UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacrt zakona kojim će biti omogućeno da se osnivaju energetske zadruge trebalo bi da bude utvrđen sledećeg meseca. Time će potrošači dobiti pravo da postanu deoničari u preduzetničkim poduhvatima u oblasti energetike.

Pripreme nacrta teku ubrzano, a resorno ministarstvo energetike u tom poslu sarađuje sa Regulatornim agencijom za energetiku, LAGIE, tržišnim operaterom za električnu energiju, HEDNO (grčke eletkromreže) i KAPE (Centrom za energiju iz obnovljivih izvora i uštedu), navodi portal energypress.eu.

Očekuje se da nacrt zakona o energetskim zadrugama bude pred poslanicima grčkog parlamenta sledećeg meseca. Niz stručnjaka i zvaničnika trenutno razmatra sve ekonomske, tehničke, naučne i druge aspekte ovog projekta. Pored toga što će regulisati pokretanje i rad energetskih zadruga, nacrt u pripremi bi, kako se očekuje, trebalo da podstakne lokalne zajednice da se više uključe u energetske projekte.

Lokalne energetske zajednice će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice koje koriste OIE moći da proizvode, troše, skladište i prodaju dobijenu energiju, a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Energetske zadruge već postoje u više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Dansku. Grčki primer bi mogle da slede i ostale zemlje regiona jugoistočne Evrope, gde takvih projekata još uvek nema.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Grcka povezivanje 6 GW obnovljivih izvora strujnu mrezu

Grčka na putu da ove godine odobri povezivanje 6 GW iz obnovljivih izvora na strujnu mrežu

09 June 2021 - Admie procenio da će ove godine odobriti povezivanje 6 GW na mrežu iz budućih zelenih elektrana, od 10 GW, koliko Grčka planira do kraja decenije

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe