Električna energija

Najčitanije u oktobru: Prozjumeri u Srbiji, zagađenje vazduha u regionu, otvaranje vetroparka Čibuk

Slika: BGEN

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tekst objavljen na početku ove godine, o tome koliko je teško, da ne kažemo neizvodljivo, da u Srbiji sami proizvodite energiju koju trošite ili da postanete prozjumer, bio je načitaniji u oktobru. Još jedna potvrda da je interesovanje javnosti za ovu temu ogromno, ali to i dalje ignorišu državne institucije, koje su nadležne da omoguće građanima da ugradnjom solarnih panela na krovovima smanje zagađenje vazduha, uštede i obave demokratizaciju sektora energetike.

Na drugom mestu je zagađenje vazduha, a na trećem otvaranje vetroparka Čibuk. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Prozjumer u Srbiji – nemoguća misija

O svom iskustvu u sticanju statusa prozjumera za naš portal pričala je Ana Džokić, arhitekta iz Beograda. Ona je do detalja opisala kakve prepreke postavlja država ako želite da proizvodite čistu energiju za svoje potrebe. Naravno, napravila je i računicu koliko se investicija u solarne panele isplati.

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

2 – Čestice PM10 – „nevidljivi ubica“ hara regionom

Koncentracije čestica PM10, koje često nazivaju i “nevidljivim ubicom”, zbog efekta koji imaju na ljudsko zdravlje, poslednjih nedelje stalno prelaze dozvoljene vrednosti u regionu. Zato su gradovi iz zemalja regiona – Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija), u vrhu svetskih lista po zagađenju vazduha.

Dozvoljena koncentracija čestica PM10 u Srbiji uvećana i do 10 puta, region puni rang-liste najzagađenijih gradova

3 – Otvoren Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Treća najčitanija vest, o otvaranju najvećeg vetroparka ne samo u Srbiji nego i u regionu Zapadnog Balkana, govori da ima šanse da se situacija, koja je, kao što se vidi u prvoj i drugoj, vesti veoma loša, ipak popravi.

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

1. novembar 2019. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

1. novembar 2019. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

1. novembar 2019. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

1. novembar 2019. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU