Vesti

EBRD, EU i Austrija daju 17 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

EBRD, EU i Austrija daju 17 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija pokrenuli su zajednički program podrške ulaganju u energetsku efikasnost u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, saopštio je EBRD.

EBRD je za Unikredit banku u Mostaru, Unikredit banku u Banja Luci i Sparkase banku obezbedio 17 miliona evra, koje će banke koristiti za pozajmljivanje klijentima, koji ulažu u projekte energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Sredstva EBRD-a obezbeđena su u okviru programa Green Economy Financing Facility (GEFF), koji obezbeđuje klimatsko finansiranje u zemljama u kojima banka posluje preko lokalnih bankarskih sistema.

Energetski intenzitet u BiH je u proseku tri puta veći od nivoa u EU. Stambeni sektor značajno doprinosi ovom intenzitetu, a procenjeno je da 80 odsto stambenih zgrada zahteva renoviranje. Zbog toga je visok potencijal za ulaganje u energetsku efikasnost i uštede.

Program GEFF u BiH kombinuje tehničku ekspertizu sa finansijama i ciljanim podsticajima za podršku ulaganjima u visoko efikasne i ekološke tehnologije. Cilj je da se doprinese razvoju održivog tržišta za zelene investicije u stambeni sektor.

Program se finansira i grantovima iz European Western Balkans Joint Fund u okviru Western Balkans Investment Framework, kao i iz fondova EU i austrijskog Federalnog ministarstva finansija.

Sredstva će se koristiti za promociju širenja zelenih kredita domaćinstvima u BiH. Finansiranje će pratiri široka kampanja za podizanje svesti o daljoj promociji zelenih rešenja i efikasne upotrebe energije.

„Ovo finansiranje će značajno poboljšati svakodnevni život ljudi u BiH: ulaganja će im omogućiti da uštede novac kroz niže račune za energiju i osigurati da njihovi domovi budu udobniji. Osim toga, značajno će doprineti našem cilju izgradnje ekološke budućnosti zemlje i regiona“, rekao je Ian Brown, direktor Kancelarije EBRD u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark naglasio je važnost stalnih uaganja u energetsku efikasnost.

„Sa ovim novim finansiranjem, EU će obezbediti poseban paket podsticaja za investicije u energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Doprinos EU programu GEFF će omogućiti građanima u BiH i regionu da promene prozore, vrata i kotloveu svojim stanovima i kućama, da ulažu u tehnologije koje će im omogućiti uštedu energije“, rekao je Wigemark.

Ukupno 135 miliona evra za investicije

Kroz proširenje Regional Energy Efficiency Programme (REEP Plus) za zapadni Balkan, EBRD povećava napore za rast investicija u energetsku efikasnost u poslovnom i stambenom sektoru, u Albaniji, BiH, BJR Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji.

Ukupno je obezbeđeno 135 miliona evra za takva ulaganja, uz podršku 30 miliona evra iz EU i 1,8 miliona evra iz programa European Western Balkans Joint Fund, kao i 3,3 miliona evra obezbeđenih od strane austrijskog Federalnog ministarstva finansija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.