x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u oktobru: Prozjumeri u Srbiji, zagađenje vazduha u regionu, otvaranje vetroparka Čibuk

01.11.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: BGEN

Tekst objavljen na početku ove godine, o tome koliko je teško, da ne kažemo neizvodljivo, da u Srbiji sami proizvodite energiju koju trošite ili da postanete prozjumer, bio je načitaniji u oktobru. Još jedna potvrda da je interesovanje javnosti za ovu temu ogromno, ali to i dalje ignorišu državne institucije, koje su nadležne da omoguće građanima da ugradnjom solarnih panela na krovovima smanje zagađenje vazduha, uštede i obave demokratizaciju sektora energetike.

Na drugom mestu je zagađenje vazduha, a na trećem otvaranje vetroparka Čibuk. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Prozjumer u Srbiji – nemoguća misija

O svom iskustvu u sticanju statusa prozjumera za naš portal pričala je Ana Džokić, arhitekta iz Beograda. Ona je do detalja opisala kakve prepreke postavlja država ako želite da proizvodite čistu energiju za svoje potrebe. Naravno, napravila je i računicu koliko se investicija u solarne panele isplati.

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

2 – Čestice PM10 – “nevidljivi ubica” hara regionom

Koncentracije čestica PM10, koje često nazivaju i “nevidljivim ubicom”, zbog efekta koji imaju na ljudsko zdravlje, poslednjih nedelje stalno prelaze dozvoljene vrednosti u regionu. Zato su gradovi iz zemalja regiona – Sarajevo (BiH), Skoplje (Severna Makedonija), Sofija, (Bugarska) i Beograd (Srbija), u vrhu svetskih lista po zagađenju vazduha.

Dozvoljena koncentracija čestica PM10 u Srbiji uvećana i do 10 puta, region puni rang-liste najzagađenijih gradova

3 – Otvoren Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Treća najčitanija vest, o otvaranju najvećeg vetroparka ne samo u Srbiji nego i u regionu Zapadnog Balkana, govori da ima šanse da se situacija, koja je, kao što se vidi u prvoj i drugoj, vesti veoma loša, ipak popravi.

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.