Energetska efikasnost

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini?

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

Slika: Sens

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica će na ministarskoj konferenciji u decembru razmotriti mogućnosti uvođenja novih sankcija Bosni i Hercegovini zato što i dalje ne ispunjava obaveze iz Ugovora Energetske zajednice, a posebno u sektoru gasa.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine rekao je medijima u Sarajevu prošle nedelje da su on i premijeri Republike Srpske i Federacije BiH dobili vrlo oštro, upozoravajuće pismo od direktora sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i da Bosni i Hercegovini prete nove sankcije.

Šarović je rekao da je zajedno sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i, kako prenose Nezavisne novine, dodao da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće.

“Nas troje smo dobili pismo kojim smo informisani, posebno Vlade RS i Federacije, da Bosni i Hercegovini, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, prete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja se održava u Prištini ove godine, u decembru”, naglasio je Šarović.

Konferencija je zakazana za 14. decembar.

Šarovič je dodao da ima vrlo malo vremena i da je predlog o novim sakcijama već uvršten u dnevni red Ministarske konferencije. To je, po njegovim rečima, upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune međunarodne obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela.

Energetska zejdnica je prvi put sankcije Bosni i Hercegovini uvela zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa EU u sektoru gasa. Sankcije se uvedene na period od godinu dana zbog neispinjavanja obaveza. Ove mere su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora postignutog u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sekroru.

Energetska zajednica je ponovo uvela set kaznenih mera protiv BiH u aprilu ove godine, zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.