Voda

Novim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće povećane dozvoljene količine amonijaka, bora, hlorida i natrijuma

Novi-Pravilnik-o-higijenskoj-ispravnosti-vode-za-pice-amonijak

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zdravlja izmenilo je Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, pa sada jedan litar može da sadrži veće količine amonijaka, bora, hlorida i natrijuma. Deo javnosti je kritikovao ove izmene, koje su stupile na snagu krajem aprila, dok Ministarstvo i stručnjaci uveravaju da nema razloga za strah.

Maksimalno dopuštena koncentracija amonijaka povećana je sa 0,1 na 0,5 miligrama po litru (mg/l)vode, bora sa 0,3 na 1 mg/l, natrijum sa 150 na 200 mg/l i hlorida sa 200 na 250 mg/l.

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila usvajanje pravilnika i navela da je to direktno usmereno na štetu građana Zrenjanina koji i dalje nemaju zdravu pijaću vodu. Oni smatraju da vlast na ovaj način želi da reši problem neispravne vode u ovom gradu.

Da podsetimo, u Zrenjaninu je od 2004. godine zabranjena upotreba vode iz lokalnog vodovoda zbog povećane koncentracije arsena. Posle dosta peripetija nedavno je započeo probni rad novog postrojenja za preradu vode, ali veoma brzo je rad postrojenja prekinut jer kvalitet vode nije bio dobar.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je prethodni Pravilnik donet 1999, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2004, u trećem izdanju Smernica za kvalitet vode za piće, preporučila definisanje plana za bezbednu vodu za piće, kao prvi korak u obezbeđivanju zdravstveno bezbedne pijaće vode.

U skladu sa tim, kako navode, mnoge zemlje su promenile svoje propise u oblasti vode za piće.

„U procesu pristupanja EU i usklađivanju propisa u oblasti vode za piće, Radna grupa Ministarstva zdravlja je u skladu sa regulativom EU sačinila predlog novog Pravilnika. Navedeni parametri objavljeni u novom Pravilniku su identični onima koji su propisani u državama EU“, navelo je u saopštenju Ministarstvo.

Stručnjaci: Usklađivanje sa EU i SZO, nema opasnosti za ljude

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Božo Dalmacija, izjavio je za N1 da Pravilnik nije promenjen samo zbog Zrenjanina, već zbog svih mesta u Vojvodini gde je voda loša. On je naveo da je novi Pravilnik predložio on sa svojim kolegama jer su domaći standardi bili previše strogi u odnosu na EU i SZO.

Novi Pravilnik će smanjiti cenu izgradnje postrojenja za pripremu vode za piće, a posle i cenu njihovog korišćenja, rekao je Dalmacija.

On je naveo da bi po starom Pravilniku bilo potrebno oko 1,2 milijarde evra za sva postrojenja u Vojvodini, a po novom je investicija procenjena na oko 700 miliona evra.

Profesori Hemijskog fakulteta u Beogradu, Goran Roglić i Dragan Manojlović potvrdili su za Blic stav Ministarstva, da su vrednosti u novom Pravilniku usklađene sa standardima EU i preporukama SZO, i kažu da nema nikakvih opasnosti za zdravlje ljudi.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

13. maj 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

13. maj 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

13. maj 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

13. maj 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika