Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Mihajlović: Litijum ključan za privredu; protesti su protiv Vučića i vlade, a ne za životnu sredinu

Mihajlovic Litijum kljucan privredu protesti Vucica vlade zivotnu sredinu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Podeli

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da protesti subotom nemaju nikakve veze sa životnom sredinom niti sa spornim zakonima, već da su organizovani protiv vlade i predsednika Aleksandra Vučića.

Zakon o eksproprijaciji treba da ubrza radove na infrastrukturnim projektima od javnog interesa, a njegove izmene nemaju nikakve veze sa Rio Tintovim projektom Jadar, kazala je za potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je za TV Prva kazala da su masovni protesti koji se održavaju širom zemlje protiv tog i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi „pokušaj promene vlasti bez izbora“ i da nemaju veze sa životnom sredinom.

Neće biti oduzimanja zemlje

Demonstracije su zapravo organizovane protiv vlade i predsednika Aleksandra Vučića, po njenom mišljenju. „Izmene Zakona o eksproprijaciji nemaju nikakve veze sa Rio Tintom, već je trebalo da ubrzaju sve postupke na infrastrukturnim radovima od javnog interesa. Nikada nije bilo, niti će biti, oduzimanja zemlje, nije to nacionalizacija ’45. godine“, tvrdi Mihajlović.

Mihajlović: Izmene Zakona o eksproprijaciji je trebalo da ubrzaju sve postupke na infrastrukturnim radovima od javnog interesa

Ponovila je da je Rio Tinto u Srbiju došao 2004. i da od tada ima istražna prava, ali da dozvolu za otvaranje rudnika može da dobije tek posle ispunjenja svih uslova, a jedan od njih je procena uticaja na životnu sredinu. Mihajlović navodi da će se to znati kada budu izašle tri studije koje su u izradi.

Litijum je nafta 21. veka

„Pitanje je, ako studije pokažu da neće biti uticaja na životnu sredinu, da li mi hoćemo da iskoristimo šansu ili ne, jer je litijum kritična mineralna sirovina u svetu, bez koje u narednih 50 godina nema privrede, nema energetike, nema elektrifikacije“, rekla je vicepremijerka. Mihajlović je istakla da su izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine izbačene odredbe o javnom nadmetanju i da to znači da onaj ko dobije pravo za istraživanje bez tendera automatski može da dobije i eksploataciono pravo.

Ministarka rudarstva i energetike je prošle nedelje procenila da će vrednost litijuma za deset godina porasti pedeset puta i da je ključan za privredni razvoj. „Litijum je nafta 21. veka, i kao što se nekad borilo za naftu, tako će biti za litijum, bakar i zlato – sirovine koje mi imamo“, rekla je Mihajlović.

Komentara: (2)
cyberpunker / 08.12.2021.

Klasična Zorana – neopterećena istinom, papagajski ponavlja režimsku mantru. Nju, kao i njenog bivšeg šefa, Mlađana Dinkića, posle demontaže ovog odnarođenog i do zla boga korumpiranog mafijaško-sektaškog režima, neko jednostavno MORA da pozove na odgovornost (za sve što je rekla i što (ni)je uradila). Jer OVO su pravi „izdajnici“ Srbije – koji zarad sopstvenog profita sopstvenu zemlju upropašćuju.

Lik Orijent / 08.12.2021.

Gospođa Mihajlović jednostavno ne dopušta ni promil mogućnosti da neko u ovoj zemlji može da bude i nezadovoljan nečim, ona to odmah, u severno korejskom maniru, tumači kao atak na lik i delo Velikog vođe. Ona je, ujedno, i vidovnjakinja koja vidi čak 50 godina unapred i zna da je litijum nafta budućnosti, iako smo svedoci da se tehnologije budućnosti smenjuju skoro pa godišnje. A studije će pokazati nuzproizvodi rudarenja neće imati uticaja na životnu sredinu jedino ako ih bude radila Akademija mladih lidera SNS ili neki, po afinitetima, sličan kult.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma