x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Naftna kompanija OMV gradi najveću solarnu elektranu u Austriji

03.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: OMV
Naftna kompanija OMV gradi najveću solarnu elektranu u Austriji

Naftna i gasna kompanija OMV i austrijski proizvođač električne energije Verbund potpisali su memorandume o razumevanju koji predviđaju i izgradnju najveće austrijske fotonaponske elektrane.

Fokus strateškog partnerstva je na proceni i implementaciji projekata za proizvodnju električne energije, skladištenje energije i sistema Power-to-X, kako bi se obezbedila nezavisnost snabdevanja na lokacijama na kojima posluje OMV, pre svega energijom iz obnovljivih izvora. Dodatne mogućnosti za međunarodne projekte trenutno se ocenjuju u Evropi (Austrija, Nemačka i Rumunija), na Bliskom istoku, u Aziji, na Pacifiku i u Rusiji, saopštio je OMV.

Najveći solarni park u Austriji će biti izgrađen na lokacijama OMV-a u mestu Weinviertel, u Donjoj Austriji. Elektrana će se prostirati na oko 200.000 kvadratnih metara i isporučivaće oko 18 GWh električne energije. Postrojenje će početi sa radom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

OMV i Verbund, takođe, analiziraju mogućnost izgradnje postrojenja za proizvodnju elektrolitskog vodonika. To je tehnologija koja koristi energiju iz obnovljivih izvora za elektrolizu vode. Dobijeni zeleni vodonik se može koristiti u hemijskoj industriji, a OMV prvenstveno istražuje upotrebu vodonika za tretiranje CO2, kako bi se smanjile emisije iz industrijskih postrojenja.

Naftne i gasne kompanije se okreću obnovljivim izvorima energije

Odluka OMV-a je još jedna u nizu onih koje su naftne i gasne kompanije donele kako bi diversifikovale svoj portfolio korišćenjem obnovljivih izvora energije (OIE).

Tako je u maju mađarska naftna i gasna kompanija MOL potpisala Memorandum o razumevanju sa slovačkom kompanijom InoBat za razvoj projekata za energiju vodonika u centralnoj i istočnoj Evropi. A, hrvatska INA, u većinskom vlasništvu MOL-a, planira da izgradi dve solarne elektrane snage oko 11 MW u Hrvatskoj. Prošle godine MOL je saopštio da će izgraditi i 3 solarne elektrane kapaciteta 18,3 MW.

Mađarska kompanija, takođe, planira da instalira i 40 stanica za punjenje električnih vozila u Rumuniji zajedno sa kompanijom E.ON Rumunija.

U martu 2019. godine grčka naftna kompanija Hellenic Petroleum objavila je da planira da uloži između 200 i 250 miliona evra u sektor obnovljive energije u narednih pet godina.

U Srbiji, naftna i gasna kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, namerava da izgradi vetropark Plandište snage 102 MW.

I slovenačka energetska kompanija Petrol širi svoje aktivnosti na sektor obnovljivih izvora energije. U septembru prošle godine, kompanija je zvanično otvorila malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govzi u BiH. Petrol osim Jeleča ima još četiri MHE i upravlja vetroelektranom snage 20,7 MW kod Šibenika.

Petrol, takođe, nudi i širok spektar usluga u sektoru održivog razvoja, uključujući energetske usluge (za jedan projekat energetske efikasnosti osvojio je nagradu European Energy Service Award), ekološke usluge (tretman otpadnih voda, prečišćavanje industrijskih otpadnih voda, optimizacija vodne infrastrukture) i usluge u oblasti održive mobilnosti (početkom 2018. Petrolova mreža punjača za električna mesta sastojala se od 32 stanice za brzo punjenje i 33 konvencionalne stanice).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.