OIE

Nuredini: Vetroelektrane, solar treba graditi na degradiranom zemljištu

Nuredini Vetroelektrane solar degradiranom zemljistu

Foto: Eko-svest

Objavljeno

30.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Pri pronalaženju pogodnih lokacija za vetroparkove i solarne elektrane u postupku energetskog planiranja, primarno treba uzimati u obzir degradirano zemljište, istakao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini na predstavljanju studije energetskih rešenja za Severnu Makedoniju sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

The Nature Conservancy (TNC), Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) i organizacija Eko-svest održali su konferenciju povodom završetka prve faze zajedničkog istraživanja raspoloživih energetskih rešenja s minimalnim uticajem na životnu sredinu u Severnoj Makedoniji.

Pri pronalaženju lokacija s velikim potencijalom za solarne i vetroelektrane u okviru postupka energetskog planiranja, treba prvenstveno odabirati degradirano zemljište, kako bi se izbegao negativan uticaj na životnu sredinu i na korišćenje plodnog poljoprivrednog zemljišta, izjavio je na ovom skupu ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini.

Nuredini Vetroelektrane solar treba graditi na degradiranom zemljistu

Jalovišta, rudnici viđeni kao najbolje lokacije za vetroelektrane, solar

Istraživanje je posebno usmereno ka jalovištima i rudnicima kao lokacijama koje bi mogle da se rehabilituju, izjavio je Aleksander Dedinec iz MANU. „Razvoj obnovljivih izvora energije je usko povezan sa mrežnim kapacitetima za prenos i distribuciju i lokacijama na kojima će se graditi. U procesu planiranja treba obratiti pažnju na jedan broj ograničavajućih faktora“, po njegovim rečima.

Zamisao je da se pronađu najbolja mesta za investicije u solar i vetroelektrane i da se izbegne bilo kakva šteta po lokalne zajednice i biodiverzitet

Projekat cilja na prevazilaženje izazova u primeni nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP ili NECP) i njegovih ambicioznih ciljeva za obnovljivu energiju. Zamišljeno je da se pronađu najbolja mesta za takve investicije i da se izbegne bilo kakva šteta po lokalne zajednice i biodiverzitet. Rezultati su prikazani donosiocima odluka, predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnog društva i drugim zainteresovanim stranama.

„TNC podržava ovu inicijativu kao jedan od načina da se razvije lokalna praksa pametnog i inkluzivnog energetskog planiranja. Zadovoljni smo što vidimo da Vlada Republike Severne Makedonije pruža podršku ovom projektu i nadamo se da će državne institucije direktno primeniti njegove rezultate kako bi ostvarile postavljene ciljeve“, izjavio je TNC-ov koordinator za energetiku za Jugoistočnu Evropu Igor Vejnović.

Energetsko planiranje mora da bude inkluzivno

U projekat je uključeno identifikovanje stejkholdera i njihovo uključivanje. Partneri su sprovodili javne ankete, okupljali fokus grupe i prikupljali mišljenja vladinih institucija, kompanija u domenu energetike, poljoprivrednika, zaštitnika životne sredine, organizacija civilnog društva i eksperata koji rade na društvenim i aspektima životne sredine.

“Iz svog istraživanja i od fokus grupa smo saznali da su građani veoma zabrinuti zbog mogućeg negativnog uticaja energetskih projekata na životnu sredinu i lokalne zajednice. Zbog toga energetsko planiranje mora da bude inkluzivni process u kojem nikakve potrebe neće biti zanemarene”, kazala je Ana Čolović Lešoska iz Eko-svesti.

TNC sprovodi sličan projekat u Srbiji

The Nature Conservancy je u Srbiji s lokalnim partnerima pokrenuo sličan poduhvat, s fokusom na mapiranje zemljišta pogodnog za instaliranje fotonaponskih postrojenja. Jedan od ciljeva projekta Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije jeste da izgradi poverenje u društvu putem otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa za uključivanje zainteresovanih strana.

Namera je da se izradi model studije slučaja upotrebljiv za prikazivanje vrednosti pristupa određivanju niskokonfliktnih lokacija za solarne kapacitete u drugim zemljama Zapadnog Balkana kao i u širem evropskom kontekstu. Mape zemljišta pogodnog za razvoj solarnih potencijala u Srbiji treba da budu objavljene do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

30. maj 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

30. maj 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

30. maj 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

30. maj 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore