Električna energija

Najčitanije u oktobru: Prozjumeri u Srbiji, zagađenje vazduha u regionu, otvaranje vetroparka Čibuk

Slika: BGEN

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tekst objavljen na početku ove godine, o tome koliko je teško, da ne kažemo neizvodljivo, da u Srbiji sami proizvodite energiju koju trošite ili da postanete prozjumer, bio je načitaniji u oktobru. Još jedna potvrda da je interesovanje javnosti za ovu temu ogromno, ali to i dalje ignorišu državne institucije, koje su nadležne da omoguće građanima da ugradnjom solarnih panela na krovovima smanje zagađenje vazduha, uštede i obave demokratizaciju sektora energetike.

Na drugom mestu je zagađenje vazduha, a na trećem otvaranje vetroparka Čibuk. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Prozjumer u Srbiji – nemoguća misija

O svom iskustvu u sticanju statusa prozjumera za naš portal pričala je Ana Džokić, arhitekta iz Beograda. Ona je do detalja opisala kakve prepreke postavlja država ako želite da proizvodite čistu energiju za svoje potrebe. Naravno, napravila je i računicu koliko se investicija u solarne panele isplati.

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

2 – Čestice PM10 – „nevidljivi ubica“ hara regionom

Koncentracije čestica PM10, koje često nazivaju i “nevidljivim ubicom”, zbog efekta koji imaju na ljudsko zdravlje, poslednjih nedelje stalno prelaze dozvoljene vrednosti u regionu. Zato su gradovi iz zemalja regiona – Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija), u vrhu svetskih lista po zagađenju vazduha.

Dozvoljena koncentracija čestica PM10 u Srbiji uvećana i do 10 puta, region puni rang-liste najzagađenijih gradova

3 – Otvoren Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Treća najčitanija vest, o otvaranju najvećeg vetroparka ne samo u Srbiji nego i u regionu Zapadnog Balkana, govori da ima šanse da se situacija, koja je, kao što se vidi u prvoj i drugoj, vesti veoma loša, ipak popravi.

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. novembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. novembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. novembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

1. novembar 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane