OIE

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Foto: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* će organizovati aukcije za solarne elektrane snage 100 megavata (MW), i to podeljene u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore.

Ministarstvo ekonomije i Regulatorni ured za energiju (ERO) nameravaju da predlože aukcije za 100 MW, ali će konačna odluka biti na vladi, saopštili su predstavnici ministarstva i RUE, preneo je Kosovo.Energy.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je nedavno rekla da će pilot aukcija za solarnu energiju biti održana do kraja 2022, a sada se spominje da bi do kraja godine mogao da bude podeljen prvi od tri lota.

Vlada će doneti konačnu odluku o visini kapaciteta

Prvi lot predviđa dodelu premija za 15 MW tako što bi to pravo bilo dodeljeno za pet fotonaponskih elektrana snage 3 MW. Na drugom lotu bi se dodelio kapacitet od 15 MW ali samo jednom ivestitoru, kao i 35 MW na trećem. Na kraju bi bilo sedam pobednika na aukcijama.

Besiana Qorraj, iz sektora za obnovljive izvore energije u Ministarstvu ekonomije, izjavila je da će predlog za vladu biti da se dodele premije za 100 MW, a vlada će odlučiti da li je to biti ta snaga ili, na primer, 50 MW.

Aukcije su podeljene na manje delove jer je namera da se privuku i domaći investitori, a ne samo iz inostranstva, rekla je ona.

Premije će dobiti ponude sa najnižom cenom

Prema rečima Afrima Ajvazija, šefa pravnog i sektora za licenciranje u agenciji ERO, premije će biti dodeljene kompanijama koje ponude najnižu cenu.

Aukcijama će sprovesti Ministarstvo ekonomije, ERO i operator prenosnog sistema KOSTT.

Najava aukcija dolazi u trenutku kada su u planu najmanje dva velika solarna projekta. Naime, prištinsko preduzeće za daljinsko grejanje Termokos priprema projekat od 70 MW, a elektroprivreda KEK razvija instaliranje elektrane kapaciteta 100 MW.

Inače, Kosovo* je nedavno objavilo da planira da izgradi elektrane na obnovljive izvore snage 1,4 GW do 2031. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku