Energetska efikasnost

Novi kredit od pet miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Fizička lica, skupštine stanara, proizvođači, uslužne delatnosti, snabdevači i prodavci zelenih tehnologija sada imaju na raspolaganju kredit vredan pet miliona evra za ulaganje u energetsku efikasnost u stambenom sektoru.

Sredstva je obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i biće plasirana preko MKF Partnera, mikrofinansijske institucije koja posluje u Bosni i Hercegovini.

„Finansiranje je deo 85 miliona evra vrednog programa Finansiranje zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. Podršku i tehničku pomoću cilju promovisanja zelene tehnologije obezbediće Evropska unija (EU), austrijsko Savezno ministarstvo finansija i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Banka objašnjava da će pet miliona evra biti dodeljeno fizičkim licima, skupštinama stanara, proizvođačima, uslužnim delatnostima, snabdevačima i prodavcima zelenih tehnologija za investicije koje modernizuju postojeće stambene resurse i podržavaju primenu održivih energetskih tehnologija.

Novi kredit od pet miliona evra prati prethodnu investiciju iz 2017. godine, čime je na raspolaganju ukupno 22 miliona evra za zelene stambene kredite u Bosni i Hercegovini. EBRD je prošle godine obezbedila 17 miliona evra za projekte energetske efikasnosti u stambenim zgradama i to za Unikredit banku u Mostaru, Unikredit banku u Banja Luci i Sparkase banku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. april 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. april 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

3. april 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

3. april 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike