Energetska efikasnost

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini?

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

Slika: Sens

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica će na ministarskoj konferenciji u decembru razmotriti mogućnosti uvođenja novih sankcija Bosni i Hercegovini zato što i dalje ne ispunjava obaveze iz Ugovora Energetske zajednice, a posebno u sektoru gasa.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine rekao je medijima u Sarajevu prošle nedelje da su on i premijeri Republike Srpske i Federacije BiH dobili vrlo oštro, upozoravajuće pismo od direktora sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i da Bosni i Hercegovini prete nove sankcije.

Šarović je rekao da je zajedno sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i, kako prenose Nezavisne novine, dodao da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće.

„Nas troje smo dobili pismo kojim smo informisani, posebno Vlade RS i Federacije, da Bosni i Hercegovini, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, prete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja se održava u Prištini ove godine, u decembru“, naglasio je Šarović.

Konferencija je zakazana za 14. decembar.

Šarovič je dodao da ima vrlo malo vremena i da je predlog o novim sakcijama već uvršten u dnevni red Ministarske konferencije. To je, po njegovim rečima, upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune međunarodne obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela.

Energetska zejdnica je prvi put sankcije Bosni i Hercegovini uvela zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa EU u sektoru gasa. Sankcije se uvedene na period od godinu dana zbog neispinjavanja obaveza. Ove mere su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora postignutog u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sekroru.

Energetska zajednica je ponovo uvela set kaznenih mera protiv BiH u aprilu ove godine, zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

1. novembar 2017. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

1. novembar 2017. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. novembar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. novembar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin