Električna energija

Najčitanije u oktobru: Prozjumeri u Srbiji, zagađenje vazduha u regionu, otvaranje vetroparka Čibuk

Slika: BGEN

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tekst objavljen na početku ove godine, o tome koliko je teško, da ne kažemo neizvodljivo, da u Srbiji sami proizvodite energiju koju trošite ili da postanete prozjumer, bio je načitaniji u oktobru. Još jedna potvrda da je interesovanje javnosti za ovu temu ogromno, ali to i dalje ignorišu državne institucije, koje su nadležne da omoguće građanima da ugradnjom solarnih panela na krovovima smanje zagađenje vazduha, uštede i obave demokratizaciju sektora energetike.

Na drugom mestu je zagađenje vazduha, a na trećem otvaranje vetroparka Čibuk. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Prozjumer u Srbiji – nemoguća misija

O svom iskustvu u sticanju statusa prozjumera za naš portal pričala je Ana Džokić, arhitekta iz Beograda. Ona je do detalja opisala kakve prepreke postavlja država ako želite da proizvodite čistu energiju za svoje potrebe. Naravno, napravila je i računicu koliko se investicija u solarne panele isplati.

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

2 – Čestice PM10 – „nevidljivi ubica“ hara regionom

Koncentracije čestica PM10, koje često nazivaju i “nevidljivim ubicom”, zbog efekta koji imaju na ljudsko zdravlje, poslednjih nedelje stalno prelaze dozvoljene vrednosti u regionu. Zato su gradovi iz zemalja regiona – Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija), u vrhu svetskih lista po zagađenju vazduha.

Dozvoljena koncentracija čestica PM10 u Srbiji uvećana i do 10 puta, region puni rang-liste najzagađenijih gradova

3 – Otvoren Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Treća najčitanija vest, o otvaranju najvećeg vetroparka ne samo u Srbiji nego i u regionu Zapadnog Balkana, govori da ima šanse da se situacija, koja je, kao što se vidi u prvoj i drugoj, vesti veoma loša, ipak popravi.

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

1. novembar 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

1. novembar 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

1. novembar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. novembar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta