Životna sredina

Meksiko uvodi zabranu eksploatacije litijuma za privatne kompanije

meksiko-litijum-zabrana

Foto: Pixabay/Amigos3D

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički parlament je usvojio amandman na zakon o rudarstvu kojim se zabranjuje da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Nova pravila predviđaju osnivanje državne kompanije koja bi imala ekskluzivna prava na eksploataciju jednog od najtraženijih minerala na svetu.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador, koji je i podneo ovaj predlog, je ranije pozvao poslanike da zaštite rezerve litijuma u Meksiku i da omoguće osnivanje kompanije koja bi se bavila svime što je u vezi sa litijumom u toj zemlji.

Predsednik Meksika rekao je da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani

López Obrador je rekao i da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani. Kako navodi Mining.com, firma Bacanora Lithium, koja je u vlasništvu kineske kompanije Genfeng Lithium, već ima koncesiju za eksploataciju litijuma na severozapadu Meksika.

Kineski investitor namerava da započne eksploataciju litijuma 2023. godine, a planirana godišnja proizvodnja je 35.000 tona, dodaje se u izveštaju.

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja, rekao je López Obrador. Novim zakonom se litijum svrstava u “strateške minerale.”

EU je stavila litijum na listu sirovina od presudnog značaja

Litijum se koristi za baterije za električna vozila i drugih uređaje, a Evropska unija (EU) ga je stavila na svoju listu sirovina od presudnog značaja jer se očekuje da će potražnja drastično porasti u narednim godinama.

U Srbiji su vlasti zaustavile projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, aktivisti strahuju da bi projekat mogao ponovo dobiti zeleno svetlo od Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

15 јуна 2022 - Biro zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na divlje vrste i staništa

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...