Voda

Obezbeđen novac za Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

Objavljeno

08.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Potpisivanjem ugovora o donaciji Vlade Švajcarske od 4,75 miliona evra obezbeđena je celokupna suma za 19,2 miliona evra vredan Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Ugovore o donaciji Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (SECO), ali i o saradnji sa KfW-om potpisali su zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, direktor Kancelarije KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber-Saxer, i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Bevanda je pojasnio da su potpisana dva sporazuma, prvi između Saveta ministara i Vlade Švajcarske, koji se odnosi na odobravanje donacije, i drugi o finansiranju i projektu između Zenice i KfW-a.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile donaciju od 13,5 miliona evra od KfW banke, Grad Zenica je obezbedio milion evra, što sa najnovijih 4,75 miliona evra od Švajcaraca predstavlja potrebnih 19,2 milion evra. Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda predviđa upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa kompanije ArcelorMittal.

Početak izgradnje kolektora, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture je planiran u prvim mesecima 2019. godine.

Prema rečima Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici se može vezati za projekat Zelenih gradova.

“Zenica je jedini grad iz BiH koji je ušao u Zelene gradove Evrope. Zeničani će u narednom periodu biti svedoci mnogih projekata za zaštitu životne sredine“, izjavio je gradonačelnik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.