x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Poziv građanima da prijavljuju nelegalne deponije opasnog otpada

12.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine
Poziv građanima da prijavljuju nelegalne deponije opasnog otpada

Ministar zaštite životne sredine Srbije, Goran Trivan, pozvao je građane Srbije da se pridruže naporima Ministarstva i policije u otkrivanju ilegalnih deponija, a naročito lokaliteta na kojima ima zakopanog ili opasnog otpada.

Neposredan povom ovom pozivu bilo je nedavno otkrivanje 25 tona zakopanog opasnog otpada nadomak Obrenovca. Trivan je to ocenio kao “najveći zločin koji neko može da izvrši”, s obzirom da opasan otpad u zemlji zagađuje i zemljište i vodu, i tako direktno ugrožava zdravlje ljudi.

U Srbiji se, po procenama Ministarstva, godišnje proizvede 60.000 – 80.000 tona opasnog otpada, čiji se dobar deo ne zbrinjava na propisan način. Iako u Srbiji postoje propisi za zbrinjavanje opasnog otpada, nema dovoljno postrojenja za negovu preradu, tako da se uglavnom izvozi. Uz to, ljudi ne žele deponije u svojoj blizini, ne znajući da su savremene tehnologije za preradu čiste.

Procene Udruženja Reciklera Srbije navode da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada, na oko 80 do 90 lokacija, a da su najveća žarišta Beograd, Pančevo, Novi Sad, Kikinda, Pećinci, Subotica, Kostolac, Požarevac, Niš, Zaječar, Kraljevo, Čačak…

Slučaj u Obrenovcu samo je početak rešavanja u ovoj oblasti, najavio je ministar uoči sednice Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, na kojoj je podneo izveštaj o radu svog Ministarstva u 2017, od njegovog osnivanja.

Medijima je, kao prioritete u radu za ovu godinu, najavio problem otpadnih voda, odnosno njihov tretman za šta je, kako je rekao, potrebno oko 5 milijardi evra jer rešavanje problema uključuje i izgradnju oko 300 sistema za preradu otpadnih voda. Kao što je u nekoliko navrata ranije naglasio, to je posao od nekoliko desetina godina, ali da ga je potrebno što pre započeti jer se u Srbiji trenutno prerađuje svega osam odsto otpadnih voda.

Trivan je rekao i da će Ministarstvo razmotriti mogućnosti stimulisanja uvoza električnih automobila, koji će uskoro, kako se planira, u nekim zemljama Evrope biti jedino prevozno sredstvo.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.