Električna energija

Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacrt zakona kojim će biti omogućeno da se osnivaju energetske zadruge trebalo bi da bude utvrđen sledećeg meseca. Time će potrošači dobiti pravo da postanu deoničari u preduzetničkim poduhvatima u oblasti energetike.

Pripreme nacrta teku ubrzano, a resorno ministarstvo energetike u tom poslu sarađuje sa Regulatornim agencijom za energetiku, LAGIE, tržišnim operaterom za električnu energiju, HEDNO (grčke eletkromreže) i KAPE (Centrom za energiju iz obnovljivih izvora i uštedu), navodi portal energypress.eu.

Očekuje se da nacrt zakona o energetskim zadrugama bude pred poslanicima grčkog parlamenta sledećeg meseca. Niz stručnjaka i zvaničnika trenutno razmatra sve ekonomske, tehničke, naučne i druge aspekte ovog projekta. Pored toga što će regulisati pokretanje i rad energetskih zadruga, nacrt u pripremi bi, kako se očekuje, trebalo da podstakne lokalne zajednice da se više uključe u energetske projekte.

Lokalne energetske zajednice će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice koje koriste OIE moći da proizvode, troše, skladište i prodaju dobijenu energiju, a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Energetske zadruge već postoje u više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Dansku. Grčki primer bi mogle da slede i ostale zemlje regiona jugoistočne Evrope, gde takvih projekata još uvek nema.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

18. mart 2017. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

18. mart 2017. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

18. mart 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

18. mart 2017. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore