energetske zajednice da bi  udruženim snagama uspostavili regionalnu platformu za razmenu koja poslanicima omogućava da još lakše sarađuju na poljima energetske efikasnosti, borbe protiv klimatskih promena i energetski efikasnog transporta. Odnedavno, ova platforma se koristi i za uvođenje teme održive urbane mobilnosti.

Jasna Sekulović, regionalna projektna menadžerka ORF-EE, je rekla: „U ORF-EE smo svesni sve većeg značaja teme održive urbane mobilnosti i kroz ovaj projekat uvodimo tu temu u postojeću saradnju sa parlamentarcima na poljima energetske efikasnosti i zaštite klime. Sve naše projektne aktivnosti sa partnerima i parlamentima ZB6 biće osmišljene tako da se ove teme postave visoko u političkim programima zemalja ZB6“.

GIZ ORF-EE je do sad organizovao dva studijska putovanja za parlamentarce – u Beč i u Berlin, gde su imali priliku da se informišu o načinu na koji se Evropska unija i Nemačka bave pitanjima transporta i mobilnosti, kao i o drugim temama. Direktna razmena poslanika iz regiona sa kolegama iz EU na poljima održive mobilnosti, energetske efikasnosti i klimatske akcije predstavljaće dragocenu alatku za formiranje političkih programa zemalja regiona u vezi sa ovim neodložnim pitanjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.