Električna energija

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Foto: iStock

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u skoro celoj Crnoj Gori, dok je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopštila da je došlo do „totalnog raspada elektroenergetskog sistema“ u toj zemlji. Bez struje su ostale i Dalmacija i veliki delovi Albanije.

Operatori prenosa i distribucije postepeno stabilizuju snabdevanje električnom energijom nakon današnje nezapamćene havarije u velikom delu regiona. Uzrok zasad nije zasigurno utvrđen.

Vijesti su prenele da je Crnogorski elektroprenosni sistem registrovao velik požar na dalekovodu od 400 kilovolti na nepristupačnom terenu na granici sa BiH, ka Gacku, a neimenovani izvor iz te kompanije je naveo da je to „posljedica regionalnog kvara“. Za gašenje će biti potrebna helikopterska jedinica, piše u članku.

Pobjeda je napisala da je došlo do eksplozije na dalekovodu i da je to uzrok nestanka struje u Crnoj Gori. Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u skoro celoj zemlji, osim na severu.

Sličan poremećaj registrovan juče

Elektroprivreda BiH je saopštila da je došlo do „totalnog raspada elektroenergetskog sistema“ u toj zemlji. Bez struje su ostala neka područja u Hrvatskoj uključujući Dalmaciju i ostrva kao i veliki delovi Albanije.

Nezavisni operator sistema u BiH (NOSBiH) je objavio da je do ispada došlo zbog poremećaja na visokonaponskoj mreži „u regionu“ i preopterećenja glavnih interkonekcija između država. Slično se dogodilo i juče, kada je došlo do problema u elektroenergetskim sistemima Grčke, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore, dodao je u saopštenju.

„Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH”, naglašava NOSBiH.

OST: Veza Albanije sa Grčkom prekinuta zbog visokih temperatura, skoka potrošnje

OST, operator prenosa u Albaniji, okrivio je „veliki obim potrošnje i ekstremne temperature, koje su izazvale kvarove na interkonektivnoj liniji sa Grčkom“ i istakao da su se oni lančano proširili po celoj zemlji.

Usled visoke temperature, potrošnja je naglo porasla, kazao je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović. „U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

21. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

21. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

21. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

21. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan