x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

18.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Grčka vlada priprema pravni okvir za energetske zadruge

Nacrt zakona kojim će biti omogućeno da se osnivaju energetske zadruge trebalo bi da bude utvrđen sledećeg meseca. Time će potrošači dobiti pravo da postanu deoničari u preduzetničkim poduhvatima u oblasti energetike.

Pripreme nacrta teku ubrzano, a resorno ministarstvo energetike u tom poslu sarađuje sa Regulatornim agencijom za energetiku, LAGIE, tržišnim operaterom za električnu energiju, HEDNO (grčke eletkromreže) i KAPE (Centrom za energiju iz obnovljivih izvora i uštedu), navodi portal energypress.eu.

Očekuje se da nacrt zakona o energetskim zadrugama bude pred poslanicima grčkog parlamenta sledećeg meseca. Niz stručnjaka i zvaničnika trenutno razmatra sve ekonomske, tehničke, naučne i druge aspekte ovog projekta. Pored toga što će regulisati pokretanje i rad energetskih zadruga, nacrt u pripremi bi, kako se očekuje, trebalo da podstakne lokalne zajednice da se više uključe u energetske projekte.

Lokalne energetske zajednice će moći da razviju i zakupe distributivne mreže, dok će zajednice koje koriste OIE moći da proizvode, troše, skladište i prodaju dobijenu energiju, a da pritom neće biti izloženi nesrazmernim troškovima koji nisu u skladu sa stvarnom cenom.

Vlada Grčke želi da njena inicijativa u vezi sa energetskim zajednicama postane deo društvene politike koja će promovisati pravo na izbor kao oblik zaštite malih investitora od velikih igrača. Stručnjaci za tržište veruju da bi energetske zadruge mogle da podstaknu investicionu aktivnost u sektoru OIE, ali i da podrže sredstva kao što su neto merenje, virtuelno neto merenje i pametna brojila.

Energetske zadruge već postoje u više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Dansku. Grčki primer bi mogle da slede i ostale zemlje regiona jugoistočne Evrope, gde takvih projekata još uvek nema.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.