Električna energija

Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacrt zakona kojim će biti omogućeno da se osnivaju energetske zadruge trebalo bi da bude utvrđen sledećeg meseca. Time će potrošači dobiti pravo da postanu deoničari u preduzetničkim poduhvatima u oblasti energetike.

Pripreme nacrta teku ubrzano, a resorno ministarstvo energetike u tom poslu sarađuje sa Regulatornim agencijom za energetiku, LAGIE, tržišnim operaterom za električnu energiju, HEDNO (grčke eletkromreže) i KAPE (Centrom za energiju iz obnovljivih izvora i uštedu), navodi portal energypress.eu.

Očekuje se da nacrt zakona o energetskim zadrugama bude pred poslanicima grčkog parlamenta sledećeg meseca. Niz stručnjaka i zvaničnika trenutno razmatra sve ekonomske, tehničke, naučne i druge aspekte ovog projekta. Pored toga što će regulisati pokretanje i rad energetskih zadruga, nacrt u pripremi bi, kako se očekuje, trebalo da podstakne lokalne zajednice da se više uključe u energetske projekte.

Lokalne energetske zajednice će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice koje koriste OIE moći da proizvode, troše, skladište i prodaju dobijenu energiju, a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Energetske zadruge već postoje u više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Dansku. Grčki primer bi mogle da slede i ostale zemlje regiona jugoistočne Evrope, gde takvih projekata još uvek nema.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

18. mart 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

18. mart 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

18. mart 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

18. mart 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem