Energetska efikasnost

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini?

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

Slika: Sens

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica će na ministarskoj konferenciji u decembru razmotriti mogućnosti uvođenja novih sankcija Bosni i Hercegovini zato što i dalje ne ispunjava obaveze iz Ugovora Energetske zajednice, a posebno u sektoru gasa.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine rekao je medijima u Sarajevu prošle nedelje da su on i premijeri Republike Srpske i Federacije BiH dobili vrlo oštro, upozoravajuće pismo od direktora sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i da Bosni i Hercegovini prete nove sankcije.

Šarović je rekao da je zajedno sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i, kako prenose Nezavisne novine, dodao da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće.

„Nas troje smo dobili pismo kojim smo informisani, posebno Vlade RS i Federacije, da Bosni i Hercegovini, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, prete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja se održava u Prištini ove godine, u decembru“, naglasio je Šarović.

Konferencija je zakazana za 14. decembar.

Šarovič je dodao da ima vrlo malo vremena i da je predlog o novim sakcijama već uvršten u dnevni red Ministarske konferencije. To je, po njegovim rečima, upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune međunarodne obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela.

Energetska zejdnica je prvi put sankcije Bosni i Hercegovini uvela zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa EU u sektoru gasa. Sankcije se uvedene na period od godinu dana zbog neispinjavanja obaveza. Ove mere su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora postignutog u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sekroru.

Energetska zajednica je ponovo uvela set kaznenih mera protiv BiH u aprilu ove godine, zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

1. novembar 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

1. novembar 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

1. novembar 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

1. novembar 2017. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7