Životna sredina

Poziv građanima da prijavljuju nelegalne deponije opasnog otpada

Goran Trivan pozvao gradjane da budu ekoloska policija

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar zaštite životne sredine Srbije, Goran Trivan, pozvao je građane Srbije da se pridruže naporima Ministarstva i policije u otkrivanju ilegalnih deponija, a naročito lokaliteta na kojima ima zakopanog ili opasnog otpada.

Neposredan povom ovom pozivu bilo je nedavno otkrivanje 25 tona zakopanog opasnog otpada nadomak Obrenovca. Trivan je to ocenio kao “najveći zločin koji neko može da izvrši”, s obzirom da opasan otpad u zemlji zagađuje i zemljište i vodu, i tako direktno ugrožava zdravlje ljudi.

U Srbiji se, po procenama Ministarstva, godišnje proizvede 60.000 – 80.000 tona opasnog otpada, čiji se dobar deo ne zbrinjava na propisan način. Iako u Srbiji postoje propisi za zbrinjavanje opasnog otpada, nema dovoljno postrojenja za negovu preradu, tako da se uglavnom izvozi. Uz to, ljudi ne žele deponije u svojoj blizini, ne znajući da su savremene tehnologije za preradu čiste.

Procene Udruženja Reciklera Srbije navode da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada, na oko 80 do 90 lokacija, a da su najveća žarišta Beograd, Pančevo, Novi Sad, Kikinda, Pećinci, Subotica, Kostolac, Požarevac, Niš, Zaječar, Kraljevo, Čačak…

Slučaj u Obrenovcu samo je početak rešavanja u ovoj oblasti, najavio je ministar uoči sednice Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, na kojoj je podneo izveštaj o radu svog Ministarstva u 2017, od njegovog osnivanja.

Medijima je, kao prioritete u radu za ovu godinu, najavio problem otpadnih voda, odnosno njihov tretman za šta je, kako je rekao, potrebno oko 5 milijardi evra jer rešavanje problema uključuje i izgradnju oko 300 sistema za preradu otpadnih voda. Kao što je u nekoliko navrata ranije naglasio, to je posao od nekoliko desetina godina, ali da ga je potrebno što pre započeti jer se u Srbiji trenutno prerađuje svega osam odsto otpadnih voda.

Trivan je rekao i da će Ministarstvo razmotriti mogućnosti stimulisanja uvoza električnih automobila, koji će uskoro, kako se planira, u nekim zemljama Evrope biti jedino prevozno sredstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.