Električna energija

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

Foto: NIS

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna industrija Srbije – NIS produžila je javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika kod rafinerije u Elemiru kod Zrenjanina. Sa zelenim i plavim vodonikom planira da se pridruži kompanijama koje u ovom sektoru vide deo rešenja za dekarbonizaciju industrije i transporta.

NIS sprovodi postupak nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika. Rok za dostavljanje ponuda produžen je do 7. aprila.

Lokacija bi bila u blizini kompanijine rafinerije gasa Elemir, saopšteno je.

Ponuđač treba da izradi rešenja za kompletno postrojenje i liniju za eksploataciju vodonika u rafineriji gasa Elemir

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, projekat je za dekarbonizaciju i proizvodnju plavog i zelenog vodonika. U pozivu stoji da će izabrana kompanija imati zadatak da izradi konceptualna rešenja kompletnog postrojenja i linije za eksploataciju vodonika u rafineriji gasa Elemir kod Zrenjanina, zatim za skladištenje i opremu te da obavi tehničke analize.

NIS se okreće plavom i zelenom vodoniku

Dobijanje zelenog vodonika odvijaće se uz pomoć procesa elektrolize, pri kojem se voda rastavlja na molekule vodonika i kiseonika. Termin zeleni vodonik koristi se za onaj koji se proizvodi korišćenjem struje iz obnovljivih izvora.

Za napajanje je planirana izgradnja solarne elektrane na istoj parceli, objavio je NIS.

Za dobijanje plavog vodonika koristiće se metoda parne konverzije metana. Plavi vodonik se dobija od fosilnog gasa, a tokom postupka se koristi tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika.

Postrojenja treba da imaju kapacitet isporuke plavog vodonika od minimum 275 kubnih metara, a zelenog od barem 20 kubika na sat.

Sistem za proizvodnju plavog vodonika treba da bude priključen na postojeći sistem za snabdevanje električnom energijom i treba da iskoristi u najvećoj mogućoj meri postojeću infrastrukturu. NIS namerava da prodaje vodonik ili da ga koristi kao energent u svojim postrojenjima ili u transportu.

Početak proizvodnje vodonika u Srbiji od 2025. godine

Srbija bi trebalo da 2025. godine započne proizvodnju zelenog vodonika, koji je takođe i rešenje za čuvanje viška energije iz solarnih elektrana i vetroparkova.

Prema Nacrtu vodonične strategije Republike Srbije, do 2035. vodonik bi trebalo da počne se proizvodi u elektranama na obnovljive izvore snage oko 100 megavata – 80 iz vetroelektrana i 20 megavata iz solarnih elektrana.

Predviđena je proizvodnja od 5.100 tona vodonika godišnje, koja bi trebalo da obezbedi oko 270 gigavat-sati električne energije, odnosno oko jedan procenat ukupno proizvedene električne energije u Srbiji.

Srbija i Mađarska su polovinom prošle godine potpisale memorandum o razumevanju za proizvodnju, skladištenje i transport zelenog vodonika i zajedničke projekte.

Prekogranična saradnja za snabdevanje vodonikom

U regionu, hrvatska naftno-gasna kompanija INA takođe planira da započne sa proizvodnjom zelenog vodonika iz solarne energije, u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka.

Nemačka je najavila izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik. Jedan cevovod bi trebalo da bude postavljen ispod Severnog mora u dužini od preko 400 kilometara.

Ta zemlja namerava se pridruži projektu H2Med, koji realizuju Portugal, Španija i Francuska, i produži taj gasovod do svoje granice. Treba da se transportuje dva miliona tona zelenog vodonika godišnje, od Barselone do Marselja, što bi trebalo da pokrije deset odsto potrošnje vodonika u Evropi.

Evropska komisija je prošlog meseca predložila propise po kojima bi se vodonik proizveden korišćenjem nuklearne energije mogao smatrati zelenim, što je izazvalo oprečna reagovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.