Električna energija

Najčitanije u oktobru: Prozjumeri u Srbiji, zagađenje vazduha u regionu, otvaranje vetroparka Čibuk

Slika: BGEN

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tekst objavljen na početku ove godine, o tome koliko je teško, da ne kažemo neizvodljivo, da u Srbiji sami proizvodite energiju koju trošite ili da postanete prozjumer, bio je načitaniji u oktobru. Još jedna potvrda da je interesovanje javnosti za ovu temu ogromno, ali to i dalje ignorišu državne institucije, koje su nadležne da omoguće građanima da ugradnjom solarnih panela na krovovima smanje zagađenje vazduha, uštede i obave demokratizaciju sektora energetike.

Na drugom mestu je zagađenje vazduha, a na trećem otvaranje vetroparka Čibuk. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Prozjumer u Srbiji – nemoguća misija

O svom iskustvu u sticanju statusa prozjumera za naš portal pričala je Ana Džokić, arhitekta iz Beograda. Ona je do detalja opisala kakve prepreke postavlja država ako želite da proizvodite čistu energiju za svoje potrebe. Naravno, napravila je i računicu koliko se investicija u solarne panele isplati.

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

2 – Čestice PM10 – „nevidljivi ubica“ hara regionom

Koncentracije čestica PM10, koje često nazivaju i “nevidljivim ubicom”, zbog efekta koji imaju na ljudsko zdravlje, poslednjih nedelje stalno prelaze dozvoljene vrednosti u regionu. Zato su gradovi iz zemalja regiona – Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija), u vrhu svetskih lista po zagađenju vazduha.

Dozvoljena koncentracija čestica PM10 u Srbiji uvećana i do 10 puta, region puni rang-liste najzagađenijih gradova

3 – Otvoren Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Treća najčitanija vest, o otvaranju najvećeg vetroparka ne samo u Srbiji nego i u regionu Zapadnog Balkana, govori da ima šanse da se situacija, koja je, kao što se vidi u prvoj i drugoj, vesti veoma loša, ipak popravi.

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

1. novembar 2019. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

1. novembar 2019. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

1. novembar 2019. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

1. novembar 2019. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS