Voda

U Raškoj počela gradnja postrojenja za prečišćavanje voda vrednog 6,2 miliona evra

U-Raskoj-pocela-gradnja-postrojenja-za-preciscavanje-voda-vrednog-62-miliona-evra

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U selu Rvati u opštini Raška u prisustvu predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Srbije svečano je obeležen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vredne 6,2 miliona evra.

U okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je vredan 6,2 miliona evra, biće sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati, izgrađen glavni kanalizacioni kolektor, produžena kanalizaciona mreža ka okolnim manjim naseljima, obnovljena postojeća kanalizaciona mreža i rekonstruisan sistem za snabdevanje vodom.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrizi izjavio je da će 15.000 stanovnika raške oblasti dobiti čistu pijaću vodu, ali i kvalitetniju hranu i očuvaniju prirodu. On je istakao i da će projekat doprineti očuvanju vodotokova Raške, Zapadne Morave i Ibra.

Evropska unija, prema njegovim rečima, dodelila je pet miliona evra za realizaciju ovog projekta, radi dobrobiti stanovnika Raške, ali i pomoći Srbiji u procesu pridruživanja EU.

“Podrška je deo šire inicijative EU da pomogne Srbiji u rešavanju pitanja prečišćavanja otpadnih voda i uspostavljanju infrastrukture. Postrojenja za prečišćavanje vode podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku su pripreme za gradnju u Leskovcu, a radi se i na projektima za Kraljevo, Brus, Blace, Niš, za šta će EU izdvojiti 65 miliona evra“, rekao je Fabrizi.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je da je Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, i podizanjem ovog postrojenja je korak bliže tom cilju.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić naglasio je da će uspostavljanjem sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje vode biti unapređena životna sredina stanovnika Raške, ali i obezbeđene veće razvojne šanse, pre svega u oblasti turizma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

30. maj 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

30. maj 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

30. maj 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

30. maj 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika