Električna energija

Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacrt zakona kojim će biti omogućeno da se osnivaju energetske zadruge trebalo bi da bude utvrđen sledećeg meseca. Time će potrošači dobiti pravo da postanu deoničari u preduzetničkim poduhvatima u oblasti energetike.

Pripreme nacrta teku ubrzano, a resorno ministarstvo energetike u tom poslu sarađuje sa Regulatornim agencijom za energetiku, LAGIE, tržišnim operaterom za električnu energiju, HEDNO (grčke eletkromreže) i KAPE (Centrom za energiju iz obnovljivih izvora i uštedu), navodi portal energypress.eu.

Očekuje se da nacrt zakona o energetskim zadrugama bude pred poslanicima grčkog parlamenta sledećeg meseca. Niz stručnjaka i zvaničnika trenutno razmatra sve ekonomske, tehničke, naučne i druge aspekte ovog projekta. Pored toga što će regulisati pokretanje i rad energetskih zadruga, nacrt u pripremi bi, kako se očekuje, trebalo da podstakne lokalne zajednice da se više uključe u energetske projekte.

Lokalne energetske zajednice će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice koje koriste OIE moći da proizvode, troše, skladište i prodaju dobijenu energiju, a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Energetske zadruge već postoje u više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Dansku. Grčki primer bi mogle da slede i ostale zemlje regiona jugoistočne Evrope, gde takvih projekata još uvek nema.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković