Životna sredina

Meksiko uvodi zabranu eksploatacije litijuma za privatne kompanije

meksiko-litijum-zabrana

Foto: Pixabay/Amigos3D

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički parlament je usvojio amandman na zakon o rudarstvu kojim se zabranjuje da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Nova pravila predviđaju osnivanje državne kompanije koja bi imala ekskluzivna prava na eksploataciju jednog od najtraženijih minerala na svetu.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador, koji je i podneo ovaj predlog, je ranije pozvao poslanike da zaštite rezerve litijuma u Meksiku i da omoguće osnivanje kompanije koja bi se bavila svime što je u vezi sa litijumom u toj zemlji.

Predsednik Meksika rekao je da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani

López Obrador je rekao i da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani. Kako navodi Mining.com, firma Bacanora Lithium, koja je u vlasništvu kineske kompanije Genfeng Lithium, već ima koncesiju za eksploataciju litijuma na severozapadu Meksika.

Kineski investitor namerava da započne eksploataciju litijuma 2023. godine, a planirana godišnja proizvodnja je 35.000 tona, dodaje se u izveštaju.

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja, rekao je López Obrador. Novim zakonom se litijum svrstava u “strateške minerale.”

EU je stavila litijum na listu sirovina od presudnog značaja

Litijum se koristi za baterije za električna vozila i drugih uređaje, a Evropska unija (EU) ga je stavila na svoju listu sirovina od presudnog značaja jer se očekuje da će potražnja drastično porasti u narednim godinama.

U Srbiji su vlasti zaustavile projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, aktivisti strahuju da bi projekat mogao ponovo dobiti zeleno svetlo od Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. april 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

20. april 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. april 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

20. april 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena