OIE

Nacrt zakona o energetskim zadrugama na raspravi u grčkom parlamentu

Nacrt zakona o energetskim zadrugama na raspravi u grčkom parlamentu

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U grčkom Parlamentu počela je rasprava o nacrtu zakona za uspostavljanje energetskih zadruga, koji je prošle nedelje podnelo Ministarstvo za životnu sredinu i energetiku. Cilj nacrta je da se pospeši prelazak na obnovljive izvore energije i decentralizuje proizvodnja električne energije.

Ministarstvo je počelo izradu nacrta u prvom delu godine i na njemu je radilo zajedno sa Regulatornom agencijom za energetiku (RAE), tržišnim operatorom za električnu energiju LAGIE, grčkim distributivnom elektromrežom (HEDNO), i Centrom za obnovljive izvore energije i uštede (KAPE).

Energetske zadruge Ministarstvo vidi kao način decentralizacije i generacije rešenja u sektoru energetike na lokalnom nivou, i predložilo je građanima, lokalnim vlastima, i privatnim i javnim agencijama da sami učestvuju u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju električnom energijom. Ukratko, nacrt zakona pruža mogućnost potrošačima električne energije da postanu njeni proizvođači.

Energetske zadruge će, prema ovom dokumentu, moći da proizvode, prodaju i koriste električnu i toplotnu energiju koju proizvedu u postrojenjima obnovljivih izvora energije (OIE) na vetar ili sunčeve panele, biogas ili biomasu. Imaće  aktivnu ulogu u oblastima obnovljive energije, kogeneracije visoke efikasnosti i grejanja, racionalne potrošnje, energetske efikasnosti, održivog transporta, upravljanja potražnjom i proizvodnjom, distribucijom i snabdevanjem na lokalnom i regionalnom nivou.

Prema nacrtu zakona, lokalne energetske zadruge će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice obnovljive energije moći da proizvode, troše, skladište i prodaju obnovljivu energiju a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom. Mala i srednja preduzeća tako će smanjiti troškove a privatni korisnici ostvariti značajnu uštedu.

Energetske zadruge – pravni okvir

Energetskim zadrguama se omogućava da, kako navodi EnergyPress, uspostave lokalne energetske politike za upravljanje i rešavanje brojih pitanja u ovoj oblasti na lokalnom nivou, poput energetskog siromaštva, promocije korištenja električnih vozila i drugih. Moći će da posluju kao profitne kompanije, ali i kao neprofitne organizacije. U ovom drugom slučaju, ostvaren profit će biti korišćen za finansiranje novih projekata u samoj energetskoj zadruzi.

Mada energetske zadruge već postoje u Danskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj, grčko Ministarstvo za životnu sredinu i energiju navodi da je Grčka prva zemlja u Evropi koja na ovaj način uspostavlja transparentnu mrežu za funkcionisane energetskih zajednica, navodi grčki portal Naftemporiki.

Glavni ciljevi nacrta zakona su podrška inovacijama, poboljšanje energetske efikasnosti, potpora prodoru obnovljivih izvora energije i proizvodnja za sopstvene potrebe, povećanje prihvatanja projekata obnovljivih izvora energije na lokalnom nivou, smanjenje troškova za domaćinstva i mala i srednja preduzeća, i ojačanje solidarnosti i socijalne ekonomije.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.