x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Nova energetska strategija Hrvatske u 2018. godini

13.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Nova energetska strategija Hrvatske u 2018. godini

Dugo najavljivana energetska strategija Hrvatske trebalo bi da bude pripremljena sledeće godine. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj strateški dokument jedan od uslova za povlačenje novca iz fondova Evropske unije namenjenih sektoru energetike.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na 5. Energy market forumu u organizaciji Poslovnog dnevnika najavio je da će sledeće godine početi pisanje energetske strategije koja će definisati razvojne prioritete domaćeg energetskog sektora.

“Hrvatska treba da poveća proizvodnju svih energenata i energetsku nezavisnost. Buduća energetska politika, osim povećanja proizvodnje energenata, optimizacije energetskog miksa i diverzifikacije dobavnih pravaca, nužno će biti usuglašena s niskougljeničnom strategijom i strategijom prilagođavanja klimatskim promenama”, rekao je ministar.

Nekoliko dana ranije portal Lider preneo je stavove stručnjaka, koji su upozorili da za uspešno povlačenja sredstava iz evropskih fondova namenjenih energetici, nedostaju kvalitetna energetska strategija i administrativni kapaciteti.

Poslednja energetska strategija Hrvatske usvojena je 2009. godine.

Čak 80 odsto energije iz OIE?

Krajem prošle godine pojavile su se informacije da se priprema nova energetska strategija Hrvatske, koja ne bi trebalo da predviđa korišćenje fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, što znači da nema gradnje elektrana na ugalj ili gas.

Naime, već 2020. godine moraju biti zatvorene elektrane snage 1.200 MW, pa bi ukupan manjak mogao da bude oko 2.000 MW.

Početkom ove godine mediji su preneli da će nova strategija predviđati da Hrvatska 80 odsto potreba za energijom u periodu 2030-2050. obezbeđuje iz obnovljivih izvora energije. Sadašnji udeo je oko 29 odsto. Prelazak na OIE bi značio ulaganje od 8,7 milijardi evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.