Životna sredina

Mihajlović: Litijum ključan za privredu; protesti su protiv Vučića i vlade, a ne za životnu sredinu

Mihajlovic Litijum kljucan privredu protesti Vucica vlade zivotnu sredinu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Podeli

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da protesti subotom nemaju nikakve veze sa životnom sredinom niti sa spornim zakonima, već da su organizovani protiv vlade i predsednika Aleksandra Vučića.

Zakon o eksproprijaciji treba da ubrza radove na infrastrukturnim projektima od javnog interesa, a njegove izmene nemaju nikakve veze sa Rio Tintovim projektom Jadar, kazala je za potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je za TV Prva kazala da su masovni protesti koji se održavaju širom zemlje protiv tog i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi „pokušaj promene vlasti bez izbora“ i da nemaju veze sa životnom sredinom.

Neće biti oduzimanja zemlje

Demonstracije su zapravo organizovane protiv vlade i predsednika Aleksandra Vučića, po njenom mišljenju. „Izmene Zakona o eksproprijaciji nemaju nikakve veze sa Rio Tintom, već je trebalo da ubrzaju sve postupke na infrastrukturnim radovima od javnog interesa. Nikada nije bilo, niti će biti, oduzimanja zemlje, nije to nacionalizacija ’45. godine“, tvrdi Mihajlović.

Mihajlović: Izmene Zakona o eksproprijaciji je trebalo da ubrzaju sve postupke na infrastrukturnim radovima od javnog interesa

Ponovila je da je Rio Tinto u Srbiju došao 2004. i da od tada ima istražna prava, ali da dozvolu za otvaranje rudnika može da dobije tek posle ispunjenja svih uslova, a jedan od njih je procena uticaja na životnu sredinu. Mihajlović navodi da će se to znati kada budu izašle tri studije koje su u izradi.

Litijum je nafta 21. veka

„Pitanje je, ako studije pokažu da neće biti uticaja na životnu sredinu, da li mi hoćemo da iskoristimo šansu ili ne, jer je litijum kritična mineralna sirovina u svetu, bez koje u narednih 50 godina nema privrede, nema energetike, nema elektrifikacije“, rekla je vicepremijerka. Mihajlović je istakla da su izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine izbačene odredbe o javnom nadmetanju i da to znači da onaj ko dobije pravo za istraživanje bez tendera automatski može da dobije i eksploataciono pravo.

Ministarka rudarstva i energetike je prošle nedelje procenila da će vrednost litijuma za deset godina porasti pedeset puta i da je ključan za privredni razvoj. „Litijum je nafta 21. veka, i kao što se nekad borilo za naftu, tako će biti za litijum, bakar i zlato – sirovine koje mi imamo“, rekla je Mihajlović.

Komentara: (2)
cyberpunker / 08.12.2021.

Klasična Zorana – neopterećena istinom, papagajski ponavlja režimsku mantru. Nju, kao i njenog bivšeg šefa, Mlađana Dinkića, posle demontaže ovog odnarođenog i do zla boga korumpiranog mafijaško-sektaškog režima, neko jednostavno MORA da pozove na odgovornost (za sve što je rekla i što (ni)je uradila). Jer OVO su pravi „izdajnici“ Srbije – koji zarad sopstvenog profita sopstvenu zemlju upropašćuju.

Lik Orijent / 08.12.2021.

Gospođa Mihajlović jednostavno ne dopušta ni promil mogućnosti da neko u ovoj zemlji može da bude i nezadovoljan nečim, ona to odmah, u severno korejskom maniru, tumači kao atak na lik i delo Velikog vođe. Ona je, ujedno, i vidovnjakinja koja vidi čak 50 godina unapred i zna da je litijum nafta budućnosti, iako smo svedoci da se tehnologije budućnosti smenjuju skoro pa godišnje. A studije će pokazati nuzproizvodi rudarenja neće imati uticaja na životnu sredinu jedino ako ih bude radila Akademija mladih lidera SNS ili neki, po afinitetima, sličan kult.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

6. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

6. decembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

6. decembar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

6. decembar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.