x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Obezbeđen novac za Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

08.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Grad Zenica
Obezbeđen novac za Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

Potpisivanjem ugovora o donaciji Vlade Švajcarske od 4,75 miliona evra obezbeđena je celokupna suma za 19,2 miliona evra vredan Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Ugovore o donaciji Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (SECO), ali i o saradnji sa KfW-om potpisali su zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, direktor Kancelarije KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber-Saxer, i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Bevanda je pojasnio da su potpisana dva sporazuma, prvi između Saveta ministara i Vlade Švajcarske, koji se odnosi na odobravanje donacije, i drugi o finansiranju i projektu između Zenice i KfW-a.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile donaciju od 13,5 miliona evra od KfW banke, Grad Zenica je obezbedio milion evra, što sa najnovijih 4,75 miliona evra od Švajcaraca predstavlja potrebnih 19,2 milion evra. Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda predviđa upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa kompanije ArcelorMittal.

Početak izgradnje kolektora, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture je planiran u prvim mesecima 2019. godine.

Prema rečima Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici se može vezati za projekat Zelenih gradova.

“Zenica je jedini grad iz BiH koji je ušao u Zelene gradove Evrope. Zeničani će u narednom periodu biti svedoci mnogih projekata za zaštitu životne sredine”, izjavio je gradonačelnik.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.