OIE

Naftna kompanija OMV gradi najveću solarnu elektranu u Austriji

OMV-najveca-solarna-elektrana-Austrija

Slika: OMV

Objavljeno

03.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftna i gasna kompanija OMV i austrijski proizvođač električne energije Verbund potpisali su memorandume o razumevanju koji predviđaju i izgradnju najveće austrijske fotonaponske elektrane.

Fokus strateškog partnerstva je na proceni i implementaciji projekata za proizvodnju električne energije, skladištenje energije i sistema Power-to-X, kako bi se obezbedila nezavisnost snabdevanja na lokacijama na kojima posluje OMV, pre svega energijom iz obnovljivih izvora. Dodatne mogućnosti za međunarodne projekte trenutno se ocenjuju u Evropi (Austrija, Nemačka i Rumunija), na Bliskom istoku, u Aziji, na Pacifiku i u Rusiji, saopštio je OMV.

Najveći solarni park u Austriji će biti izgrađen na lokacijama OMV-a u mestu Weinviertel, u Donjoj Austriji. Elektrana će se prostirati na oko 200.000 kvadratnih metara i isporučivaće oko 18 GWh električne energije. Postrojenje će početi sa radom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

OMV i Verbund, takođe, analiziraju mogućnost izgradnje postrojenja za proizvodnju elektrolitskog vodonika. To je tehnologija koja koristi energiju iz obnovljivih izvora za elektrolizu vode. Dobijeni zeleni vodonik se može koristiti u hemijskoj industriji, a OMV prvenstveno istražuje upotrebu vodonika za tretiranje CO2, kako bi se smanjile emisije iz industrijskih postrojenja.

Naftne i gasne kompanije se okreću obnovljivim izvorima energije

Odluka OMV-a je još jedna u nizu onih koje su naftne i gasne kompanije donele kako bi diversifikovale svoj portfolio korišćenjem obnovljivih izvora energije (OIE).

Tako je u maju mađarska naftna i gasna kompanija MOL potpisala Memorandum o razumevanju sa slovačkom kompanijom InoBat za razvoj projekata za energiju vodonika u centralnoj i istočnoj Evropi. A, hrvatska INA, u većinskom vlasništvu MOL-a, planira da izgradi dve solarne elektrane snage oko 11 MW u Hrvatskoj. Prošle godine MOL je saopštio da će izgraditi i 3 solarne elektrane kapaciteta 18,3 MW.

Mađarska kompanija, takođe, planira da instalira i 40 stanica za punjenje električnih vozila u Rumuniji zajedno sa kompanijom E.ON Rumunija.

U martu 2019. godine grčka naftna kompanija Hellenic Petroleum objavila je da planira da uloži između 200 i 250 miliona evra u sektor obnovljive energije u narednih pet godina.

U Srbiji, naftna i gasna kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, namerava da izgradi vetropark Plandište snage 102 MW.

I slovenačka energetska kompanija Petrol širi svoje aktivnosti na sektor obnovljivih izvora energije. U septembru prošle godine, kompanija je zvanično otvorila malu hidroelektranu (MHE) Jeleč na reci Govzi u BiH. Petrol osim Jeleča ima još četiri MHE i upravlja vetroelektranom snage 20,7 MW kod Šibenika.

Petrol, takođe, nudi i širok spektar usluga u sektoru održivog razvoja, uključujući energetske usluge (za jedan projekat energetske efikasnosti osvojio je nagradu European Energy Service Award), ekološke usluge (tretman otpadnih voda, prečišćavanje industrijskih otpadnih voda, optimizacija vodne infrastrukture) i usluge u oblasti održive mobilnosti (početkom 2018. Petrolova mreža punjača za električna mesta sastojala se od 32 stanice za brzo punjenje i 33 konvencionalne stanice).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

3. jul 2019. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

3. jul 2019. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

3. jul 2019. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

3. jul 2019. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve