Životna sredina

Meksiko uvodi zabranu eksploatacije litijuma za privatne kompanije

meksiko-litijum-zabrana

Foto: Pixabay/Amigos3D

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički parlament je usvojio amandman na zakon o rudarstvu kojim se zabranjuje da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Nova pravila predviđaju osnivanje državne kompanije koja bi imala ekskluzivna prava na eksploataciju jednog od najtraženijih minerala na svetu.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador, koji je i podneo ovaj predlog, je ranije pozvao poslanike da zaštite rezerve litijuma u Meksiku i da omoguće osnivanje kompanije koja bi se bavila svime što je u vezi sa litijumom u toj zemlji.

Predsednik Meksika rekao je da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani

López Obrador je rekao i da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani. Kako navodi Mining.com, firma Bacanora Lithium, koja je u vlasništvu kineske kompanije Genfeng Lithium, već ima koncesiju za eksploataciju litijuma na severozapadu Meksika.

Kineski investitor namerava da započne eksploataciju litijuma 2023. godine, a planirana godišnja proizvodnja je 35.000 tona, dodaje se u izveštaju.

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja, rekao je López Obrador. Novim zakonom se litijum svrstava u “strateške minerale.”

EU je stavila litijum na listu sirovina od presudnog značaja

Litijum se koristi za baterije za električna vozila i drugih uređaje, a Evropska unija (EU) ga je stavila na svoju listu sirovina od presudnog značaja jer se očekuje da će potražnja drastično porasti u narednim godinama.

U Srbiji su vlasti zaustavile projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, aktivisti strahuju da bi projekat mogao ponovo dobiti zeleno svetlo od Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

20. april 2022. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

20. april 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

20. april 2022. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

20. april 2022. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona