Životna sredina

Meštani Lukavca blokirali istražne radove firme Euro Lithium, za sutra najavljen protest kod Valjeva

Mestani Lukavca blokirali istrazne radove Eurolitijuma, za sutra najavljen skup kod Valjeva

Foto: Marš sa Kolubare/Facebook

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meštani sela Lukavac kod Valjeva blokirali su danas početak istražnog bušenja za litijum koje je planirala firma Eurolitijum (Euro Litihium Balkan), a za sutra je više ekoloških organizacija, među kojima su Ekološki ustanak i Marš sa Kolubare, najavilo protest i blokadu radova u 12 sati.

Između 10 i 15 meštana sela Lukavac blokiralo je početak istražnih radova, kako je prenela Nova.rs, na dve parcele koje je trebalo da obavi firma Eurolitijum. Meštanin Branko Arbajter rekao je da je blokada bila uspešna, i najavio protesnu vožnja u selu Lukavac, kao i veliki skup za sutra.

Eurolitijum je hteo da započne istražna bušenja na još dve parcele

Arbajter je rekao da je Eurolitijum juče počeo da izvodi pripremne radove za pristup bagera za kopanje, i istakao da su meštani voljni da svaki dan budu na parcelama.

Inače, meštani Lukavca više puta su protestovali protiv istraživanja litijuma, a jedan od razloga je i to što je analiza vode procurele oko bušotina i u obližnjim bunarima pokazala velike koncentracije bora. U decembru prošle godine Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera o zabrani geoloških istraživanja ove firme.

Današnju blokadu istražnih radova potvrdio je i Savo Manojlović, direktor kampanja organizacije Kreni-promeni.

„Ukoliko vlast želi da se smire tenzije, jedini način je usvajanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja bora i litijuma. U suprotnom mira biti neće“, poručio je on.

Ekološki ustanak: skup u 12 sati

Blokadu radova Eurolitijuma za četvrtak najavili su Ekološki ustanak i organizacija Marš sa Kolubare.

Skup će početi u 12 sati na putu Lajkovac – Valjevo, kod prodavnice na skretanju za selo Lukavac, naveo je Ekološki ustanak.

Oni su pozvali građane da se u što većem broju pridruže blokadi i poručili: „Srbiju nam trovati nećete“.

Inače, građani Srbije prošle godine u više navrata su blokirali puteve širom Srbije što je na kraju dovelo do poništavanja svih planova i dozvola koje je kompanija Rio Tinto dobila za svoj projekat Jadar. Projekat je podrazumevao otvaranje rudnika jadarita i dobijanje litijuma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

27. april 2022. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

27. april 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

27. april 2022. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

27. april 2022. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji