Voda

U Raškoj počela gradnja postrojenja za prečišćavanje voda vrednog 6,2 miliona evra

U-Raskoj-pocela-gradnja-postrojenja-za-preciscavanje-voda-vrednog-62-miliona-evra

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U selu Rvati u opštini Raška u prisustvu predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Srbije svečano je obeležen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vredne 6,2 miliona evra.

U okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je vredan 6,2 miliona evra, biće sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati, izgrađen glavni kanalizacioni kolektor, produžena kanalizaciona mreža ka okolnim manjim naseljima, obnovljena postojeća kanalizaciona mreža i rekonstruisan sistem za snabdevanje vodom.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrizi izjavio je da će 15.000 stanovnika raške oblasti dobiti čistu pijaću vodu, ali i kvalitetniju hranu i očuvaniju prirodu. On je istakao i da će projekat doprineti očuvanju vodotokova Raške, Zapadne Morave i Ibra.

Evropska unija, prema njegovim rečima, dodelila je pet miliona evra za realizaciju ovog projekta, radi dobrobiti stanovnika Raške, ali i pomoći Srbiji u procesu pridruživanja EU.

“Podrška je deo šire inicijative EU da pomogne Srbiji u rešavanju pitanja prečišćavanja otpadnih voda i uspostavljanju infrastrukture. Postrojenja za prečišćavanje vode podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku su pripreme za gradnju u Leskovcu, a radi se i na projektima za Kraljevo, Brus, Blace, Niš, za šta će EU izdvojiti 65 miliona evra“, rekao je Fabrizi.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je da je Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, i podizanjem ovog postrojenja je korak bliže tom cilju.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić naglasio je da će uspostavljanjem sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje vode biti unapređena životna sredina stanovnika Raške, ali i obezbeđene veće razvojne šanse, pre svega u oblasti turizma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda