Voda

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Suju-foto from Pixabay

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Studija o potrošnji pijaće vode u Barseloni pokazala je da je negativan uticaj flaširane vode na životnu sredinu i do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a da se rizik od konzumiranja česmovače po zdravlje može skoro eliminisati filtriranjem pre pijenja.

Koja vrsta pijaće vode je najbolja kada se računaju i opasnost po zdravlje i uticaj na životnu sredinu? Na to pitanje pokušao je da odgovori Institut za globalno zdravlje u Barseloni (ISGlobal) u studiji sprovedenom na lokalnom nivou koju je finansirala fondacija la Caixa.

Poslednjih godina potrošnja flaširane vode u svetu naglo raste. Rezultati ranijih istraživanja ukazuju na delimični uticaj subjektivnih faktora kao što su percepcija rizika, ukus, miris, nivo poverenja u kvalitet vode iz vodovoda i marketinške aktivnosti industrije flaširane vode. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Science of the Total Environment ispitane su posledice potrošnje flaširane, vode iz slavine i česmovače filtrirane pre pijenja.

Flaširana voda može da dovede do nestajanja 1,43 vrste godišnje

U ovom radu, u kojem je učestvovala grupa za inženjerstvo u zaštiti životne sredine i za mikrobiologiju (GEMMA) Politehničkog univerziteta Katalonije (BarcelonaTech ili UPC), prvi put su kombinovane metodologije za procenu životnog ciklusa (LCA), koja daje uvid u uticaj na okolinu, i za procenu uticaja na zdravlje (HIA).

Kada bi ceo grad pio samo flaširanu vodu, troškovi bi bili povećani za 83,9 miliona dolara godišnje

Za Barselonu postoji mnoštvo pouzdanih podataka, mada su autori i autorke naglasili da treba još raditi na utvrđivanju i detaljima pretpostavljene veze između trihalometana – THM-ova u vodi iz slavine i raka bešike kao i na nivou zagađenosti flaširane vode. U svakom slučaju, naveli su da će dokument biti koristan za upoređivanje s nalazima iz drugih evropskih gradova.

Kada bi ceo grad prešao na flaširanu vodu, na godišnjem nivou bi povećana proizvodnja dovela do nestajanja 1,43 vrste biljaka i životinja, a potražnja za sirovinama povećala troškove za 83,9 miliona dolara, stoji u studiji. To je zapanjujućih 1.400 odnosno 3.500 puta veći uticaj nego kad bi svi stanovnici pili samo vodu iz vodovoda.

Filtriranje vode iz slavine bi sprečilo mnoge slučajeve obolevanja od raka bešike

Naučnici i naučnice su uticaj na zdravlje računali, između ostalog, u godinama života izgubljenim zbog prerane smrti, bolesti i invaliditeta (DALY). Po toj metodologiji, za život s težim oboljenjima i oblicima invaliditeta računa se veći gubitak nego za manje ozbiljna hronična stanja. Trenutni udeli vrste pijaće vode u potrošnji nose 103,9 godina života izgubljenih u Barseloni na ime raka bešike.

Po podacima iz studije, potpuni prelazak na vodu iz slavine povećao bi broj takvih izgubljenih godina života na 341,8, u poređenju sa neznatne 2,4 godine kada se računa potrošnja isključivo flaširane vode. Međutim, kada bi celo stanovništvo pilo filtriranu česmovaču, uticaj bi pao na 39,4 godine ili tek par sati po osobi.

Voda iz slavine je ukupno bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja

„Naši rezultati pokazuju da je, kada se uzmu u obzir efekti i na životnu sredinu i zdravlje, voda iz slavine bolja opcija nego flaširana, jer je flaširana voda uzrok niza loših uticaja“, izjavila je jedna od autora Cathryn Tonne.

„Kad krajnji korisnici upotrebljavaju filtere, to ne samo što popravlja ukus i miris vode iz česme, već u nekim slučajevima može znatno da obori nivoe THM-ova. Zbog toga je filtrirana voda iz slavine dobra alternativa. Iako nismo imali dovoljno podataka da potpuno izmerimo njen uticaj na životnu sredinu, znamo da je mnogo niži nego onaj koji nosi flaširana voda, dodala je.

U studiji je napomenuto da je neophodno dobro održavati uređaje za filtriranje, da bi se izbeglo umnožavanje mikroorganizama. Naučnici kažu i da je proteklih godina u Barseloni kvalitet vode iz česme značajno povećan, ali da ga nivo potrošnje te vrste vode za piće nije ispratio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

9. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

9. avgust 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

9. avgust 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

9. avgust 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika