Vesti

EBRD, EU i Austrija daju 17 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

EBRD, EU i Austrija daju 17 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija pokrenuli su zajednički program podrške ulaganju u energetsku efikasnost u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, saopštio je EBRD.

EBRD je za Unikredit banku u Mostaru, Unikredit banku u Banja Luci i Sparkase banku obezbedio 17 miliona evra, koje će banke koristiti za pozajmljivanje klijentima, koji ulažu u projekte energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Sredstva EBRD-a obezbeđena su u okviru programa Green Economy Financing Facility (GEFF), koji obezbeđuje klimatsko finansiranje u zemljama u kojima banka posluje preko lokalnih bankarskih sistema.

Energetski intenzitet u BiH je u proseku tri puta veći od nivoa u EU. Stambeni sektor značajno doprinosi ovom intenzitetu, a procenjeno je da 80 odsto stambenih zgrada zahteva renoviranje. Zbog toga je visok potencijal za ulaganje u energetsku efikasnost i uštede.

Program GEFF u BiH kombinuje tehničku ekspertizu sa finansijama i ciljanim podsticajima za podršku ulaganjima u visoko efikasne i ekološke tehnologije. Cilj je da se doprinese razvoju održivog tržišta za zelene investicije u stambeni sektor.

Program se finansira i grantovima iz European Western Balkans Joint Fund u okviru Western Balkans Investment Framework, kao i iz fondova EU i austrijskog Federalnog ministarstva finansija.

Sredstva će se koristiti za promociju širenja zelenih kredita domaćinstvima u BiH. Finansiranje će pratiri široka kampanja za podizanje svesti o daljoj promociji zelenih rešenja i efikasne upotrebe energije.

„Ovo finansiranje će značajno poboljšati svakodnevni život ljudi u BiH: ulaganja će im omogućiti da uštede novac kroz niže račune za energiju i osigurati da njihovi domovi budu udobniji. Osim toga, značajno će doprineti našem cilju izgradnje ekološke budućnosti zemlje i regiona“, rekao je Ian Brown, direktor Kancelarije EBRD u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark naglasio je važnost stalnih uaganja u energetsku efikasnost.

„Sa ovim novim finansiranjem, EU će obezbediti poseban paket podsticaja za investicije u energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Doprinos EU programu GEFF će omogućiti građanima u BiH i regionu da promene prozore, vrata i kotloveu svojim stanovima i kućama, da ulažu u tehnologije koje će im omogućiti uštedu energije“, rekao je Wigemark.

Ukupno 135 miliona evra za investicije

Kroz proširenje Regional Energy Efficiency Programme (REEP Plus) za zapadni Balkan, EBRD povećava napore za rast investicija u energetsku efikasnost u poslovnom i stambenom sektoru, u Albaniji, BiH, BJR Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji.

Ukupno je obezbeđeno 135 miliona evra za takva ulaganja, uz podršku 30 miliona evra iz EU i 1,8 miliona evra iz programa European Western Balkans Joint Fund, kao i 3,3 miliona evra obezbeđenih od strane austrijskog Federalnog ministarstva finansija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. novembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

10. novembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

10. novembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora