OIE

Profesor Larsen: Energetska tranzicija mora da se desi u srcima i glavama ljudi, potrebne tehnologije su već tu

fridrik larsen energetska tranzicija brendiranje

Fridrik Larsen (photo: Fridrik Larsen/Twitter)

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fridrik Larsen, profesor na Univerzitetu Island u Rejkjaviku, stručnjak za brendiranje i autor knjiga o energetskom brendiranju, smatra da su glavne prepreke za energetsku tranziciju pre svega emocije i rasuđivanje ljudi, a ne tehnološka rešenja koja će je omogućiti. To saznanje podrazumeva da energetske kompanije shvate da moraju da se približe svojim kupcima i promene dosadašnji način komunikacije s njima.

Fridrik Larsen u svom tekstu za Recharge piše da je kao profesor i stručnjak za brendiranje poslednjih 15 godina proučavao kako energetske kompanije komuniciraju sa internom i eksternom publikom i pomogao im da razviju svoje brendove.

Njegov zaključak je kratak i jasan: Globalna energetska industrija ima problem u komunikaciji.

Kao dokaz, osnivač, kako kaže, posebne studijske oblasti pod nazivom energetski brending, navodi dva primera.

Prvi je rezultat istraživanja u kojem su učestvovale evropske energetske kompanije iz Evrope, državni monopoli koji su propisima primorani da izađu na tržište. Naime, one nisu svoje klijente posmatrale kao klijente i kupce, već kao „brojila“, merne uređaje na drugoj strani dalekovoda. Tu se završavao svaki dalji odnos sa kupcima.

Energetske kompanije žive u prošlosti

Drugi primer je rezultat ankete, koja je dosad doživela 14 izdanja, sa direktorima sektora za marketing. Naime, iako su po potrošenom novcu za marketing pri dnu u poređenju sa drugim industrijama, direktori energetskih firmi smatraju da mnogo bolje razumeju marketing od drugih.

Ovakvi stavovi su, kako kaže Larsen, savršeno razumljivi u staroj paradigmi centralizovanih energetskih sistema, pokretanih monopolističkim ili državnim kompanijama. Zašto se brinuti o tome šta se dešava iza „brojila“ ako prodajete robu koju na kraju svako mora da kupi? I svakako zašto bacati novac na oglašavanje?

Stari monopoli zamenjeni su legijama „osvajača svemira“

Ali, stara paradigma polako ide u istoriju. Stari monopoli zamenjeni su legijama „osvajača svemira“, novim učesnicima na tržištu koji se bore za svakog potrošača u svakom podsektoru energetskog poslovanja, od proizvodnje i prenosa do maloprodaje i usluga.

Iako je energija roba, i gorivo i struja, sada se ispostavlja da su neke vrste energije daleko bolje od drugih, ističe Larsen. Prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore je svakako neizbežan, ali će zahtevati veći stepen individualnog i društvenog učešća. To znači da energetske kompanije moraju da postanu mnogo bolje u komunikaciji sa kupcima.

Evolucija u sledeću eru proizvodnje energije zahtevaće od nas da otvorimo svoje domove i zajednice virtuelnim elektranama, uređajima za skladištenje i mrežama za punjenje

Na kraju krajeva, evolucija u sledeću eru proizvodnje električne energije koja je korisna za klimu zahtevaće od nas da otvorimo svoje domove i zajednice virtuelnim elektranama, uređajima za skladištenje i mrežama za punjenje, a to nije izazov u tehnološkom smislu, nego da se pokrene u srcima i glavama ljudi, poručuje Larsen.

On podseća na knjigu Marka Džejkobsona „Čuda nisu potrebna“. Svet, kako je autor napisao, već ima pristup svim tehnologijama – vetar, ​​solar, elektrolizeri za vodonik i novi modeli skladištenja energije – potrebnim za potpunu dekarbonizaciju planete.

Ali, da bi se to sprovelo u delo energetska industrija ne može sebi da dozvoli neuspehe u komunikaciji, potrebno je da nauči da komunicira, i to brzo, poručio je Larsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Privredi preti poskupljenje struje od 60 odsto

26. april 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

26. april 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

26. april 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

26. april 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava