Energetska efikasnost

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini?

Nove sankcije Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

Slika: Sens

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska zajednica će na ministarskoj konferenciji u decembru razmotriti mogućnosti uvođenja novih sankcija Bosni i Hercegovini zato što i dalje ne ispunjava obaveze iz Ugovora Energetske zajednice, a posebno u sektoru gasa.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine rekao je medijima u Sarajevu prošle nedelje da su on i premijeri Republike Srpske i Federacije BiH dobili vrlo oštro, upozoravajuće pismo od direktora sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i da Bosni i Hercegovini prete nove sankcije.

Šarović je rekao da je zajedno sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača, i, kako prenose Nezavisne novine, dodao da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće.

„Nas troje smo dobili pismo kojim smo informisani, posebno Vlade RS i Federacije, da Bosni i Hercegovini, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, prete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja se održava u Prištini ove godine, u decembru“, naglasio je Šarović.

Konferencija je zakazana za 14. decembar.

Šarovič je dodao da ima vrlo malo vremena i da je predlog o novim sakcijama već uvršten u dnevni red Ministarske konferencije. To je, po njegovim rečima, upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune međunarodne obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela.

Energetska zejdnica je prvi put sankcije Bosni i Hercegovini uvela zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa EU u sektoru gasa. Sankcije se uvedene na period od godinu dana zbog neispinjavanja obaveza. Ove mere su bile privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora postignutog u bosanskohercegovačkim institucijama o sprovođenju Akcionog plana u prenošenju pravne imovine u energetskom sekroru.

Energetska zajednica je ponovo uvela set kaznenih mera protiv BiH u aprilu ove godine, zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

1. novembar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

1. novembar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

1. novembar 2017. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

1. novembar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu