Električna energija

Do maja 2018 isplata prve rate italijanskom A2A za udeo u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

15.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore namerava da do isteka roka u maja 2018. godine isplati prvu ratu italijanskoj kompaniji A2A za akcije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG). Vlada će do isteka tog roka ispitati i druge modele plaćanja predviđene ugovorom sa italijanskom kompanijom, navelo je crnogorsko Ministarstvo ekonomije.

Kompanija A2A je početkom jula, po isteku ugovora, zvanično pokrenula proces istupanja iz EPCG, ponudivši Vladi Crne Gore da preuzme 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona evra u period od sedam godina, kako je definisano „put opcijom“.

Krajnji rok za isplatu najmanje jedne sedmine ugovorenog iznosa je maj 2018. godine i Vlada ne namerava da ga prekorači, piše dnevnik Vijesti.

Pored isplate u sedam godišnjih rata, ugovor dozvoljava i nekoliko podvarijanti, ali konačna odluka o eventualnoj njihovoj primeni nije doneta, rečeno je tom dnevniku u Ministarstva ekonomije na pitanje da li je doneta odluka kako će država platiti udeo u EPCG, da li planira da akcije plati odjednom uz diskont i koliko će  diskont iznositi.

U Ministarstvu ekonomije je rečeno da će Vlada, u nastojanju da odabere optimalan model, razmatrati sve raspoložive opcije do krajnjeg roka.

Viši sud Crne Gore blokirao je akcije A2A u EPCG zbog postupka koji se vodi protiv više bivših menadžera te kompanije. Italijanska kompanija je podnela žalbu na odluku suda.

Crnogorske vlasti su saopštile  da to neće dovesti u pitanje realizaciju „put opcije“ koja predviđa da Vlada Crne Gore preuzme akcije A2A u EPCG.

Sud je akcije A2A blokirao na zahtev Specijalnog tužilaštva koje je u aprilu 2016. godine pokrenulo istragu protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili tu kompaniju za više miliona evra u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i BAIN Milano.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. septembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. septembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. septembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.