Voda

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Suju-foto from Pixabay

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Studija o potrošnji pijaće vode u Barseloni pokazala je da je negativan uticaj flaširane vode na životnu sredinu i do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a da se rizik od konzumiranja česmovače po zdravlje može skoro eliminisati filtriranjem pre pijenja.

Koja vrsta pijaće vode je najbolja kada se računaju i opasnost po zdravlje i uticaj na životnu sredinu? Na to pitanje pokušao je da odgovori Institut za globalno zdravlje u Barseloni (ISGlobal) u studiji sprovedenom na lokalnom nivou koju je finansirala fondacija la Caixa.

Poslednjih godina potrošnja flaširane vode u svetu naglo raste. Rezultati ranijih istraživanja ukazuju na delimični uticaj subjektivnih faktora kao što su percepcija rizika, ukus, miris, nivo poverenja u kvalitet vode iz vodovoda i marketinške aktivnosti industrije flaširane vode. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Science of the Total Environment ispitane su posledice potrošnje flaširane, vode iz slavine i česmovače filtrirane pre pijenja.

Flaširana voda može da dovede do nestajanja 1,43 vrste godišnje

U ovom radu, u kojem je učestvovala grupa za inženjerstvo u zaštiti životne sredine i za mikrobiologiju (GEMMA) Politehničkog univerziteta Katalonije (BarcelonaTech ili UPC), prvi put su kombinovane metodologije za procenu životnog ciklusa (LCA), koja daje uvid u uticaj na okolinu, i za procenu uticaja na zdravlje (HIA).

Kada bi ceo grad pio samo flaširanu vodu, troškovi bi bili povećani za 83,9 miliona dolara godišnje

Za Barselonu postoji mnoštvo pouzdanih podataka, mada su autori i autorke naglasili da treba još raditi na utvrđivanju i detaljima pretpostavljene veze između trihalometana – THM-ova u vodi iz slavine i raka bešike kao i na nivou zagađenosti flaširane vode. U svakom slučaju, naveli su da će dokument biti koristan za upoređivanje s nalazima iz drugih evropskih gradova.

Kada bi ceo grad prešao na flaširanu vodu, na godišnjem nivou bi povećana proizvodnja dovela do nestajanja 1,43 vrste biljaka i životinja, a potražnja za sirovinama povećala troškove za 83,9 miliona dolara, stoji u studiji. To je zapanjujućih 1.400 odnosno 3.500 puta veći uticaj nego kad bi svi stanovnici pili samo vodu iz vodovoda.

Filtriranje vode iz slavine bi sprečilo mnoge slučajeve obolevanja od raka bešike

Naučnici i naučnice su uticaj na zdravlje računali, između ostalog, u godinama života izgubljenim zbog prerane smrti, bolesti i invaliditeta (DALY). Po toj metodologiji, za život s težim oboljenjima i oblicima invaliditeta računa se veći gubitak nego za manje ozbiljna hronična stanja. Trenutni udeli vrste pijaće vode u potrošnji nose 103,9 godina života izgubljenih u Barseloni na ime raka bešike.

Po podacima iz studije, potpuni prelazak na vodu iz slavine povećao bi broj takvih izgubljenih godina života na 341,8, u poređenju sa neznatne 2,4 godine kada se računa potrošnja isključivo flaširane vode. Međutim, kada bi celo stanovništvo pilo filtriranu česmovaču, uticaj bi pao na 39,4 godine ili tek par sati po osobi.

Voda iz slavine je ukupno bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja

„Naši rezultati pokazuju da je, kada se uzmu u obzir efekti i na životnu sredinu i zdravlje, voda iz slavine bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja“, izjavila je jedna od autora Cathryn Tonne.

„Kad krajnji korisnici upotrebljavaju filtere, to ne samo što popravlja ukus i miris vode iz česme, već u nekim slučajevima može znatno da obori nivoe THM-ova. Zbog toga je filtrirana voda iz slavine dobra alternativa. Iako nismo imali dovoljno podataka da potpuno izmerimo njen uticaj na životnu sredinu, znamo da je mnogo niži nego onaj koji nosi flaširana voda, dodala je.

U studiji je napomenuto da je neophodno dobro održavati uređaje za filtriranje, da bi se izbeglo umnožavanje mikroorganizama. Naučnici kažu i da je proteklih godina u Barseloni kvalitet vode iz česme značajno povećan, ali da ga nivo potrošnje te vrste vode za piće nije ispratio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

reka ceka spas od coveka kraljevo pravo na vodu mhe

Profesori i aktivisti poručili u Kraljevu: opasnost od gradnje malih hidroelektrana nije prošla

27 априла 2022 - Tribina "Reka čeka spas od čoveka" okupila je stručnjake i aktiviste u Kraljevu, a organizator je bila inicijativa Pravo na vodu

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

crna gora bilecko jezero ers hrvatska republika srpska

Crna Gora traži od Hrvatske i BiH deo vode i struje iz Bilećkog jezera

06 априла 2022 - Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru za utvrđivanje koliki deo vodnih i hidroenergetskih resursa Bilećkog jezera pripada ovoj državi

Svetski dan voda 2022 - značaj podzemnih voda sve veći

Svetski dan voda 2022 – značaj podzemnih voda sve veći

21 марта 2022 - Danas se obeležava Svetski dan voda, s posebnim akcentom na važnost podzemnih voda, koje čine skoro 99 odsto tečne slatke vode na planeti