Otpad

Nelegalno skladište opasnog otpada otkriveno u Novom Sadu

Nelegalno skladiste opasnog otpada otkriveno u Novom Sadu

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

31.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 1.000 tona toksičnog otpada otkriveno je u krugu fabrike HINS u Novom Sadu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, dodajući da je taj otpad nelegalno skladišten na tom mestu. Zakupac fabrike, koja je u stečaju, dobio je, kako je navelo Ministarstvo,2012. godine dozvolu da na tom prostoru skladišti 32 tone opasnog otpada, a za ostatak nije imao neophodnu dokumentaciju.

Ukupno 1.080 tona toksičnog otpada je otkriveno u akciji koju je Ministarstvo zajednički sprovelo sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Osnovnim javnim tužilaštvom Novog Sada i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je izjavio da će tražiti da se odgovorni za ovo nelegalno skladištenje opasnog otpada najstrožije kazne i dodao da su akcija u Novom Sadu i ranija akcija u Obrenovcu označile početak borbe protiv nelegalnog skladištenja toksičnog otpada širom zemlje.

Trivan je upozorio da ovakvih nelegalnih i neadekvatnih stovarišta opasnog otpada ima još u Srbiji i pozvao stanovništvo da pomognu u borbi protiv ovog problema.

Tokom slične akcije u Obrenovcu je pronađeno 25 tona nelegalno skladištenog opasnog otpada na privatnoj parceli vlasnika firme Nitor Trans koji je zbog ovoga uhapšen. Taj toksični otpad je bio zakopan u 89 buradi u selu Vukićevica, a analizom je utvrđeno da je kancerogen. Predstavnici lokalnih vlasti i stručnjaci su izjavili da je taj industrijski otpad zagađivao podzemne vode.

Stručnjak Instituta MOL Ilija Brčeski je precizirao da je deo otpada kancerogen dok je deo inertan što, po njegovim rečima, znači da je morao da bude prerađen, a ne skladišten.

„Ovaj otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv“, rekao je Brčeski, preneli su domaći mediji.

Istraga treba da utvrdi poreklo otpada pronađenog u Novom Sadu i u Obrenovcu, a stručne službe će utvrditi u kojoj meri je otpad pronađen na obe lokacije opasan za zdravlje ljudi.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

31. januar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

31. januar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

31. januar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

31. januar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene