OIE

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Foto: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* će organizovati aukcije za solarne elektrane snage 100 megavata (MW), i to podeljene u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore.

Ministarstvo ekonomije i Regulatorni ured za energiju (ERO) nameravaju da predlože aukcije za 100 MW, ali će konačna odluka biti na vladi, saopštili su predstavnici ministarstva i RUE, preneo je Kosovo.Energy.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je nedavno rekla da će pilot aukcija za solarnu energiju biti održana do kraja 2022, a sada se spominje da bi do kraja godine mogao da bude podeljen prvi od tri lota.

Vlada će doneti konačnu odluku o visini kapaciteta

Prvi lot predviđa dodelu premija za 15 MW tako što bi to pravo bilo dodeljeno za pet fotonaponskih elektrana snage 3 MW. Na drugom lotu bi se dodelio kapacitet od 15 MW ali samo jednom ivestitoru, kao i 35 MW na trećem. Na kraju bi bilo sedam pobednika na aukcijama.

Besiana Qorraj, iz sektora za obnovljive izvore energije u Ministarstvu ekonomije, izjavila je da će predlog za vladu biti da se dodele premije za 100 MW, a vlada će odlučiti da li je to biti ta snaga ili, na primer, 50 MW.

Aukcije su podeljene na manje delove jer je namera da se privuku i domaći investitori, a ne samo iz inostranstva, rekla je ona.

Premije će dobiti ponude sa najnižom cenom

Prema rečima Afrima Ajvazija, šefa pravnog i sektora za licenciranje u agenciji ERO, premije će biti dodeljene kompanijama koje ponude najnižu cenu.

Aukcijama će sprovesti Ministarstvo ekonomije, ERO i operator prenosnog sistema KOSTT.

Najava aukcija dolazi u trenutku kada su u planu najmanje dva velika solarna projekta. Naime, prištinsko preduzeće za daljinsko grejanje Termokos priprema projekat od 70 MW, a elektroprivreda KEK razvija instaliranje elektrane kapaciteta 100 MW.

Inače, Kosovo* je nedavno objavilo da planira da izgradi elektrane na obnovljive izvore snage 1,4 GW do 2031. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

20. maj 2022. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

20. maj 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

20. maj 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

20. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane