x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Raškoj počela gradnja postrojenja za prečišćavanje voda vrednog 6,2 miliona evra

30.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine
U Raškoj počela gradnja postrojenja za prečišćavanje voda vrednog 6,2 miliona evra

U selu Rvati u opštini Raška u prisustvu predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Srbije svečano je obeležen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vredne 6,2 miliona evra.

U okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je vredan 6,2 miliona evra, biće sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati, izgrađen glavni kanalizacioni kolektor, produžena kanalizaciona mreža ka okolnim manjim naseljima, obnovljena postojeća kanalizaciona mreža i rekonstruisan sistem za snabdevanje vodom.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrizi izjavio je da će 15.000 stanovnika raške oblasti dobiti čistu pijaću vodu, ali i kvalitetniju hranu i očuvaniju prirodu. On je istakao i da će projekat doprineti očuvanju vodotokova Raške, Zapadne Morave i Ibra.

Evropska unija, prema njegovim rečima, dodelila je pet miliona evra za realizaciju ovog projekta, radi dobrobiti stanovnika Raške, ali i pomoći Srbiji u procesu pridruživanja EU.

“Podrška je deo šire inicijative EU da pomogne Srbiji u rešavanju pitanja prečišćavanja otpadnih voda i uspostavljanju infrastrukture. Postrojenja za prečišćavanje vode podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku su pripreme za gradnju u Leskovcu, a radi se i na projektima za Kraljevo, Brus, Blace, Niš, za šta će EU izdvojiti 65 miliona evra“, rekao je Fabrizi.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je da je Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, i podizanjem ovog postrojenja je korak bliže tom cilju.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić naglasio je da će uspostavljanjem sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje vode biti unapređena životna sredina stanovnika Raške, ali i obezbeđene veće razvojne šanse, pre svega u oblasti turizma.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.