Voda

Leskovac dobio 7,7 miliona evra od Holandije za prečišćavanje otpadnih voda

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Henk van den Dol potpisali su sporazum o bespovratnoj pomoći iz ORIO programa Kraljevine Holandije za sprovođenje projekta upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu.

Na osnovu ovog sporazuma, za izgradnju kolektora otpadnih voda i više od 80 kilometara kanalizacione mreže za Grad Leskovac i okolna naselja, biće dodeljeno 7.671.000 evra iz ORIO programa, dok je ukupna vrednost ORIO projekta za prečišćavanje voda u Leskovcu 7.910.000 miliona evra.

Ambasador Dol je istakao da su ova bespovratna sredstva zapravo samo deo sredstava koja će biti uložena u preradu voda u Leskovcu i okolini.

„Zahvaljujući preradi otpadnih voda, život će biti bolji za više od 20.000 stanovnika Leskovca i okolnih naselja, biće bolji i zdravstveni uslovi i čistija životna sredina“, istakao je ambasador.

On je naveo da potpisivanje sporazuma predstavlja važan korak u dostizanju evropskih standarda, i usklađivanju s pravnim tekovinama i praksom EU u oblasti voda, što je neophodni korak u pridruživanju Srbije evropskoj zajednici.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio je Kraljevini Holandije na ovom, i drugim projektima koje su podržali, kako bi građani Leskovca i okolnih naselja imali bolje sanitarne uslove i zdraviju životnu sredinu, i Ministarstvu koje je pomoglo da se ovako značajan projekat uspešno završi.

Ministar Trivan je naglasio da je izuzetno značajno što Leskovac dobija kanalizacionu mrežu i neophodnu infrastrukturu za preradu otpadnih voda, što je poduhvat, ne samo od lokalnog, već i nacionalnog značaja.

Ministar je naveo da će u narednom periodu Ministarstvo podržati i druge lokalne samouprave u izradi prostorno-planske dokumentacije koja je neophodna za obezbeđivanje finansijske podrške i rešavanje ekoloških problema.

„Gradovi u Srbiji počinju da shvataju važnost projekata u zaštiti životne sredine, da nema zdravog i dobrog života građana bez njihove realizacije“, naglasio je Trivan.

Potrebno 300 postrojenja za preradu otpadnih voda

Procene Ministarstva zaštite životne sredine pokazuju da je Srbiji potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, što je investicija od 4 do 5 milijardi evra.

U Srbiji se prerađuje samo oko 10% otpadnih voda ili sedam puta manje nego u zemljama Evropske unije. Od nekoliko desetina sistema za preradu otpadnih voda koji trenutno postoje u Srbiji, samo nekoliko funkcioniše kako bi trebalo.

Poslednjih godina postrojenja za prečišćavanje voda podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku je gradnja u Raškoj, a radi se i na projektima za Kraljevo, Brus, Blace, Niš. Većina ovih projekata se finansira sredstvima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

9. oktobar 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

9. oktobar 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

9. oktobar 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

9. oktobar 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika