Mobilnost

Nemačka firma ZF planira gradnju fabrike za komponente električnih vozila u Pančevu

Nemacka kompanija ZF planira gradnju fabrike za delove za EV u Pancevu

Slika: ZF

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija ZF Friedrichshafen AG (ZF) planira izgradnju fabrike za proizvodnju delova za električna vozila u Pančevu. Ukupna vrednost investicije u prvoj fazi iznosi 85 million evra, navodi se na portalu Grada Pančeva.

Prema preliminarnom obimu planirane proizvodnje projekat bi se realizovao na području Severne industrijsko-poslovno-proizvodne zone, u fazama.

Prva faza investicija planira se za period 2019 – 2021. Obuhvata gradnju objekta površine 25.000 kvadratnih metara na 10,8 hektara i otvaranje 540 radnih mesta.

Plan je da se u prvoj fazi proizvode: osovine za električni pogon za E-Mobility za Premium OEM, motori sa električnom vučom za E-Mobility, elektronika/mehatronika menjača, mikrosvičevi/PCB (PŠV – ploče štampanog kola), navodi se na portalu.

Ukupan nivo investicije za prvu fazu, po godinama, iznosi: u 2019. godini oko 40 miliona evra, u 2020. godini približno 25 miliona evra i u 2021. godini približno 20 miliona evra.

U drugoj fazi, od 2022.godine, bio bi proširen lokalitet i izgrađen još jedan objekat od 25.000 m2 . Bio bi povećan i obim proizvodnje kao i broj radnika, tako da bi bilo ukupno, sa radnicima zaposleim u prvoj fazi, bilo zaposleno između 800 i 1000 radnika.

Gradsko veće grada Pančeva prihvatilo je Pismo o namerama nemačke kompanije upućeno gradonačelniku,  i tako odobrilo podsticaj za sprovođenje postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade u skladu sa važećim propisima. Gradonačelnik Pančeva će, kako se navodi na portalu, obrazovati tim za izradu elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta bez naknade.

Pre nešto više od mesec dana, Mate Rimac, osnivač hrvatske kompanije Rimac automobili, objavio je na društvenim mrežama da će jedna velika nemačka automobilska kompanija izgraditi fabriku za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila u Srbiji.

ZF je kompanija koja zapošljava više od 140.000 ljudi u 40 zemalja sveta. Prošlu godinu je završila sa rekordnih 36.4 milijardi evra od prodaje. Svake godine ZF investira više od 6 odsto prihoda od prodaje u istaživanja i razvoj, a  posebno u razvoj efikasnih električnih motora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

3. april 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. april 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. april 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

3. april 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu