Voda

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Suju-foto from Pixabay

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Studija o potrošnji pijaće vode u Barseloni pokazala je da je negativan uticaj flaširane vode na životnu sredinu i do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a da se rizik od konzumiranja česmovače po zdravlje može skoro eliminisati filtriranjem pre pijenja.

Koja vrsta pijaće vode je najbolja kada se računaju i opasnost po zdravlje i uticaj na životnu sredinu? Na to pitanje pokušao je da odgovori Institut za globalno zdravlje u Barseloni (ISGlobal) u studiji sprovedenom na lokalnom nivou koju je finansirala fondacija la Caixa.

Poslednjih godina potrošnja flaširane vode u svetu naglo raste. Rezultati ranijih istraživanja ukazuju na delimični uticaj subjektivnih faktora kao što su percepcija rizika, ukus, miris, nivo poverenja u kvalitet vode iz vodovoda i marketinške aktivnosti industrije flaširane vode. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Science of the Total Environment ispitane su posledice potrošnje flaširane, vode iz slavine i česmovače filtrirane pre pijenja.

Flaširana voda može da dovede do nestajanja 1,43 vrste godišnje

U ovom radu, u kojem je učestvovala grupa za inženjerstvo u zaštiti životne sredine i za mikrobiologiju (GEMMA) Politehničkog univerziteta Katalonije (BarcelonaTech ili UPC), prvi put su kombinovane metodologije za procenu životnog ciklusa (LCA), koja daje uvid u uticaj na okolinu, i za procenu uticaja na zdravlje (HIA).

Kada bi ceo grad pio samo flaširanu vodu, troškovi bi bili povećani za 83,9 miliona dolara godišnje

Za Barselonu postoji mnoštvo pouzdanih podataka, mada su autori i autorke naglasili da treba još raditi na utvrđivanju i detaljima pretpostavljene veze između trihalometana – THM-ova u vodi iz slavine i raka bešike kao i na nivou zagađenosti flaširane vode. U svakom slučaju, naveli su da će dokument biti koristan za upoređivanje s nalazima iz drugih evropskih gradova.

Kada bi ceo grad prešao na flaširanu vodu, na godišnjem nivou bi povećana proizvodnja dovela do nestajanja 1,43 vrste biljaka i životinja, a potražnja za sirovinama povećala troškove za 83,9 miliona dolara, stoji u studiji. To je zapanjujućih 1.400 odnosno 3.500 puta veći uticaj nego kad bi svi stanovnici pili samo vodu iz vodovoda.

Filtriranje vode iz slavine bi sprečilo mnoge slučajeve obolevanja od raka bešike

Naučnici i naučnice su uticaj na zdravlje računali, između ostalog, u godinama života izgubljenim zbog prerane smrti, bolesti i invaliditeta (DALY). Po toj metodologiji, za život s težim oboljenjima i oblicima invaliditeta računa se veći gubitak nego za manje ozbiljna hronična stanja. Trenutni udeli vrste pijaće vode u potrošnji nose 103,9 godina života izgubljenih u Barseloni na ime raka bešike.

Po podacima iz studije, potpuni prelazak na vodu iz slavine povećao bi broj takvih izgubljenih godina života na 341,8, u poređenju sa neznatne 2,4 godine kada se računa potrošnja isključivo flaširane vode. Međutim, kada bi celo stanovništvo pilo filtriranu česmovaču, uticaj bi pao na 39,4 godine ili tek par sati po osobi.

Voda iz slavine je ukupno bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja

„Naši rezultati pokazuju da je, kada se uzmu u obzir efekti i na životnu sredinu i zdravlje, voda iz slavine bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja“, izjavila je jedna od autora Cathryn Tonne.

„Kad krajnji korisnici upotrebljavaju filtere, to ne samo što popravlja ukus i miris vode iz česme, već u nekim slučajevima može znatno da obori nivoe THM-ova. Zbog toga je filtrirana voda iz slavine dobra alternativa. Iako nismo imali dovoljno podataka da potpuno izmerimo njen uticaj na životnu sredinu, znamo da je mnogo niži nego onaj koji nosi flaširana voda, dodala je.

U studiji je napomenuto da je neophodno dobro održavati uređaje za filtriranje, da bi se izbeglo umnožavanje mikroorganizama. Naučnici kažu i da je proteklih godina u Barseloni kvalitet vode iz česme značajno povećan, ali da ga nivo potrošnje te vrste vode za piće nije ispratio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

05 септембра 2022 - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski