Energetska efikasnost

Objavljen poziv za finansiranje projekata energetske efikasnosti

Photo: Pexels

Objavljeno

21.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije je objavilo javni poziv za finansiranje projekata jedinica lokalne samouprave iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti u 2018. godini, a ukupno raspoloživa bespovratna sredstva koja se dodeljuju po pozivu iznose do 125 miliona dinara.

Projekti modernizacije sistema javnog osvetljenja finansiraju se najviše do 10 miliona dinara od ukupno raspoloživih sredstava za projekte energetske efikasnosti, pri čemu je maksimalni iznos sredstava po projektu do 20% vrednosti projekta, a maksimalno milion dinara.

Ostatak raspoloživih sredstava je namenjen projektima unapređenja energetske efikasnosti u zgradama, maksimalni iznosi koji se dodeljuju iznose do 100%, ili do 20 miliona dinara za projekte u jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u devastiranim područjima i do 70% od ukupne vrednosti projekta, a maksimalno 20 miliona dinara za projekte u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Projekti u zgradama za koje se dodeljuju bespovratna sredstva iz budžetskog fonda obuhvataju ugranju kotlova na biomasu; unapređenje sistema grejanja i sistema za klimatizaciju, uključujući ugradnju toplotnih pumpi; zamenu prozora i vrata i radove na izolaciji; modernizaciju unutrašnjeg osvetljenja; i instalaciju solarnih kolektora za grejanje potrošne tople vode.

Svi projekti javnog i unutrašnjeg osvetljenja moraju da predvide ugradnju LED sijalica kao izvora svetlosti.

Rok za dostavu priijava je 4. jul do 15.00 časova.

Jedinice lokalne samouprave čiji projekti budu izabrani imaju rok od 45 dana od dana potpisivanja ugovora sa ministarstvom za objavu poziva za podnošenje ponuda za odabir izvođača radova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

21. maj 2018. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

21. maj 2018. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

21. maj 2018. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

21. maj 2018. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.