Voda

U Raškoj počela gradnja postrojenja za prečišćavanje voda vrednog 6,2 miliona evra

U-Raskoj-pocela-gradnja-postrojenja-za-preciscavanje-voda-vrednog-62-miliona-evra

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U selu Rvati u opštini Raška u prisustvu predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Srbije svečano je obeležen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vredne 6,2 miliona evra.

U okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je vredan 6,2 miliona evra, biće sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati, izgrađen glavni kanalizacioni kolektor, produžena kanalizaciona mreža ka okolnim manjim naseljima, obnovljena postojeća kanalizaciona mreža i rekonstruisan sistem za snabdevanje vodom.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrizi izjavio je da će 15.000 stanovnika raške oblasti dobiti čistu pijaću vodu, ali i kvalitetniju hranu i očuvaniju prirodu. On je istakao i da će projekat doprineti očuvanju vodotokova Raške, Zapadne Morave i Ibra.

Evropska unija, prema njegovim rečima, dodelila je pet miliona evra za realizaciju ovog projekta, radi dobrobiti stanovnika Raške, ali i pomoći Srbiji u procesu pridruživanja EU.

“Podrška je deo šire inicijative EU da pomogne Srbiji u rešavanju pitanja prečišćavanja otpadnih voda i uspostavljanju infrastrukture. Postrojenja za prečišćavanje vode podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku su pripreme za gradnju u Leskovcu, a radi se i na projektima za Kraljevo, Brus, Blace, Niš, za šta će EU izdvojiti 65 miliona evra“, rekao je Fabrizi.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je da je Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, i podizanjem ovog postrojenja je korak bliže tom cilju.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić naglasio je da će uspostavljanjem sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje vode biti unapređena životna sredina stanovnika Raške, ali i obezbeđene veće razvojne šanse, pre svega u oblasti turizma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.

zrenjanin voda metito ugovor brnabic

Zrenjanin i Metito potpisali ugovor: pijaća voda stiže 2024.

07 јула 2022 - Zrenjanin je bez pijaće vode više od 18 godina, pa stručnjaci poručuju da je bezobrazluk da im se obeća da čekaju još dve godine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...