Električna energija

Nova energetska strategija Hrvatske u 2018. godini

Nova energetska strategija Hrvatske u 2018. godini

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Dugo najavljivana energetska strategija Hrvatske trebalo bi da bude pripremljena sledeće godine. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj strateški dokument jedan od uslova za povlačenje novca iz fondova Evropske unije namenjenih sektoru energetike.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na 5. Energy market forumu u organizaciji Poslovnog dnevnika najavio je da će sledeće godine početi pisanje energetske strategije koja će definisati razvojne prioritete domaćeg energetskog sektora.

“Hrvatska treba da poveća proizvodnju svih energenata i energetsku nezavisnost. Buduća energetska politika, osim povećanja proizvodnje energenata, optimizacije energetskog miksa i diverzifikacije dobavnih pravaca, nužno će biti usuglašena s niskougljeničnom strategijom i strategijom prilagođavanja klimatskim promenama“, rekao je ministar.

Nekoliko dana ranije portal Lider preneo je stavove stručnjaka, koji su upozorili da za uspešno povlačenja sredstava iz evropskih fondova namenjenih energetici, nedostaju kvalitetna energetska strategija i administrativni kapaciteti.

Poslednja energetska strategija Hrvatske usvojena je 2009. godine.

Čak 80 odsto energije iz OIE?

Krajem prošle godine pojavile su se informacije da se priprema nova energetska strategija Hrvatske, koja ne bi trebalo da predviđa korišćenje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, što znači da nema gradnje elektrana na ugalj ili gas.

Naime, već 2020. godine moraju biti zatvorene elektrane snage 1.200 MW, pa bi ukupan manjak mogao da bude oko 2.000 MW.

Početkom ove godine mediji su preneli da će nova strategija predviđati da Hrvatska 80 odsto potreba za energijom u periodu 2030-2050. obezbeđuje iz obnovljivih izvora energije. Sadašnji udeo je oko 29 odsto. Prelazak na OIE bi značio ulaganje od 8,7 milijardi evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. oktobar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. oktobar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. oktobar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. oktobar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.