Životna sredina

Meksiko uvodi zabranu eksploatacije litijuma za privatne kompanije

meksiko-litijum-zabrana

Foto: Pixabay/Amigos3D

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički parlament je usvojio amandman na zakon o rudarstvu kojim se zabranjuje da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Nova pravila predviđaju osnivanje državne kompanije koja bi imala ekskluzivna prava na eksploataciju jednog od najtraženijih minerala na svetu.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador, koji je i podneo ovaj predlog, je ranije pozvao poslanike da zaštite rezerve litijuma u Meksiku i da omoguće osnivanje kompanije koja bi se bavila svime što je u vezi sa litijumom u toj zemlji.

Predsednik Meksika rekao je da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani

López Obrador je rekao i da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani. Kako navodi Mining.com, firma Bacanora Lithium, koja je u vlasništvu kineske kompanije Genfeng Lithium, već ima koncesiju za eksploataciju litijuma na severozapadu Meksika.

Kineski investitor namerava da započne eksploataciju litijuma 2023. godine, a planirana godišnja proizvodnja je 35.000 tona, dodaje se u izveštaju.

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja, rekao je López Obrador. Novim zakonom se litijum svrstava u “strateške minerale.”

EU je stavila litijum na listu sirovina od presudnog značaja

Litijum se koristi za baterije za električna vozila i drugih uređaje, a Evropska unija (EU) ga je stavila na svoju listu sirovina od presudnog značaja jer se očekuje da će potražnja drastično porasti u narednim godinama.

U Srbiji su vlasti zaustavile projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, aktivisti strahuju da bi projekat mogao ponovo dobiti zeleno svetlo od Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Seča stabala na Šodrošu je monstruozna, opisala potresena učesnica protesta

20. april 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

20. april 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

20. april 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

20. april 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji