Intervju

Ljubljana zasluženo Evropska zelena prestonica 2016.

Zoran Jankovic gradonacelnik Ljubljana

Slika: Miha Fras

Objavljeno

25.08.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Skraćeni intervju sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane. Ovde možete pročitati ceo intervju na engleskom jeziku.

Sa 132 projekta u toku koji prate viziju održivog razvoja, Ljubljana unapređuje tu koncepciju u godini u kojoj je ponela titulu Evropske zelene prestonice. Ovaj slovenački grad je prvi u Jugoistočnoj Evropi i jedini s tom čašću u krugu od preko hiljadu kilometara. Gradonačelnik Zoran Janković rekao je Balkan Green Energy Newsu da nagrade dolaze s odgovornošću. On je prikazao interaktivnu gradsku mapu zelene tranzicije lokalne privrede i posebno pohvalio stanovnike. Ljudi u gradu na Ljubljanici se priključuju inicijativama i učestvuju u naporima koji mogu da se učine radikalnim čak i u poređenju s mnogo bogatijim krajevima na Zapadu.

„Uključujemo javnost u pripremu strateške i dokumentacije za prostorno planiranje. Preko servisa Odseka za inicijative građana jednom mesečno sam dostupan tokom Dana otvorenih vrata – za devet godina preko 22,000 građana je došlo da razgovara sa mnom“, kazao je Janković.

Izjavili ste da je za promene potrebno veoma dobro planiranje i, najviše, hrabrost. Koje još inovacije vaši građani mogu da očekuju u kratkom ili srednjem roku?

Hrabro nastavljamo svoj posao jer smatram da stagnacija počinje onog trenutka kad prestane poboljšavanje. Unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu, renoviramo ulice gde je neophodno te širimo površine za pešake i bicikliste. Radimo na društvenoj infrastrukturi; povećaćemo broj vrtova koji se daju u zakup i sledeće godine ćemo investirati u park Muste čime će se dalje povećati zelena površina u Ljubljani. Takođe ćemo početi revitalizaciju nekadašnje fabrike bicikla Rog koja će postati najnapredniji centar za likovnu umetnost, arhitekturu i dizajn.


Vodili ste Ljubljanu kroz transformaciju ka boljem kvalitetu života i zaštiti životne sredine. Koju ulogu ima mentalitet građana?

Zadovoljan građanin je najbolji ambasador grada, a mi u Ljubljani smo toga veoma svesni. Ali jedan od najvećih izazova je da se promene ustaljene navike i mentalitet da bi se unapredio kvalitet života. Nije bilo lako zatvoriti centar grada za saobraćaj motornih vozila. To je donelo razne dileme i strahove, kako su neki građani čak pomislili da će centar grada da umre. Ali desilo se upravo suprotno. Grad je živnuo, postao je centar društvenog i kulturnog života, pozornica za raznolika događanja, što se vidi i po broju domaćih i stranih posetilaca, koji se stalno povećava – prošle godine smo registrovali 1,2 miliona noćenja, a pre deset godina bilo ih je samo 400.000. Istovremeno smo znatno poboljšali kvalitet života naših građana – pešačka zona se od 2007 povećala za 620 odsto na nekih 100.000 kvadratnih metara.

Energetika Ljubljana bi trebalo da pomogne Pančevu u Srbiji da reorganizuje komunalni sistem svojim rešenjima i ekspertizom u energetskoj efikasnosti. Ima li nekih drugih inicijativa ili pak projekata u drugim smerovima?

Javno preduzeće Energetika Ljubljana će podržati Opštinu Pančevo u implementaciji reorganizacije javnog sektora pomoću deljenja znanja, iskustva i dobre prakse. Slovenačka kompanija GGE, koja je povezana s našim javnim preduzećem Energetika Ljubljana, takođe će doprineti postizanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti, koji su od ključnog značaja za opštinu pored pripreme strateškog plana razvoja daljinskog grejanja. Na taj način svi smo fokusirani na širenje dobre prakse u segmentu energetike i održivog urbanog razvoja u širem regionu.

Na kraju krajeva, to širenje dobre prakse bilo je preporuka koju nam je dala Evropska komisija kada smo dobili priznanje Evropska zelena prestonica 2016. Imamo ogromnu odgovornost i volimo da uvek širimo znanje. Svakako, to vredi i u suprotnom smeru – razmena dobre prakse je uvek tema na sastancima s čelnicima drugih gradova.

U vezi s prestižnim nagradama na polju životne sredine ili opštim stavom gradske vlade, koje su smernice i standardi u nabavci opreme i usluga, na primer u snabdevanju strujom ili upravljanju vodama?

Izveli smo energetsko renoviranje brojnih zgrada sredstvima iz Kohezionog fonda, konkretno zdravstveni centar Bežigrad i 19 obdaništa i osnovnih škola. U okviru projekta Energetske obnove Ljubljane, u kojem smo dobili tehničku podršku Elena, u fazi smo konkurencionog dijaloga gde ćemo izabrati privatnog partnera za renoviranje 106 zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane… Uveli smo zelenu javnu nabavku za kupovinu opreme i električne energije koja je stoodstotno iz održivih izvora. Takođe smo usvojili uputstvo kojim se prioritet daje obnovljivim izvorima energije i sistemima daljinskog grejanja.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

25. avgust 2016. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem

Emergy ima velike ambicije u zelenoj energetici i širi se iz Srbije na druge zemlje JIE intervju Joar Viken

Emergy ima velike ambicije u zelenoj energetici i širi se iz Srbije na druge zemlje JIE

25. avgust 2016. - Za strane investitore je dostupnost zelene električne energije glavni prioritet, kaže Joar Viken, prvi čovek norveške kompanije Emergy

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

25. avgust 2016. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

Profesor Andreas Fat Naucnici treba da budu aktivisti

Profesor Fat: Fosilna goriva možemo zameniti zelenom energijom, voda nema zamenu

25. avgust 2016. - Profesor hemije Andreas Fat sa univerziteta HFU u Furtvangenu otplivao je celokupnom dužinom Dunava od Švarcvalda do ušća u Crno more