Energetska efikasnost

Međunarodna konferencija ELEKTRANE od 8. do 10. novembra na Zlatiboru

Medjunarodna konferencija ELEKTRANE od 8. do 10. novembra na Zlatiboru

Foto: Freepik

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Društvo termičara Srbije organizuje Međunarodnu konferenciju ELEKTRANE „Energetski resursi, energetska efikasnost, ekološki i eksploatacioni aspekti rada elektrana“ od 08. do 10. novembra 2023, u hotelu Palisad na Zlatiboru.

Međunarodnu konferenciju ELEKTRANE organizuje se svake druge godine počev od 2004. godine. Teme ovogodišnje konferencije su dekarbonizacija, energetski resursi, održivi razvoj i konkurentnost, kao i  implementacija novih politika, tehnologija, inovativnih rešenja i opreme.

Na konferenciji će biti obrađene i teme vezane za izazove u produženju  životnog ciklusa i rada različitih elektrana kao i životna sredina i klimatski aspekti rada elektrana.

Konferencija ELEKTRANE 2023 u organizaciji Društva termičara posvećena je unapređenju i širenju znanja o metodama, politikama i tehnologijama koje mogu da dovedu do privrednog rasta uz korišćenje prirodnih resursa i prelaska u društvo budućnosti zasnovano na struci i znanju, rekli su organizatori.

ELEKTRANE 2023 predviđena je za okupljanje kreatora energetske politike, menadžera kompanija, istraživača, tehničkih stručnjaka, inženjera zaštite životne sredine i drugih profesionalaca koji su aktivno uključeni u strateške, ekonomske, društvene i ekološke aspekte istraživanja, razvoja i rada elektroprivrede, uglavnom iz zemalja članica potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope i iz drugih zemalja, koje se bave temama konferencije i implementacijom ECSEE ugovora.

Pokrovitelji ovogodišnje konferencije su: Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije; Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija; Ministarstva zaštite životne sredine i Akcionarsko Društvo „Elektroprivreda Srbije“.

Zemlje u razvoju sporije napreduju ka energetskoj tranziciji

Klimatske promene i pandemija COVID-19 su ubrzale procese energetske tranzicije u celom svetu. Vodeće ekonomije ubrzano prave strateške planove za održivu energetsku tranziciju u skladu sa lokalnim potrebama i resursima. U sklopu sa tim one planiraju i nove velike energetske projekte sa ogromnim budžetima za njihovu implementaciju.

Većina novih energetskih tehnologija u ovim planovima je u razvojnim fazama bez dokazanog koncepta na industrijskom nivou kao ni i jasnih tehno-ekonomskih pokazatelja. Zemlje u razvoju i siromašne zemlje predano prate ovaj trend. Ipak, zbog velikih kapitalnih ulaganja u elektrane i njihovog dugog životnog veka, a bez jasnih informacija o ovim novim tehnologijama, njihova će se energetska tranzicija znatno produžiti.

Međunarodna konferencija ELEKTRANE 2023 biće dobra prilika za učesnike i predstavnike Generalne direkcije Evropske komisije za energetiku i energetsku zajednicu (European Commission DG TREN and ENERGY COMMUNITY) da pregledaju, razmene informacije i razgovaraju o različitim putevima u energetskoj tranziciji i njihovoj implementaciji, analiziraju probleme i predlože neophodne buduće aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

18. oktobar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

18. oktobar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

18. oktobar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

18. oktobar 2023. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika