Energetska efikasnost

Objavljen poziv za finansiranje projekata energetske efikasnosti

Photo: Pexels

Objavljeno

21.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije je objavilo javni poziv za finansiranje projekata jedinica lokalne samouprave iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti u 2018. godini, a ukupno raspoloživa bespovratna sredstva koja se dodeljuju po pozivu iznose do 125 miliona dinara.

Projekti modernizacije sistema javnog osvetljenja finansiraju se najviše do 10 miliona dinara od ukupno raspoloživih sredstava za projekte energetske efikasnosti, pri čemu je maksimalni iznos sredstava po projektu do 20% vrednosti projekta, a maksimalno milion dinara.

Ostatak raspoloživih sredstava je namenjen projektima unapređenja energetske efikasnosti u zgradama, maksimalni iznosi koji se dodeljuju iznose do 100%, ili do 20 miliona dinara za projekte u jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u devastiranim područjima i do 70% od ukupne vrednosti projekta, a maksimalno 20 miliona dinara za projekte u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Projekti u zgradama za koje se dodeljuju bespovratna sredstva iz budžetskog fonda obuhvataju ugranju kotlova na biomasu; unapređenje sistema grejanja i sistema za klimatizaciju, uključujući ugradnju toplotnih pumpi; zamenu prozora i vrata i radove na izolaciji; modernizaciju unutrašnjeg osvetljenja; i instalaciju solarnih kolektora za grejanje potrošne tople vode.

Svi projekti javnog i unutrašnjeg osvetljenja moraju da predvide ugradnju LED sijalica kao izvora svetlosti.

Rok za dostavu priijava je 4. jul do 15.00 časova.

Jedinice lokalne samouprave čiji projekti budu izabrani imaju rok od 45 dana od dana potpisivanja ugovora sa ministarstvom za objavu poziva za podnošenje ponuda za odabir izvođača radova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

21. maj 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

21. maj 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

21. maj 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

21. maj 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik