OIE

Profesor Larsen: Energetska tranzicija mora da se desi u srcima i glavama ljudi, potrebne tehnologije su već tu

fridrik larsen energetska tranzicija brendiranje

Fridrik Larsen (photo: Fridrik Larsen/Twitter)

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fridrik Larsen, profesor na Univerzitetu Island u Rejkjaviku, stručnjak za brendiranje i autor knjiga o energetskom brendiranju, smatra da su glavne prepreke za energetsku tranziciju pre svega emocije i rasuđivanje ljudi, a ne tehnološka rešenja koja će je omogućiti. To saznanje podrazumeva da energetske kompanije shvate da moraju da se približe svojim kupcima i promene dosadašnji način komunikacije s njima.

Fridrik Larsen u svom tekstu za Recharge piše da je kao profesor i stručnjak za brendiranje poslednjih 15 godina proučavao kako energetske kompanije komuniciraju sa internom i eksternom publikom i pomogao im da razviju svoje brendove.

Njegov zaključak je kratak i jasan: Globalna energetska industrija ima problem u komunikaciji.

Kao dokaz, osnivač, kako kaže, posebne studijske oblasti pod nazivom energetski brending, navodi dva primera.

Prvi je rezultat istraživanja u kojem su učestvovale evropske energetske kompanije iz Evrope, državni monopoli koji su propisima primorani da izađu na tržište. Naime, one nisu svoje klijente posmatrale kao klijente i kupce, već kao „brojila“, merne uređaje na drugoj strani dalekovoda. Tu se završavao svaki dalji odnos sa kupcima.

Energetske kompanije žive u prošlosti

Drugi primer je rezultat ankete, koja je dosad doživela 14 izdanja, sa direktorima sektora za marketing. Naime, iako su po potrošenom novcu za marketing pri dnu u poređenju sa drugim industrijama, direktori energetskih firmi smatraju da mnogo bolje razumeju marketing od drugih.

Ovakvi stavovi su, kako kaže Larsen, savršeno razumljivi u staroj paradigmi centralizovanih energetskih sistema, pokretanih monopolističkim ili državnim kompanijama. Zašto se brinuti o tome šta se dešava iza „brojila“ ako prodajete robu koju na kraju svako mora da kupi? I svakako zašto bacati novac na oglašavanje?

Stari monopoli zamenjeni su legijama „osvajača svemira“

Ali, stara paradigma polako ide u istoriju. Stari monopoli zamenjeni su legijama „osvajača svemira“, novim učesnicima na tržištu koji se bore za svakog potrošača u svakom podsektoru energetskog poslovanja, od proizvodnje i prenosa do maloprodaje i usluga.

Iako je energija roba, i gorivo i struja, sada se ispostavlja da su neke vrste energije daleko bolje od drugih, ističe Larsen. Prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore je svakako neizbežan, ali će zahtevati veći stepen individualnog i društvenog učešća. To znači da energetske kompanije moraju da postanu mnogo bolje u komunikaciji sa kupcima.

Evolucija u sledeću eru proizvodnje energije zahtevaće od nas da otvorimo svoje domove i zajednice virtuelnim elektranama, uređajima za skladištenje i mrežama za punjenje

Na kraju krajeva, evolucija u sledeću eru proizvodnje električne energije koja je korisna za klimu zahtevaće od nas da otvorimo svoje domove i zajednice virtuelnim elektranama, uređajima za skladištenje i mrežama za punjenje, a to nije izazov u tehnološkom smislu, nego da se pokrene u srcima i glavama ljudi, poručuje Larsen.

On podseća na knjigu Marka Džejkobsona „Čuda nisu potrebna“. Svet, kako je autor napisao, već ima pristup svim tehnologijama – vetar, ​​solar, elektrolizeri za vodonik i novi modeli skladištenja energije – potrebnim za potpunu dekarbonizaciju planete.

Ali, da bi se to sprovelo u delo energetska industrija ne može sebi da dozvoli neuspehe u komunikaciji, potrebno je da nauči da komunicira, i to brzo, poručio je Larsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. april 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

26. april 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. april 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. april 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače