Klimatske promene

Mladi Francuzi vežbaju parkur i gase svetleće reklame po Parizu

parkur francuska gasenje reklama

Foto: Marcos from Pixabay

Objavljeno

26.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mladi stanovnici Francuske u poslednje dve godine odlučili su da uzmu stvari u svoje ruke: kada padne mrak obilaze prodavnice u svojim gradovima i gase svetleće reklame. To rade kako bi se smanjilo zagađenje svetlom, uštedela energije, ali i da bi ukazali na klimatske promene. U gašenju reklama pomaže im parkur – veština kretanja u urbanim sredinama.

Matje Bular, dvadesetsedmogodišnji član parkur grupe Wizzy Gang, koja je pokrenula akrobatsko gašenje svetlećih reklama 2020, kaže: „Mi smo na neki način generacija koja nosi teret globalnog zagrevanja. Ne verujemo da će rešenje doći od političkih lidera, pa su patrole za gašenje svetala samo najnoviji primer mlade generacije spremne da preduzme akciju“, preneo je the New York Tymes. Kratko i jasno.

Parkur je, kao veštinu trčanja, penjanja i skakanja preko prepreka u urbanim sredinama, devedesetih izmislio Francuz Dejvid Bel, kao način da se putuje urbanim pejzažima što je moguće elegantnije i dinamičnije. Istina, ova veština je i kritikovana jer može da ugrozi živote mladih ljudi, ako se ne koristi odgovorno.

Parkuristi obilaze elitne lokacije u Parizu

Mladi Francuzi u svojim noćnim pohodima traže male prekidače za hitne slučajeve postavljene ispred izloga, obično na visinama od dva do četiri metra. Prekidači se odnose na spoljne reklame, pa izlozi ostaju osvetljeni i kada se oni isključe.

Parkuristi u Parizu obilaze elitne lokacije koje obiluju šljaštećim izlozima i reklamama za prodavnice u kojima se prodaju preparati za lepotu, sportska odeća i obuća, luksuzna garderoba, satovi.

 

Rade posao državnih službi

Kevin Ha, iz pariške parkur grupe On the Spot, kaže da je neshvatljivo da ima toliko puno reklama koje su upaljene noću. I on naglašava da za one članove koji su ekolozi, ova akcija omogućava da se pređe sa reči na dela. Ha ističe da je ideja da ništa ne oštete, i da su bezopasan pokret, preneo je Euronews.

Za reči o kojima govore ovi aktivisti bili su zaduženi političari, pa je Francuska 2013. donela zakon da prodavnice isključuju svoje reklame između 1 i 6 ujutru ili će platiti kaznu od 750 evra. Tada je rečeno da će na ovaj način emisije CO2 biti smanjene za 250.000 tona, a uštedeće se struja dovoljna da godinu dana snabde 750.000 domaćinstava.

Prodavnice bi morale da gase reklame između 1 i 6 tokom noći, ali to ne rade

Propis se odnosio samo na gradove i sela sa manje od 800.000 stanovnika, ali je nedavno vlada objavila da proširuje zakon na celu Francusku, a kaznu povećava na 1.500 evra. Ali, primena u praksi je slaba, pa mnoge prodavnice i dalje ne gase svetla.

Ipak, uzimanje pravde u svoje ruke može da ove mlade Francuze dovede u sukob sa zakonom. Članovi grupe On the Spot kažu da su svi policajci koje su sreli tokom obilazaka odobrili ono što rade – sve dok ne prave štetu. A, imaju i punu podršku Gradskog veća.

„U pravu su što su preduzeli akciju“, rekao je Dan Lert, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za životnu sredinu. On smatra da će zahvaljujući parkuristima biti iskorenjene šokantne navike ukjučivanja svetlećih reklama tokom noći.

Ima rezultata

Članovi grupe On the Spot prodavnice obilaze nekoliko puta mesečno, i svesni su da je to malo, ali se nadaju da će njihovi potezi imati simboličnu vrednost i da će podstaći vlasnike prodavnica da ih slede. I, kažu da već ima rezultata, jer su primetili da pojedine prodavnice čije reklame su ranije gasili, sada to same rade.

Dali Debabek, član grupe, kaže da su mu ove noćne misije omogućile da usavrši svoje veštine u parkuru, dok ujedno šalje poruku o zaštiti životne sredine.

„Ubijamo dve muve jednim udarcem“, poručio je Dababek.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

26. oktobar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. oktobar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

26. oktobar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama